Đakometijeva skulptura bi mogla da dostigne rekordnu cenu

Izvor: Blic, 17.Apr.2015, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đakometijeva skulptura bi mogla da dostigne rekordnu cenu

Retka skulptura u prirodnoj veličini, rad švajcarskog nadrealističkog umetnika Alberta Đakometija, mogla bi da postavi novi rekord kada 11. maja bude ponuđena na aukciji u Njujorku.

Naime, kako prenosi AP, u aukcijskoj kući Kristi očekuju da skuptura pod nazivom "Pointing Man" (Čovek koji pokazuje prstom) dostigne cenu od 130 miliona dolara.

Rekord najskuplje skulpture prodate na licitaciji drži takođe jedan Đakometijev rad - "Walking Man I" koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnet za 104,3 miliona dolara.

Metar i po visoka bronzana skulptura, koja predstavlja izduženu, tananu figuru čoveka ispruženih ruku, bila je 45 godina u privatnoj kolekciji.

Đakometi je napravio šest odlivaka ovog kipa, od kojih se četiri nalaze u muzejima, kao što je Tejt galerija u Londonu i Muzej moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku.

Alberto Đakometi (1901-1966) je umetnik čije obimno, raznovrsno i osobeno delo predstavlja izraz gotovo svih dominantnih strujanja umetnosti 20. veka. Posebno su poznate njegove nadrealističke prostorne konstrukcije kao i ekstremno izdužene bronzane ljudske likove ("Kola", "Projekat za jedan trg", "Sedam figura i jedna glava").

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.