Amerikanci putuju, cena nafte skače

Izvor: B92, 17.Jul.2014, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci putuju, cena nafte skače

Njujork/London -- Nafta je ponovo poskupela, nakon što je povoljan izveštaj o zalihama u SAD podgrejao nade da raste tražnja u najvećem svetskom potrošaču nafte.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u avgustu poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 24 centa na 101,44 dolara po barelu.

Barel severnomorske nafte tipa "brent" za septembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 107,19 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolara, odnosno dva centa više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenela je agencija Frans pres.

WTI nafta je juče u Njujorku poskupela 1,25 dolara nakon što je američka vladina Agencija za informisanje o energetici (EIA) saopštila da su u nedelju dana zaključno sa 11. julom rezerve nafte smanjene za 7,5 miliona barela, nadamašivši očekivanja analitičara, koji su prognozirali smanjenje zaliha od 2,6 miliona barela.

Izveštaj EIA takođe je pokazao da je u SAD uvećana aktivnost rafinerija, u vreme letnje sezone putovanja.

Investitori nastavljaju da prate situaciju na Bliskom istoku. Neredi u Iraku se još uvek nisu proširili do juga zemlje, gde se nalazi najveći deo naftne industrije. Neredi u Libiji, pak, i dalje dovode u pitanje očekivani povratak nafte iz te zemlje na međunarodna tržišta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UZBUNA: Poskupela nafta zbog pada aviona u Ukrajini i izraelske kopnene ofanzive

Izvor: Kurir, 18.Jul.2014, 10:27

Barel američke "lake" nafte (WTI) poskupeo 53 centa, a barelu, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" 65 centi..NJUJORK/LONDON - Cene nafte su danas skočile pošto je avion Malezija erlajnsa srušen u Ukrajini, a Izrael lansirao kopnenu ofanzivu protiv palestinskih ekstremista u pojasu Gaze,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.