Pad aviona pogurao cene nafte

Izvor: B92, 18.Jul.2014, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad aviona pogurao cene nafte

Njujork/London -- Cene nafte su skočile, nakon što je avion Malezija erlajnsa srušen u Ukrajini, a Izrael lansirao kopnenu ofanzivu protiv palestinskih ekstremista u pojasu Gaze.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u avgustu poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 53 centa na 103,72 dolara po barelu.

Barel severnomorske nafte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tipa "brent" za septembarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 108,54 dolara, odnosno 65 centi više nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, prenela je agencija Frans pres.

Spekulacije da su avion na letu MH17 sa 298 putnika i članova posade oborile proruske snage u Ukrajini podstakle su zabrinutost oko eskalacije konflikta i pooštravanja američkih sankcija Rusiji, navodi singapurska firma CMC markets.

Investitori nastavljaju da prate situaciju na Bliskom istoku, nakon što je Izreal pokrenuo kopnenu ofanzivu u Gazi, kao odgovor na nastavak prekograničnih raketnih napada i sa ciljem da se "zada zncacajan udarac Hamasu" koji kontroliše pojas Gaze.

"Geopolitički rizici opterećuju finansijska tržišta, a cene nafte skaču zbog obnovljenih strahovanja od prekida dostave nafte sa Bliskog istoka, koji je dom najvećih svetskih proizvođača tog energenta", navodi banka Junajted oversiz.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.