Abas preti da će prestati da sarađuje sa Izraelom

Izvor: Blic, 30.Sep.2015, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abas preti da će prestati da sarađuje sa Izraelom

Palestinski predsednik Mahmud Abas objavio je danas pred svetskim liderima u Njujorku da ga više ne obavezuju sporazumi potpisani s Izraelom i pozvao UN da obezbede međunarodnu zaštitu palestinskom narodu.

To se smatra za sada najozbiljnijim upozorenjem da bi on mogao da raspusti Palestinsku upravu i odustane od saradnje s Izraelom, iako nije rekao kada bi se to moglo dogoditi, navodi Asošijeted pres.

Osamdesetogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lider je ranije pretio veliki iznenađenjem u svom govoru, što je podstaklo spekualcije da bi mogao da prekine veze s Izraelom zbog širenja jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama i tvrdolinijaške politike.

Zbog toga što Izrael nije posvećen sporazumima, Palestinska uprava je lišena stvarne moći, rekao je Abas.

- Dok god Izrael odbacuje da prestane da širi naselja i oslobodi četvrtu grupu palestinskih zatvorenika, u skladu sa našim sporazumima, ne ostavljaju nam drugi izbor već da insistiramo da ne ostanemo jedini posvećeni primeni tih sporazuma, dok Izrael nastavlja da ih krši - rekao je Abas.

- Zato objavljujemo da ne možemo i dalje biti vezani tim sporazumima i da Izrael mora preuzeti sve odgovornosti kao okupaciona sila - naglasio je Abas.

Te oštre reči mogle bi biti pokušaj da se prikrije Abasova politička slabost u trenutku kada su nade o osnivanju palestinske države neispunjene i kada se poziva na njegovu ostavku i raspuštanje Palestinske uprave.

Međutim, pošto nije odredio rok za te korake, Abas je sebi ostavio prostora za diplomatski manevar da se pažnja međunarodne zajednice ponovo usmeri na decenijski izraelsko- palestinski sukob.

On je u svom govoru na zasedanju Generalne skupštine UN optužio Izrael za "sistematske upade u džamiju Al Aksa s ciljem da se stvori nova realnost", upozorivši da će te akcije stvoriti eksplozivnu situaciju.

- Nema više potrebe gubiti vreme u pregovorima zarad pregovora; ono što je potrebno je da se mobilišu međunarodni napori da se nadgleda kraj okupacije u skladu sa rezolucijama - rekao je Abas, pozvavši UN da do tada obezbede međunarodnu zaštitu za palestinski narod.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.