Otvorena laboratorijska lamela niškog NTP-a namenjena istraživačima i privrednicima

Izvor: JužneVesti.com, 24.Nov.2020, 17:05

Otvorena laboratorijska lamela niškog NTP-a namenjena istraživačima i privrednicima

Novi deo Naučno-tehnološkog parka i Elektronskog fakulteta od sada je višenamenska laboratorija koja je danas svečano otvorena, a prema rečima dekana Dragana Mančića ona će povezati i povećati saradnju istraživača sa privredom, ali i doprineti da se studenti rade direktno sa firmama.

Dekan kaže da je ovo prilika da privreda i istraživači sarađuju; foto: Vanja KeserNa otvaranju, koje je okupilo premijerku Anu Brnabić, ministra prosvete Branka Ružića, profesore >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski u sali u kojoj je bilo pedesetak ljudi, zajednički je zaključeno da će nova lamela zadržati mlade u zemlji i Nišu povratiti zvanje grada tehnologije.

Da će višenamenska laboratorijska lamela omogućiti mladim talentima da u svojoj zemlji istražuju i rade u najsavremenijim uslovima i sa najsavremenijom opremom, istakao je dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Mančić. Dodaje da će ovakvo multidisciplinarno okruženje doprineti razvoju komercijalnih inovacija, a povezivanjem nauke i preduzetništva podstaći će se i razvijati inovaciono preduzetništvo.

U višenamenskoj laboratorijskoj lameli biće osnovano više centara - Centar za kontinuiranu edukaciju, Centar za inovacionu delatnost, Centar za naučno istraživački rad i razvoj, Centar za transfer tehnologija i saradnju sa privredom, 3D printing centar, Centar za napredne tehnologije i drugi - dodaje Mančić.

foto: Vanja KeserProjekat nije mali, ni jednostavan, procenjuje šefica regionalne predstavništva Evropske investicione banke za zapadni Balkan Dubravka Negre, ali i naglašava da iza njega stoje ljudi i oni koji ga finansiraju.

Nadamo se da će i Elektronski fakultet i NTP uspeti da pomognu Nišu da vrati svoj epitet grada elektronike i grada napredne tehnlogije -rekla je Dubravka Negre.

I premijerka na otvaranju; foto: Vanja KeserU lamelu je uloženo 8,1 milion evra, od čega 7,7 za izgradnju i 400.000 za opremu, za približno 7.000 kvadratnih metara, kaže premijerka Brnabić, a kako dopunjuje dekan Mančić, ona se prostire na 5 spratova.

Inače, sredinom godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić otvorili su Naučno-tehnološki park u Nišu, 12 dana pred izbore, a više od deset godina nakon što je projekat izrađen.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kreativnost mladih istraživača i saradnja sa privredom: Otvorena laboratorijska lamela niškog Elektronskog fakulteta

Izvor: JuznaSrbija.info, 24.Nov.2020

Danas je u Nišu otvorena višenamenska laboratorijska lamela Elektronskog fakulteta. Otvaranju je prisustvovala Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije...U ovoj teškoj 2020. godini i u najtežim trenicima smo nastavili da gradimo budućnost.To je ono što se trudimo da radimo i što smo uradili...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.