Izvor: RTS, 24.Nov.2020, 21:03

Elektronski fakultet u Nišu dobio savremenu laboratoriju na 7.000 kvadrata

Posle Naučno-tehnološkog parka, otvorenog u junu, u Nišu je počela da radi i laboratorijska lamela pri Elektronskom fakultetu, koja je sagrađena za manje od dve godine. Više od 20 miliona evra Vlada je uz pomoć Evropske investicione banke uložila u obe zgrade, namenjene istraživačima, studentima, startap kompanijama.
Niš je u prošlom veku važio za grad elektronike, a projekti za naučni park i lamelu bili su samo snovi. Ove 2020. otvorene su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obe zgrade.

"Da se ponosimo tom tradicijom koju Niš ima kao grad elektronike, ali i da ne gledamo više na tu prošlost sa setom, razmišljajući o tome šta smo nekada bili, već da na to nadograđujemo, i da danas nadograđujući na to gradimo Niš kao grad naprednih tehnologija u budućnosti", rekla je Ana Brnabić, predsednica Vlade.
Laboratorijska lamela sa 7.000 kvadrata u čijim prostorijama je već savremena oprema spojena je sa Elektronskim fakultetom i u neposrednoj je blizini Naučno-tehnološkog parka. Ciljevi su unapređenje nastave i saradnje sa privredom.
"Istraživači koji se bave naučno-istraživačkim radom sarađuju u različitim oblastima i da formiramo jedno multidisciplinarno okruženje u kome će studenti raditi sa najsavremenijom opremom", ističe prof. dr Dragan Mančić, dekan Elektronskog fakulteta.
"Nastavite da budete hrabri, kako bismo kao grad išli brže u korak sa svetom, jer to zaslužuju sve sadašnje, ali i buduće generacije koje se ovde školuju i koje će birajući između Srbije i možda sveta izabrati upravo Srbiju i naš Niš", poručila je Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.
Elektronski fakultet ovim prostorom u godini u kojoj obeležava 60 godina od osnivanja postaje jedan od najprestižnijih, a godinama u nazad po zainteresovanosti studenata je i jedan od najtraženijih.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.