Izvor: MozzartSport.com, 21.Jun.2021, 14:08

Zaradiće preko 177.000.000 dolara, a ima najlošiji procenat sa slobodnih bacanja u istoriji NBA

Ben Simons je sebi verovatno potpisao rastanak s Filadelfijom

Prolaz Atlante Hoksa u konferencijsko finale preko Filadelfije koja je imala prednost domaćeg terena nije ni delom toliko ispraćeno u javnosti kao novi sunovrat Seventisiksersa.

Dok Rivers ponovo se našao na tapetu zbog načina na koji je izgubio utakmicu i kompletnu seriju sa Hoksima, Džoel Embid se izvinjavao na društvenim mrežama navijačima zato što je Proces, taj čuveni >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << slogan pod kojim se Fila vodi godinama, završen, dok je u centru pažnje ipak čovek označen kao apsolutni tragičar – Ben Simons.

03.00: (1,50) Finiks (13,0) LA Klipers (2,95)

Zašto je Simons postao meta unakrsne paljbe? Reprezentativac Australije je ovogodišnji plej-of završio sa samo 34,2 odsto pogođenih šuteva sa linije slobodnih bacanja! To je, pazite ovo, sada vlasnik neslavnog rekorda za najslabiji procenat uspešnosti sa crte u istoriji doigravanja tokom jedne sezone! Simons je uspeo čak da pretekne Šakila O'Nila koji je u plej-ofu 2006. pucao samo 37,4 odsto, a setićete se koliko je Big Šek bio predmet podsmeha zbog načina na koji je izvodio penale. Neslavno društvo igrača sa najslabijim procentima među onima koji su ispalili bar 70 lopti pravi još Vilt Čembrlejn koji je davne 1968. godine šutirao 38 odsto sa slobodnih bacanja. Gledajući samo seriju protiv Atlante, Simons je na šokantnih 33 odsto sa crte (15/45).

Simonsova statistika još više upada u oči ako se zna da je u maju prošle godine potpisao petogodišnji ugovor vredan preko 177.300.000 dolara! Samo u ovoj sezoni Simonsu sledi 30.559.200 dolara, a zatim u naredne četiri godine 33.003.936, pa 35.448.672, te 37.893.408 i u poslednjoj godini 40.338.144 dolara! Kada zarađuješ toliki novac, jednostavno je normalno očekivati da ćeš da pogodiš slobodna bacanja...

“Definitivno ne šutiram dobro s linije slobodnih bacanja. Napadački nisam bio prisutan. Nisam uradio mnogo da pomognem saigračima. Mora još mnogo toga da se radi i popravi“, sipao je Simons kritike na svoj račun posle eliminacije.

Momak rodom iz Melburna stigao je u NBA ligu kao prototip igrača budućnosti. Fizički nadaren, s izuzetnim pregledom igre i defanzivnim kapacitetom koji mu dozvoljava da čuva napadače na više pozicija, stručnjaci su od početka smatrali da Simons mora da popravi samo jedan aspekt igre – šut. Radi se o mehaničkoj radnji koju je i te kako moguće popraviti individualnim radom. U Simonsovom slučaju se pokazalo da je to izgleda nemoguće, te da je problem izgleda u njegovoj psihi. Jer, dok je Bret Braun bio šef stručnog štaba verovalo se da je problem u njemu, pa onda i da ga “guši“ Džimi Batler. Niko od njih dvojice nije tu, a Simons je ostao isti.

Tokom četiri godine u NBA ligi on se i dalje muči s procentima. Svega 55 odsto iz igre i samo 61 odsto sa linije slobodnih bacanja, nemogućnost da “statičke“ situacije rešava sa višim procentima sve više mu postaju teret kojeg će sve teže moći da se reši. Jednostavno, Simons nije ni blizu elitnih šutera kakve imamo danas. Mediji iz Sjedinjenih Američkih Država čak tvrde kako su njegovi treneri s kojima sarađuje počeli da dižu ruke.

Javnost i pogotovo navijači optužili su Simonsa da jednostavno nestane svaki put kada je Siksersima bitno, a optužbe su potkrepljene gotovo šokantnim podatkom da nije uputio NIJEDAN šut iz igre u poslednjim četvrtinama prethodne četiri utakmice protiv Atlante! Pritom, ne treba zaboraviti da je Simons označen kao drugi čovek tima posle Džoela Embida.

Filadelfija je posle kraja prošle sezone odlučila da šansu pruži Doku Riversu koji je u Grad bratske ljubavi stigao s epitetom elitnog trenera posvećenog odbrani. Da, njegova filozofija jeste delimično urodila plodom pošto je Fila ligaški deo završila na prvom mestu što je dalo prednost domaćeg terena. Međutim, kada se uđe u plej-of, njegovi timovi se pretvaraju u luzerske. Rivers je izgubio čak 29 eliminacionih utakmica uz najlošiji procenat uspešnosti od 34 odsto! Takođe je trener koji je izgubio najviše majstorica u istoriji takmičenja – pet.

U svemu tome priča se vraća ponovo na Simonsa. Sada je više nego ikada ranije aktuelnija priča o trejdu Bena Simonsa! Pokušavala je Filadelfija tokom pauze između dve sezone da preko njega ulovi Džejmsa Hardena, ali od toga nije bilo ništa. Posle katastrofe u majstorici s Hoksima više nema dileme da Simons mora da ide. Plejmejkeri šampionskog kalibra moraju da budu lideri tima na parketu u napadu, pogotovo kada je najvažnije. Simonsu je poveren napad tima koji godinama ima najviše ambicije, ali Seventisiksersi nisu išli dalje od druge runde doigravanja. Embidova frustracija posle još jednog neuspeha je potpuno opravdana, jer ga je “prodao“ čovek koji bi zajedno s njim trebalo da nosi ekipu do uspeha.

Američki mediji već spekulišu da bi Fila mogla da stupi u kontakt s Denverom oko Džamala Marija ili Vašingtonom oko Bredlija Bila, ali to su sve samo spekulacije. U Filadelfiji više nemaju vremena za gubljenje, pogotovo jer i Embid troši godine u nemogućnosti da potvrdi MVP potencijal koji mu svi kače na leđa. Zato Simons mora da ide.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.