Trejd koji je mogao da promeni istoriju NBA lige

Izvor: B92, 14.Dec.2023, 12:50

Trejd koji je mogao da promeni istoriju NBA lige

Da li možete da zamislite kako bi izgledala NBA liga u 21. veku da je Tim Dankan prešao u Orlando Medžik?

Bilo je to na leto 2000. godine kada je Dok Rivers pokušao da napravi prvu "veliku trojku" u istoriji.

Želeo je da u tim sa Grentom Hilom i Trejsijem Mekgrejdijem dovede Tima Dankana.

Dankan je posle osvajanja titule sa San Antoniom mogao da bira tim kao slobodan agent.

"Bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je jedne noći kada je Tim rekao da ide i bili smo zabrinuti. Zvao sam Džona Kaliparija za savet, jer sam mislio koga je bolje da pitam od Džona. I sećam se da sam zvao one noći kada je Tim otišao i rekao sam, hej, imamo Dankana. Imamo Dankana. Rekao je, da li je potpisao? Rekao sam, ne, on se vraća. On će razgovarati sa njima, vratiće se u San Antonijo. A on je rekao, pa, upravo ste ga izgubili jer ne puštajte ga van kampusa. Dok, ne možete ga pustiti van kampusa", otkrio je Rivers u podkastu Bila Simonsa.

Pre pet godina Grent Hil je otkrio da je Medžik propustio šansu da dovede Dankana zbog Riversove striktne politike da klupskim avionom ne mogu da putuju članovi porodice, pa Dankan nije došao na Floridu.

Međutim, veći problem za Orlando je bio novac, odnosno kako da skupe dovoljno za plate trojice superzvezda.

"Te noći smo ja, Džon Gabrijel (generalni menadžer, prim. aut) i vlasništvo sedeli. Imali smo Tima Dankana. Mislili smo – Trejsi Mekgrejdi, Grent Hil i Edi Džons (bili slobodni agenti). I ljudi zaboravljaju, u to vreme Džons je verovatno bio u istoj kategoriji sa njima. Ali mogli smo uzeti samo dvojicu. Nismo mogli da stvorimo dovoljno novca za trojicu", rekao je Rivers.

"Tako da smo bili u panici. Šta bi se desilo da je Tim odlučio da dođe? Mi ga sigurno uzimamo, zar ne? Kao da je draft, Tim je broj jedan. Ali ko je broj dva – Grent ili Mekgrejdi?", pita se Rivers.

Ali Grent je tada bio povređen.



"Nismo znali da je povređen. Zapravo, on je bio povređen, ali smo mislili da je to samo mala povreda i da će biti dobro. Ali Trejsi mislim da još nije bio ni u Ol-star timu. Izgledao je kao da će biti".


Novinar Bil Simons ističe da je tokom treće godine u Torontu, pre selidbe u Orlando, Mekgrejdi izgledao kao da će biti bolja verzija Skotija Pipena.

"Bilo je neverovatno. Sedimo okolo i Gejb kaže: 'Slušaj, moram da smislim način da pokušam da dobijem dovoljno novca za trojicu. Ne znam kako ćemo to da uradimo'. Sećate se da smo napravili 47 trejdova tokom sezone samo da bismo došli do dvojice. Tako da bi to bio jedan zanimljiv trenutak, da se to dogodilo".

Ali nije.

Možete li da zamislite kako bi ovaj trejd uticao na NBA 21. veka? Nema najboljeg trija u istoriji Tonija Parkera, Manua Đinobilija i Tima Dankana, nema ni četiri titule Sparsa.



"Gde god sam išao bio sam uspešan. U Bostonu sam doveo slobodne agente, promenili smo Kliperse dobijanjem slobodnih agenata. Znate, kažnjen sam, ili je tim kažnjen 100.000 zbog Grenta Hila. Jer dok smo igrali sa Detroitom, svaki put kada bi Hil protrčao pored naše klupe, ja bih ustao i rekao: '80 stepeni (farentajta = oko 27 stepeni Celzijusa, prim. aut), bez državnog poreza'. Samo sam vikao '80 stepeni, bez državnog poreza'".


Detroit se zbog toga žalio ligi.

"Pozvao me (tadašnji komesar) Dejvid Stern i rekao: 'Dok, da li je tačno da si vikao 80 stepeni i nema državnog poreza?' A ja sam stalno to govorio. 'Dejvide, šta bi hteo da kažem?' Nisam lagao. I tim je zbog toga kažnjen sa sto hiljada", otkriva Rivers.

"Znate Dejvida, opsovao je. O da. Pozvao me je i rekao, prekini sa sra*em. I tako sam morao da prekinem".

Medžik je sa Riversom igrao u plej-ofu naredne tri sezone, ali je otušten na startu 2003/2004 nakon 1-10.

Potom je preuzeo Seltikse u kojima je napravio "veliku trojku" dovođenjem Kevina Garneta i Reja Alena uz Pola Pirsa, koji su mu doneli jedinu titulu 2008.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.