Izvor: MozzartSport.com, 21.Maj.2020, 15:08

Teorija zavere ili najveća NBA afera: Admiralu namešten 71 poen i titula najboljeg strelca 1994?

Šekil O’Nil se samo smeškao...

Genijalna stvar u doba kad nema sporta. Čak 21 ikona NBA lige iz 90-ih godina prošlog veka – mnogi ih i dalje smatraju zlatnim periodom košarke – preko ZOOM aplikecije u virtualnoj sobi časkaju i prepričavaju dogodovštine iz prošlosti. Velika imena prisutna. Domaćin je Ahmad Rašad, a navratili su Čarls Barkli, Redži Miler, Dikembe Mutombo, Geri Pejton, Karl Meloun, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Patrik Juing, Klajd Dreksler...

Međutim, najviše se frke diglo oko kvarteta koji čine Dejvid Robinson, Šekil O’Nil, Dominik Vilkins i Ron Harper. Jer ova dvojica poslednjih otvoreno su rekla da su LA Klipersi u poslednjoj utakmici regularnog toka sezone 1993/1994 morali da dozvole Robinsonu da im ubaci 71 poen kako bi prestigao O’Nila i prigrabio priznanje za najboljeg strelca.

Navodno, to je od ekipe tražio Donald Sterling, tada kontroverzni vlasnik Klipersa, da bi prodavao više ulaznica kad bi Sparsi sledeći put došli u grad? Zvuči neozbiljno, ali Robinson je bio prisutan, a Vilkins i Harper ga nisu štedeli, iako uz osmeh, pa nije sasvim jasno da li su ga samo provocirali. Ali kad je Rašad pitao Robinsona o čuvenom meču kada je protiv istina u to vreme očajnih Klipersa ubacio 71 poena Vilkins je odmah uskočio.

Pre nego što odemo tamo, to je bilo protiv Klipersa. Evo, Harp nek kaže da li se seća. Ulazimo u svlačionicu, ulazi trener Bob Vajs i kaže: ’Slušajte ljudi, tek da znate, rekli su mi da posle nekoliko minuta izvučem prvu petorku sa terena’. I ja sam u fazonu: ’Zašto dođavola?’. On kaže: ’Sterling želi da Dejvid Robinson sačuva titulu najboljeg strelca na Zapadu’. Kunem se Bogom. Je l’ lažem“, upitao je Vilkins dok se Robinson smejao.

Harper je potvrdio priču.

Skinuo sam dres i otišao od tog drkadžije. To je bilo sramno... Čestitam na toj utakmici, ali sve je to s...nje“.

Vilkins je dodao: “Otišao sam iz dvorane i nazad u Atlantu“.

Wait wait. So Donald Sterling instructed his team to throw the last game of the season and LET David Robinson score 71 to keep the scoring title out west, presumably so he could sell more tickets when the Spurs came to town?

MAN WHAT ????pic.twitter.com/Mw2laqYqHG

Sad, da li su se njih dvojica malo zaboravili ili su dosolili priču – nismo sigurni, ali ove reči baš i ne odgovaraju istini. Harper je tada odigrao 20 minuta, Vilkins 21, nešto manje no inače, ali nije baš ni da nisu bili tu. Startni centar Elmor Spenser je doduše odigrao samo pet minuta, ali on svakako ne bi mogao da zaustavi Robinsona, jer ni inače nije bio posebno dobar igrač.

S druge strane, tačno je i da su svi igrači Klipersa – te sezone su sezonu završili s učinkom 27/55 – odmah posle spornog meča javno izrazili nelagodu zbog svega viđenog na terenu. Sam Vilkins je te 1994. grmeo.

Nema ponosa u ovome... Nemam ništa protiv Vilkinsa, veliki je igrač, ali kako možeš da dozvoliš čoveku da ti ubaci 71 poen? To je smešno. Mi smo mu pomogli da ubaci toliko. Nisam ovo video u životu“.

Mark Džekson je bio na istoj liniji.

Ako nisi posvećen pobedi, ne želim da budem tu, a mislim da se danas videlo da nismo posvećeni posvećeni“.

Kontroverzni Sterling je doduše bio poznat po tome što mu je spektakl bio važniji od rezultata ekipe i jeste ponekad reklamirao utakmice sloganima poput “Dođite da vidite Džordana i Pipena“. Ili Melouna i Stoktona. Nije ga baš bilo briga kako to utiče na Kliperse.

Međutim, ima i druga strana medalje. Uoči poslednjih utakmica te sezone Robinson je morao da postigne samo pet poena više od O’Nila da bi bio prvi strelac lige, a Šek je već odigrao meč sa Nju Džersijem i ubacio 32, uz 22 skoka. Imao je istina 66 poena više od Robinsona na ukupnom skoru, ali kako je Admiral te sezone, računajući i meč sa Klipersima, odigrao utakmicu manje, a nagrada se delila na osnovu prosečnog koštegerskog učinka. Ovako ga je doduše pretekao u obe kolone, ali nagradu za prvog strelca lige svakakog bi dobio i da je Spenser igrao.

Jer kako iz svog ugla gleda Robinson...

Kada je (prvi trener San Antonija) Džon Lukas ušao u svlačionicu rekao je: ’Hoću da ti šutneš svaku lopu. Sećam se da je tad sa nama bio Teri Kamings i da je on rekao: ’Ja neću da ti dodam’ Koliko često si u takvoj situaciji? Jedna utakmica do kraja i imaš šansu da uzmeš nagradu za najboljeg strelca“.

I Robinson je zaista šutirao iz svih pozicija. Čak 41 put je probao iz igre, ubacio je 26 pokušaja. Sa bacanja 18 od 25.

Na kraju, valja reći da su Robinson i O’Nil tih godina zaista imali veliko rivalstvo. Toliko da je tek u ovom razgovoru O’Nil javno priznao da je izmislio priču koja je godinama služila kao uvertira pred sudare San Antonija i Orlanda. Da O’Nil mrzi Robinsona jer je odbio da mu potpiše autogram kad je Šek bio mali?!

Dejvid, moram da ti kažem nešto i da se izvinim zbog toga što sam to – izmislio“, pokajao se sada O’Nil, a svi ostali su pali na pod od smeha.

U San Antoniju su bili besni na mene što nisam potpisao autogram“, prisetio se Admiral.

O’Nil je pojasnio.

Dejvid mi je ukrao sav sjaj, mrzeo sam ga zbog toga. I još me je u prvih par godina karijere ubijao, pa sam morao da izmislim neku glasinu samo da bih se naljutio. Non-stop je trčao napred-nazad, mislio sam: ’Bože pomozi, nek uspori malo’. Pa sam izmislio: ’A da, kad sam imao 13 godina, nije mi potpisao autogram. I sad sam besan’“.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.