Izvor: RTS, 13.Avg.2020, 17:01

Sunce Arizone greje i na Floridi

Kada je početkom juna NBA objavio plan za restart sezone, u kojem je predviđeno učešće 22 tima od ukupno 30, mnogi su se pitali zašto se Finiks sansi uopšte nalaze na spisku. Veče pre kraja regularnog dela sezone, koji je nastavljen u "mehuru" u Orlandu, dobar deo javnosti i ljubitelja NBA košarke navija upravo za te Sanse, u njihovoj velikoj borbi i (ne)mogućoj misiji da dođu do mesta u plej-ofu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Uoči nastavka sezone, pokušali smo da markiramo timove koji bi mogli da iznenade u "bablu" i ostvare zapažen rezultat uprkos kvotama i predviđanjima. 
Ni mi, kao ni velika većina drugih koji su se latili tog ne baš zahvalnog posla, u tom tekstu nismo spomenili ekipu iz Arizone. A ispostavilo se da je trebalo to da učinimo.
Zašto?
Ima više razloga, ali navešćemo tri.
Kako je Finiks postao feniks? Prvi glasi – Finiks sansi su jedini neporaženi tim u nastavku NBA lige!
Skor 7-0 (to im je ujedno u najduža serija pobeda ove sezone!), a na spisku skalpova se nalaze ekipe koje su, bar na papiru, bolje od njih (Vašington, Dalas, Klipersi, Indijana, Majami, Oklahoma Siti i Filadelfija). Ali na terenu to ipak nije bio slučaj.
Taj fenomenalan niz, koji će večeras protiv Dalasa moći da se produži na osam uzastopnih trijumfa, omogućio im je da iz senke dođu do realne šanse da se u "prežaljenoj godini" nađu u doigravanju posle dugih devet godina odsustva.
Drugi je taj što "sunca" igraju lepu, dopadljivu košarku, i mnogo su bolji tim nego što su bili pre prekida sezone.
Oni su u trenutku odlaska na prinudni odmor imali skor 25-39 i ne bi imali gotovo nikakve šanse da se nađu među osam najboljih timova na Zapadu da se igralo po ustaljenom sistemu.
Ni igra im nije bila baš sjajna, a tome su doprinosile i brojne povrede koje su implicirale konstantne kadrovske probleme (i dalje je van stroja u prvom delu sezone odlični član prve petorke Keli Ubre džunior).
Međutim, trener Monti Vilijams, koji je na tom mestu zamenio srpskog selektora Igora Kokoškova, uradio je sjajan posao tokom prekida.

Prvo tokom karantina, kada je uspevao da okupi i radi na stvaranju timske hemije onlajn, a onda taj zalog iskoristio veoma dobro i nadogradio ga kada se ekipa konačno ponovo okupila i počela da radi uživo u maju.
Sansi su, iako autsajder, na Floridu došli spremni, fokusirani i rešeni da pokažu da nisu za otpisivanje.
I igrali su (ne)očekivano dobro svi, ali posebno jedan čovek.
Devin Buker. On je naš treći razlog.
Momak koji je ol-star i sa pravom se ubraja u red superzvezdi lige, imao je turbulentnu sezonu, koje su i pored dobrih igara kad god je bio na terenu pratile povrede i "povredice".
A bio je neretko u medijima i na žutim stranama, zbog odnosa i nikad potvrđene veze sa popularnim modelom proizašlim iz čuvene američke rijaliti porodice Kardašijan.
Međutim, u Orlandu se "pojavio" novi Buk.
Spreman. Odmoran. Zdrav. I silno motivisan da pokaže i dokaže da ga sa pravom smatraju jednom od centralnih figura u budućnosti NBA lige. Kao i da je sposoban da tim koji je defakto njegov uvede u postsezonske priče i radnje.
Njegovi neverovatni brojevi u "bablu" (31 poen u proseku, sa natpolovičnim procentom šuta iz igre!) i još neverovatniji koš za pobedu u poslednjem sekundu meča protiv Klipersa, u trenutku dok ga čuvaju dva odlična defanzivca (Lenard i Džordž) jeste argument više u njegovom "slučaju".

Uz takođe sjajne Ti-Džej Vorena iz Indijane i Demijana Lilarda iz Portlanda, Buker je glavni favorit da bude izabran za MVP-a "seeding games", odnosno osam odigranih mečeva regularnog dela sezone u Orlandu.
I pored svega prethodno navedenog, i dalje je veliko pitanje da li će sve prikazano biti dovoljno "suncima" da ih ugreje sunce plej-of košarke...
Kalkulacije, kombinacije, opservacije... Ironija sudbine, ali i ironija silom prilika oformljenog sistema takmičenja, jeste to što Finiksu ni eventualni maksimalni učinak u Orlandu i dobijanje svih osam utakmica može da bude nedovoljno da se nađu u plej-inu, odnosno duelu (ili dva duela) osmog i devetog tima Zapadne konferencije.
Pored nove pobede nad Dalas mevriksima, da bi "sunca" iz Arizone nastavila da sijaju na Floridi, Memfis ne sme da pobedi u meču gde će igrom slučaja biti veliki favoriti protiv najboljeg tima lige, što ćemo kasnije i razjasniti.
Parovi poslednje večeri uoči raspleta:
Portland – Bruklin (već obezbedio plej-of i konačnu poziciju) – 03.00
San Antonio – Juta (već obezbedila plej-of i konačnu poziciju) – 00.30
Memfis – Milvoki (već obezbedio plej-of i konačnu poziciju, i to prvu u ligi) – 22.00
Finiks – Dalas (već obezbedio plej-of i konačnu poziciju) – 22.00
Portland je nakon odličnih, pre svega napadačkih partija, uglavnom u režiji "poludelog" Demijana Lilarda pred noć odluke u najboljoj poziciji.

Trenutno je tim iz Oregona na osmoj poziciji, sa "pola" pobede više od konkurenta i eventualni trijumf protiv Netsa im sigurno donosi učešće u plej-inu i to kao osmoplasiranom timu, što će značiti da će im trebati samo jedna dodatna pobeda za plasman u plej-of.
A to je izgledalo ne baš lako dostižno 10. marta, kada je sezona prekinuta i kada su Trejlblejzersi bili na devetom mestu, sa skorom 29-37 i bez nikad boljeg Nurkića u timu.
Memfis, koji je u Orlando došao kao gotovo sigurno osmi, ostvario je samo jednu pobedu u kampusu uz šest poraza, i izgubio jednog od važnijih igrača – Džerena Džeksona džuniora (povreda meniskusa).
Međutim, i pored toga, pobeda u poslednjem kolu protiv Milvokija, koji će sigurno igrati bez suspendovanog Janisa Adetokumba i verovatno dobrog dela startera (odmor pred početak plej-ofa pošto su već obezbedili prvo mesto), daje Grizlisima dobru nadu.
Neki teoretičari (zavera) smatraju da je ta pobeda već rešena, s obzirom na to da je trener Memfisa Tejlor Dženkins dugo godina bio najbliži saradnik i asistent prvom treneru Baksa Majku Budenholzeru, koji je ponovo izabran za trenera godine, te ovaj sigurno neće bespotrebno "zapinjati" u meču koji njegovom bliskom prijatelju može doneti doigravanje u debitantskoj sezoni na mestu glavnog trenera tima iz Tenesija.

San Antonio Sparsi sa Gregom Popovićem na klupi nikada nisu propustili plej-of. Iako su bili "pečeni" da tu tradiciju prekinu pre prekida sezone, šansu koja se ukazala novim sistemom iskoristili su i više nego dobro i to bez Lamarkusa Oldridža, te pred poslednji meč regularnog dela imaju i dalje šanse da se domognu doigravanja.
Pored neophodne pobede nad Jutom, gde će se verovatno odmarati nosioci igre, "mamuzama" je ipak potrebno čudo u vidu poraza bar dva od tri direktna prethodno pomenuta konkurenta da bi se domogli devetog mesta.
Mnogo "ali" i "ako" momenta. Ali to su Sparsi, a njih nikada niko ne sme da otpiše bar dok je Pop tu. Još (vrlo) malo...
Vredelo je čekati Kako god da se ova istinska drama završila, ostaće opšti utisak o dosadašnjoj košarci u "bablu" tiče – bolja je i uzbudljivija nego što je to iko mogao da predvidi.
Veliki broj neizvesnih završnica, produžetaka i spektakularnih individualnih partija oduševio je publiku širom sveta (ispred TV ekrana, razume se).
A da li je dosad viđena košarka i kvalitetnija nego u normalnim okolnostima? Nije, za sada.

Ali nije ni daleko od maksimuma koje najbolji igrači sveta mogu da prikažu, i koje će verovatno i prikazati u plej-ofu, koji nije doživeo promenu u formatu (igraće se standardno na četiri pobede), ali koji će se ipak razlikovati od redovnog jer neće biti pritiska publike (kako domaće, tako i gostujuće), neće biti napornih putovanja i vanterenskih dešavanja, koja često bitno utiču na krajnje ishode.
Među NBA analitičarima, ali i igračima, postoji mišljenje da su strogo kontrolisani uslovi u napravljenom "mehuru" u "Dizni svetu" zapravo naklonjeni čistim šuterima i dobrim napadačima, te da ih na neki način i favorizuju. Jer na njihova izdanja neće moći da direktno utiču spoljni faktori u vidu buke u dvorani, ili uvredljivog dobacivanja nekog navijača iz prvog-drugog reda tribina.
Dakle, samo čista košarka. Ili bolje reći prečišćena.
A posle svega što smo kao planeta prošli od marta, i što i dalje prolazimo usled pandemije koronovirusa, završićemo i sumirati sve napisano onom narodnom: 
Bolje nemamo, gore nam ne treba!
Marko LjUBOMIROVIĆ (LjubomirovicM)

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.