Štern: Biće skupa pauza

Izvor: Sportski Žurnal, 01.Jul.2011, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štern: Biće skupa pauza

Čelnici NBA lige su objavili lok-aut, prvi posle 13 godina, nekoliko sati pre isteka starog kolektivnog ugovora (30. jun). Stručnjaci ističu da sledi novo poglavlje u elitnoj košarkaškoj ligi sa promenom sistema raspodele profita.   
Bitno je pomenuti da kolektivni ugovor praktično predstavlja dogovor vlasnika klubova i igrača o podeli zarade (ulaznice, prodaja dresova, suvenira...). Kada ne mogu da pronađu rešenje proglašava se lok-aut. Tada nema utakmica ni bilo kakvih >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << akcija vezanih za magičnu igru pod obručima, timovi čak ne smeju ni da kontaktiraju igrače jer je kazna milion dolara.
– Potreban je je novi model da bi svi timovi poslovali sa profitom i da bi se ravnopravno uključili u borbu za titulu. Stari kolektivni ugovor je označio kraj perioda u kome su vlasnici klubova uglavnom gubili novac – istakao je Adam Silver, visoki zvaničnik NBA lige.
Zatim je nastavio:
– Nismo uspeli da se dogovorimo sa predstavnicima Unije igrača. Poslali smo nekoliko ponuda koje su odbijene. Nije lako stići do dobrih pozicija kada se razgovara o novcu. Košarkašima nije odgovarala opcija od dve milijarde dolara za zarade i ostale beneficije po sezoni. U ligi je prosečna plata skoro pet miliona dolara, nije realno očekivati da se povećava. Naš cilj je da se igrači u budućnosti plaćaju po učinku da bi se izbegli unosni ugovori za košarkaše koji nisu opravdali uloženi novac. 
Tokom lok-auta igrači ne dobijaju plate, čak neki i gube zdravstvena osiguranja. To sigurno ne odgovara glavnim akterima koji su u američkoj javnosti poznati kao pohlepni, pa se očekuje početak pregovora za dve, najkasnije tri sedmice. 
Najveće prepreke i tokom razgovora u minulih 18 meeci su iznos seleri kepa (igrači ne žele sistem bez fleksibilnosti), smanjivanje procenta od 57 odsto koji dobijaju košarkaši (po predlogu vlasnika pali bi na 54,3) i skraćivanje garantovanih ugovora.
– Ne mogu da sakrijem brigu jer nismo uspeli da značajnije približimo stavove, a proveli smo mnogo sati u pregovorima. Razlike u mišljenjima i procenama su velike. Nisam uplašen, ali siguran sam da u ovom trenutku ne vide svi učesnici loše posledice lok-auta. Pauza će biti skupa kao i pre 13 godina – istakao je Dejvid Štern, NBA komesar.  
Bili Hanter, vodeći predstavnik Unije, pomenuo je da je „provalija duboka“.
– Potrebni su na početku sitni koraci, potom će uslediti krupni. Očekuje nas naporno leto – istakao je Hanter.  
Posle lok-auta 1998. usledila je skraćeno prvenstvo sa 50 utakmica bez ol-star vikenda. Bilo je potrebno nekoliko godina da se saniraju posledice štrajka igrača, a elitna liga je gubila na popularnosti.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.