Srpski trener iz Denvera: Jokić je bio mlad, nije znao gde je i zašto došao

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 12:46

Srpski trener iz Denvera: Jokić je bio mlad, nije znao gde je i zašto došao

Ognjen Stojaković, srpski trener koji radi u Denveru, govorio je o Nikoli Jokiću.

Nagetsi su postali šampioni NBA lige prvi put u istoriji, a put do velikog uspeha je bio dug.

Jokić je u Denver stigao 2014, u momentu kada je Stojaković već godinu dana bio član stručnog štaba.

"Došao je mlad, talentovan, još nije znao gde je i zašto došao, šta radi... Ja sam zamislio program šta treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da radi i kako da se razvija, menja neke navike i stvara nove, posebno radne, što je u startu bilo najvažnije. Zato mu na početku nije bilo jasno zašto nešto radi, ja sam gurao u jednom smeru, on je imao neku svoju viziju, pa bi pitao 'šta će mi to, nikad to neću morati da koristim'. I tako idemo gore-dole. Ja dođem kući, kukam svojoj ženi, on kuka svojoj... Ali kako je vreme prolazilo, odnos se sve više razvijao, a pre nekoliko godina smo počeli da se smejemo jedan drugom na tu temu, on priča svoju verziju priče, ja svoju (smeh). Najlepše je to što je taj odnos narastao do stvaranja poverenja i prelaska u prijateljski, familijarni odnos", rekao je Stojaković za "Index".

Sigurno je da se Jokić opirao nekim zahtevima trenera za koje je smatrao da mu nisu potrebni.

"Nije mu bilo jasno zašto će mu trebati floateri i runneri, šutevi s jedne noge iz pokreta, pa sam mu objašnjavao da mora da napravi distancu između sebe i igrača jer će mu to omogućiti da približi odbranu. Pa to šutiranje s više podignutim laktom, šutiranje s poludistance, sve ono u čemu je danas najbolji, zapravo najbolji na svetu", kaže Stojaković i dodaje:

"Mladom igraču je teško shvatiti zašto mu nešto treba dok mu to ne postane prirodno da koristi u igri, a kad se to dogodi, onda se stvara poverenje. Sve je to normalno, deo i trenerskog i igračkog posla. Igrači moraju da ti veruju, a verovaće ti tek kad vide rezultate toga što rade."

Kaže da Jokić, kao i svi, ima ego.

"Ma ima on ego, samo što ga pokazuje na drukčiji način. Kad kažeš ego, ljudi uglavnom misle na negativnu stranu. Svi mi imamo ego, samo ga ispoljavamo na drukčiji način. Zato je taj način komunikacije u jednom periodu ovakav, u drugom onakav, sve zavisi od igrača".

Nikola nikada ne pokazuje emocije.

"Ma on ne pokazuje emocije, ali je jako emotivan. Čuva emocije u sebi i zato je za njega tako važno da bude okružen prijateljima, zato su mu tako bitni Sombor i porodica, sve je to stres, pritisak, a on to nosi u sebi. Mi sa strane ne vidimo koliko emocija on nosi u sebi", zaključio je Stojaković.

Podsetimo, Denver Nagetsi su u četvrtak proslavili šampionsku titulu na ulicama grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.