Soniksi se preselili iz Sijetla

Izvor: B92, 03.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soniksi se preselili iz Sijetla

NBA ligaš Supersoniks preseliće se iz Sijetla u Oklahoma Siti, na završetku sudskog spora između vlasnika Kleja Beneta i grada.

Savezni sud utvrdio je da Benet treba da plati Sijetlu 75 miliona dolara odštete za raskid veze, posle čega može da preseli klub u Oklahomu, gde živi. Oklahoma Siti je već godinama zainteresovan za NBA tim, a prošle sezone >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio je domaćin većine utakmica Hornetsa, čiji je Nju Orlins žestoko pogođen uraganom Katrina.

Problem u Sijetlu bila je hala, pošto su Soniksi preskupo plaćali Ki Arenu, a grad nije bio zainteresovan da im pomogne u izgradnji nove.

Nasuprot tome, građani Oklahoma Sitija odobrili su da 121 milion dolara kroz porez izdvoje za izgradnju dvorane koja bi ugostila NBA klub.

Benet se odmah po izricanju odluke suda slikao sa logom "OKC" uz logo NBA na plavoj pozadini, što će po svemu sudeći biti boja novog tima. Nije poznato koje ime će nositi ekipa u novom gradu (svakako ne Supersoniks), u kojem će biti jedini klub koji je član neke od četiri "velike" lige (NFL, MLB, NBA, NHL).

Sijetlu ostaju Marinersi (bejzbol) i Sihoksi (američki fudbal), ali grad ostaje bez jedinog šampiona u istoriji.

Soniksi su u u Sijetlu proveli 41 godinu, bili su prvaci 1979. i još dva puta igrali u velikom NBA finalu.

Tokom tog vremena zeleno-žuto-beli dres nosili su legendarni igrači kakvi su Leni Vilkens, Spenser Hejvud, Denis Džonson, Gas Vilijams, Fred Braun, Dejl Elis, Ksavijer MekDenijel, Tom Čejmbers, Džek Sikma, Šon Kemp, Geri Pejton, Detlef Šrempf, Rej Alen, Rašard Luis i Nejt MekMilan, koji je igrao za Sonikse svih 13 godina karijere i trenirao ih pet sezona.

Dres Soniksa nosili su i naši reprezentativci Vladimir Radmanović i Predrag Drobnjak. Zvezda sadašnje generacije tima je ruki sezone Kevin Djurent.

Komesar NBA Dejvid Stern saopštio je da je zadovoljan zato što je višegodišnja saga o preseljenju kluba iz Sijetla završena. On je dodao da liga i dalje smatra Sijetl gradom koji ima sve uslove za NBA tim, ali je rekao da bi za prijem novog člana morala najpre da bude izgrađena odgovarajuća hala.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NBA više ne stanuje u Sijetlu

Izvor: Mondo, 03.Jul.2008

Sijetl Supersoniks više ne postoje, novi grad na mapi NBA lige je Oklahoma Siti! Vlasnik kluba Klej Benet dobio je željeni raskid saradnje, ali je za to morao da plati 75 miliona dolara i odrekne se žuto-zelenih boja, imena i 41 godine klupske istorije.

Nastavak na Mondo...

Supersoniksi se sele u Oklahoma siti

Izvor: RTS, 03.Jul.2008

Ovakva odluka doneta je na osnovu presude federalnog suda zbog uslova o zakupu "Ki Arene", u kojoj igraju Supersoniksi. Soniksi su tužili grad Sijetl jer je, navodno, grad pokušao da natera ekipu da se takmiči u toj hali do kraja trajanja zakupa, do 2010. godine. .Presudom je odlučeno da vlasnik...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.