Četvrtak, 03.07.2008.

09:46

Soniksi se preselili iz Sijetla

NBA ligaš Supersoniks preseliće se iz Sijetla u Oklahoma Siti, na završetku sudskog spora između vlasnika Kleja Beneta i grada.

Izvor: B92

Default images

Savezni sud utvrdio je da Benet treba da plati Sijetlu 75 miliona dolara odštete za raskid veze, posle čega može da preseli klub u Oklahomu, gde živi. Oklahoma Siti je već godinama zainteresovan za NBA tim, a prošle sezone bio je domaćin većine utakmica Hornetsa, čiji je Nju Orlins žestoko pogođen uraganom Katrina.

Problem u Sijetlu bila je hala, pošto su Soniksi preskupo plaćali Ki Arenu, a grad nije bio zainteresovan da im pomogne u izgradnji nove.

Nasuprot tome, građani Oklahoma Sitija odobrili su da 121 milion dolara kroz porez izdvoje za izgradnju dvorane koja bi ugostila NBA klub.

Benet se odmah po izricanju odluke suda slikao sa logom "OKC" uz logo NBA na plavoj pozadini, što će po svemu sudeći biti boja novog tima. Nije poznato koje ime će nositi ekipa u novom gradu (svakako ne Supersoniks), u kojem će biti jedini klub koji je član neke od četiri "velike" lige (NFL, MLB, NBA, NHL).
Sijetlu ostaju Marinersi (bejzbol) i Sihoksi (američki fudbal), ali grad ostaje bez jedinog šampiona u istoriji.

Soniksi su u u Sijetlu proveli 41 godinu, bili su prvaci 1979. i još dva puta igrali u velikom NBA finalu.

Tokom tog vremena zeleno-žuto-beli dres nosili su legendarni igrači kakvi su Leni Vilkens, Spenser Hejvud, Denis Džonson, Gas Vilijams, Fred Braun, Dejl Elis, Ksavijer MekDenijel, Tom Čejmbers, Džek Sikma, Šon Kemp, Geri Pejton, Detlef Šrempf, Rej Alen, Rašard Luis i Nejt MekMilan, koji je igrao za Sonikse svih 13 godina karijere i trenirao ih pet sezona.

Dres Soniksa nosili su i naši reprezentativci Vladimir Radmanović i Predrag Drobnjak. Zvezda sadašnje generacije tima je ruki sezone Kevin Djurent.

Komesar NBA Dejvid Stern saopštio je da je zadovoljan zato što je višegodišnja saga o preseljenju kluba iz Sijetla završena. On je dodao da liga i dalje smatra Sijetl gradom koji ima sve uslove za NBA tim, ali je rekao da bi za prijem novog člana morala najpre da bude izgrađena odgovarajuća hala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: