Posao završen? Ne bih rekao

Izvor: B92, 10.Sep.2023, 07:56

Posao završen? Ne bih rekao

“Zbog čega da budem srećan? Posao nije završen. Da l’ je završen? Ne bih rekao”, izgovorio je legendarni Kobi Brajant 2009. godine u finalu NBA.

Lejkersi su poveli protiv Seltiksa 2-0 u seriji, a novinari su posle meča pitali Brajanta zašto nema osmeh na licu, zašto nije srećan. Odgovor koji im je dao i dan danas se koristi kao motivacija u sportu i govori da čovek mora biti na zemlji sve dok traje put do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << velikoh uspeha.

Srbija je plasmanom na Olimpijske igre i dolaskom do borbe za medalju ispunila sve ono što je sanjala pre turnira, ali da li to znači da se zadovoljava srebrom – apsolutno ne.

Osvojena medalja na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu predstavlja uspeh kojeg još niko nije svestan, iz razloga što su očekivanja svetske, ali i domaće javnosti bila na minimumu, te je Pešiću i ekipi malo ko davao šanse za visoki plasman.

Ali, sada kada smo došli na prag svetskog trona, ne sme da se razmišlja o situaciji pre turnira, šta je ispunjeno, šta je urađeno, fokus je samo na “još jednoj”.

“Još jedna, brate”, napisao mi je jedan od reprezentativaca posle čestitanja plasmana u finale, što mi je ulilo dodatan optimizam pred najveću utakmicu Srbije od osamostaljenja 2006. godine.

Bilo je velikih utakmica, izdvojićemo finala SP 2014. i OI 2016, ali tada se znalo da u duel ulazimo kao autsajderi jer smo naspram sebe imali znatno jačeg protivnika. Bila su i dva finala Evrobasketa, 2009. i 2017, ali šansa da se postane šampion sveta je ipak letvica iznad.

I ovoga puta imamo strašnu ekipe na putu do krova sveta, nikada bolju Nemačku, neporaženu na Mundobasketu 2023, međutim, to nije ekipa od koje gubite u svlačionici kao što je slučaj kada SAD pošalje najjaču postavu na turnir ili kao kada igrate protiv Novaka Đokovića u tenisu.

“Panceri” igraju sjajnu košarku, okosnice tima su dugo zajedno, uz dodatak nekoliko novih igrača, i pre turnira se znalo da su jedan od favorita iz senke. Ali, ni oni nisu bili među glavnim protagonistima za zlato, makar ne po kladionicama, pa se nalaze u sličnoj poziciji kao Srbija – nemaju šta da izgube.

Igra Nemačke zasniva se na brzoj tranziciji, šutu za tri poena, a kako imaju odlične visoke košarkaše i igra u reketu im nije strana.

Lider reprezentacije je brzonogi Denis Šruder, 29-godišnji plejmejker Toronto Reptorsa koji oduvek igra fenomenalno za nacionalni tim. Na njemu će biti najveći fokus i tu će Avramović, Dobrić, S. Jović morati da odrade veliki posao.

Ipak, sâm Šruder ne bi mogao bez podrške koju je dobio, pre svega, od Franca Vagnera. Supertalentovani košarkaš Orlando Medžika pokazao je na Evrobasketu da će jednog dana preuzeti lidersku ulogu.

Imao je peh na Mundobasketu i propustio je nekoliko utakmica, ali vratio se za ono najvažnije, za nokaut fazu. Protiv Letonije je imao 16 poena i osam skokova, dok je Amerikancima ubacio 22 poena.

Pod košem su Danijel Tajs, Mo Vagner, Johanes Timan i Johanes Fohtman. Četiri visoka, odlična, košarkaša, koji imaju domet i za tri poena.

“Nemamo mi tu visinu i fiziku kao Nemci, ali imamo kvalitet predviđanja situacija, dobro čitamo igru, ali bez borbenosti i zalaganja košarkaška inteligencija ne pomaže", rekao je Pešić.

Visina i fiziki, ili što bi rekao Pešić upotrebivši američki izraz “sajz” (size), biće najveća prednost Nemačke, međutim, jedan igrač je X faktor ovog tima - Andreas Obst.

Bek šuter nemačke reprezentacije uvek igra na visokom nivou za nacionalni tim i u stanju je da zatrpa koš svakog protivnika, za nekoliko minuta. Protiv Amerikanaca je postigao 24 poena, ubacio četiri trojke, od čega nekoliko ključnih.

Odlično se kreće bez lopte i biće potrebno mnogo koncentracije i želje kako bi se zaustavio.

Iz navedenog, Nemačka može da vas napadne iz različitih setova akcija, što za bekove, što za visoke igrače, a što i iz izolacije koju Šruder i Vagner rešavaju u visokom procentu.

Zato “Orlove”, sa košarkaške strane, čeka ubedljivo najteži ispit u dosadašnjem delu turnira.

Ipak, sa mentalne i psihičke, možda i najlakši. Srbija nije imala šta da izgubi u polufinalu, sav pritisak je bio na Kanadi koja je od starta projektovana da bude u finalu, a slično je i sada.

Finale predstavlja nagradu za ovu ekipu, za sav trud i proliven znoj tokom priprema i utakmica.

Zato, momci srećno, posao nije gotov i iz sveg srca vam želimo da ga završite kako dolikuje – zlatom oko vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.