Političari, odstupite – napred naši košarkaši

Izvor: RTS, 29.Avg.2019, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Političari, odstupite – napred naši košarkaši

Nema veće sreće za novinara društveno-političkih tema nego kad počne neko veliko takmičenje sportista. Svet kao da stane bar na nekoliko nedelja, a čitaoce zanima samo jedna stvar - kako su prošli naši?
Kada je Jokara (Nikola Jokić) pre nekoliko godina počeo da gazi svoje protivnike na parketima NBA lige, cela Srbija se radovala. Bila je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to svojevrsna pobeda male Srbije i još manjeg Sombora nad velikom Amerikom. A mi, novinari koji pratimo ove "ozbiljne" teme, posebno smo bili ushićeni svako jutro posle nove pobede Denvera.
"Zovi sportiste, ovo kačimo odmah na naslovnu stranu, ovaj Jokićev tripl-dabl", rekla mi je koleginica. Analitika je, naravno, poludela, a nas dve do tada pojma nismo imale ni koji je taj klub, a kamoli šta je tripl-dabl.
I odakle se sad stvorio taj mali veliki Somborac da nam olakša jutarnju smenu? Prebrinuli smo "keca" na naslovnoj strani uz mnogo prolivenog znoja. Jokićevog, naravno.
Da se razumemo, nije nas previše ni zanimalo šta je trip-dabl. Bilo je važno da se to čita i da nam više crna hronika ne primamljuje publiku.
A koliko smo tek srećni kad počne grend slem, Svetsko prvenstvo u fudbalu ili Olimpijada. Ihaj!
Prebrojavanje medalja, golova, koševa. Rekordi, nove frizure fudbalera, zgodne navijačice, ispadi sudija, poznati na tribinama. Ma, sve! Klikće se na sve i sa nestrpljenjem iščekuje da se učita stranica.
Novinari sportske rubrike "ginu" od posla, nerviraju se, a mi iz informative bar na kratko usporavamo rad. Skupimo po 50 dinara i uložimo u "opkladu": ko je dao najdalju prognozu od stvarnog od rezultata, plaća kafu.
Kao da se i političke aktivnosti, i na svetskom i na domaćem nivou, pomalo smire. Sa Bregzita, parlamenata, sukoba na Bliskom istoku fokus se prebacuje na semafore i rezultate. Nema krvi, svađa, razmirica.
Te "sporedne" stvari za dva dana će postati najbitnija tema o kojoj se priča. Ne mogu da dočekam!
Da se ponovo svi, inače razjedinjeni po raznoraznim temama, ujedinimo oko onoga što nas je najviše puta usrećilo. I narod i nas novinare.
Inače, u međuvremenu sam naučila šta je tripl-dabl i još što-šta o košarci. Pa, što se mene tiče - sve je spremno za Mundobasket!

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.