Omaž Jokiću – suptilni detalji koji ga čine nezaustavljivim

Izvor: B92, 21.Apr.2023, 11:40

Omaž Jokiću – suptilni detalji koji ga čine nezaustavljivim

Nikola Jokić treću sezonu u nizu dominira NBA ligom, a prestižni "Ringer" ističe ono što Srbina razdvaja od drugih superstarova.

Jokić je imao skoro tripl-dabl prosek, glavni je kandidat za MVP priznanje, treće u nizu, a iako su ga svi rivali više nego dobro upoznali, i dalje je za sve njih nerešiva enigma.

"Dvostruki MVP nije najopasniji sa loptom u rukama, već trenutak pre nego što je primi. U >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tom trenutku je plejmejker zarobljen u telu od sedam stopa (213cm, prim. aut) nazaustavljiv", ističe u svojoj kolumni Majkl Pina.

Pina je nanizao desetak Jokićevih oružja od kojih neke naziva "noćnim morama", a onda dolazi do srži svoje priče.

"Koren svih Jokićevih uspeha nalazi se u suptilnim trenucima koji su uvod u te poteze. Kada je bez lopte, sprema se da primi dodavanje, Jokić se pretvara u najjedinstvenijeg igrača u košarci. Ovde se dvostruki MVP ističe u odnosu na ostale, dok istovremeno predstavlja jedan od najefikasnijih napada svih vremena".

Protivnici moraju konstantno da se fokusiraju na odbranu na Jokiću, čak i kada ga udalje od koša, neprestano moraju da se bave njegovim taktiziranjem koje je istovremeno metodično, kamuflirano i haotično.



"Ne možete se pripremiti za svaku situaciju jer ne znate gde će on biti",
kaže trener Seltiksa Džo Mazula, "Mogao bi da bude u levom bloku, mogao bi da bude u desnom bloku, mogao bi da bude na vrhu reketa... taj nivo kreativnosti i naizmeničnosti ga čini veoma teškim da za čuvanje, i super je što on to prihvata".

Čak i da se Jokić ponaša kao "tradicionalni" centar, on bi ipak bio Ol-star, smatra Pina.

Mogao je da igra isključivo pik-en-rol, da napada samo obruč, da "kampuje" u reketu poput Jonasa Valančunasa, Nikole Vučevića ili Džoela Embida.



"Umesto toga, Denver otključava sve njegove veštine – a u tom procesu i svih ostalih igrača – pomerajući Jokića sa raznovrsnih pozicija koji primoravaju odbranu da u hodu odgovara na neprijatne situacije. U velikoj meri zahvaljujući ovim akcijama – oblikovanim i usavršenim u poslednjih nekoliko godina – Nagetsi su možda na putu da osvoje prvu titulu u istoriji franšize",
smatra kolumnista "Ringera.

Jokić je bez premca kada su u pitanju centri koji koriste kretanje van lopte – bez obzira na poziciju najefikasniji je igrač u ligi u tom segmentu.

Jokić je ove sezone imao 9,5 "skrinova" po utakmici, što je skoro duplo više od sledećeg najvišeg proseka bilo kog centra.



"Mislim da on um igrača sa svih pet pozicija",
kaže pomoćni trener Nagetsa Dejvid Adelman, "Ne radi se samo o osećaju 'U redu, oni me skriniraju. Ja sam u uglu.’ Kada uhvati loptu, već zna kako se odbrana okreće. A kada imate takav osećaj – koji je u osnovi kao osećaj Ol-star plejmejkera, ali ste centar od 7 stopa – to je neverovatno. I mislim da je zato bio tako uspešan i da ga možemo koristiti ovako jedinstveno, jer nikada nije postojao neko kao on".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.