Izvor: MozzartSport.com, 31.Okt.2020, 11:05

NBA u klinču sa igračima, preti gubitak od još 1.000.000.000 $

Samim tim i drastično smanjenje plata za narednu sezonu za koju se još ne zna kada će startovati

Selo gori, a baba se češlja. To je otprilike analiza trenutne situacije u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu koja se nalazi u ozbiljnom problemu.

Naime, ponovo je na red došao kolektivni ugovor sa igračima i ponovo je nastao veliki zastoj što opasno može da košta obe strane. Taman što je rok za poptisivanje novog kolektivnog ugovora pomeren za naredni petak, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << čime je situacija malo ohlađena, došlo je do nove brane. Ovaj put to je početak novog šampionata.

NBA planira da ga otvori 22. decembra ili već negde pred Božić, ali se igrači protive iako će sezona biti skraćena na 72 meča da bi se izbeglo poklapanje sa Olimpijskim igrama u Tokiju. Sindikat igrača je načelno protiv toga i želi da se početak pomeri za sredinu januara, ali se u principu za sada ništa ne zna. Kako tvrde tamošnji mediji, čelnici lige su sve nestrpljiviji jer im preti novi veliki gubitak ukoliko dođe do kasnijeg starta.

Zbog cele pandemijske situacije NBA je već u minusu od oko 1.000.000.000 dolara, a sa ovim bi mogla da ostane i bez još jedne milijarde! A to su već cifre koje bi opasno zaljuljale, možda i bacile na kolena i veće poslovne organizacije. Naročito zato što se očekuje da će sezona 2020/2021 biti daleko gora i da bi gubitak mogao da dostigne i četiri milijarde što je 40 postop prihoda.

Zbog toga je i planiran raniji početak sezone, ne bi li liga uspela da se nakači na celu Božićnu famu i potrošnju čime bi koliko-toliko uspela da amortizuje ogromne gubitke.

Kamen spoticanja dogovora sa igračima je i očekivano smanjenje zarada. Trenutno liga, to jest franšize i košarkašđi dele zaradu tačno na pola, a ako je ona pala padaju i plate. Takođe, smanjenje broja mečeva u regularnom delu toka utiče na isplatu košarkašima, te se tu sada najviše nateže s obzirom da bi oni sa najvećim ugovorima mogli mnogo da izgube naredne sezone. A oko ove teme se najviše pitaju Kris Pol, predsednik Sindikata NBA igrača i Lebron Džejms.

Da nije sve tako crno pokazao je i podatak da se zahvaljujući mehuru u Orlandu, gde je završena prethodna sezona, NBA spasila gubitka od oko 1,5 milijardi dolara, a cela operacija na Floridi je koštala 190.000.000. I dok je svet u panici, ljudi ostaju bez posla i zarada, milioneri se javno bore oko novih miliona, milijardi kao da im nije dosta. Javnost u Americi sve ovo percipira negativno, što dodatno utiče na popularnost NBA i sporta uopšte, te se sve mora što pre rešiti.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.