NBA liga i ”najveći izazov naših života”

Izvor: RTS, 10.Maj.2020, 11:36

NBA liga i ”najveći izazov naših života”

Komesar Adam Silver i cela NBA liga nalaze se u vrlo delikatnom trenutku, možda i najtežem u svojoj istoriji. Ipak, nakon ”konferns kola” sa igračima i konsultacija sa vlasnicima franšiza, Silver je nastavio svoj oprezni put ka ponovnom pokretanju takmičenja.
Dva meseca nema košarke, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dva meseca već traje suspenzija sezone u NBA ligi i još uvek je nejasno hoće li se ona uopšte i nastaviti.

Nakon vrlo opreznih i odgovornih izjava koje je davao od početka prekida, odnosno večeri kada je Rudi Gober bio pozitivan na koronavirus testu, komesar Adam Silver je u petak održao konferncijski video razgovor sa igračima i izneo im opcije za ”restart”.
On je tom prilikom igračima predstavio neke činjenice, iz kojih slede i neke neminovne odluke koje će liga morati da donese i sprovede.
Pre svega, ukoliko se sezona nastavi to će biti bez prisustva publike, što će biti veliki finasijski udarac koji će svi morati da podnesu, s obzirom da je čak 40% prihoda u normalnim okolnostima dolazi od navijača.
On je igrače obavestio da konačna odluka može biti doneta i u junu mesecu, a da će do pojave vakcine evidentno postojati rizik koji će svi morati da prihvate, s obzirom da ćemo svi neko vreme živeti sa virusom.
”Ovo je najveći izazov naših života”, navodno je nekoliko puta poručio Silver tom prilikom.
Silver je igračima objasnio da je, s obzirom da neće biti publike, mnogo praktičnije i pre svega bezbednije odigrati preostale mečeve u jednom ili dva grada (Las Vegas i Orlando su opcije), nego putovati od mesta do mesta kao u redovnim okolnostima.
"Biće teško, i to teško dugo vremena. Moramo da radimo zajedno. Teški izbori su pred nama . Niko se složiti sa svim odlukama. Takođe, predstoje nam teški dani kolektivnih pregovora iznad kojih stoji mračna finansijska realnost", istakao je komesar NBA lige.  
Igrači su tom prilikom izrazili zabrinutost za svoje zdravlje. Uz to, predsednik Unije igrača Kris Pol rekao je da osećaju pritisak da se što pre vrate treninzima iako se ne osećaju sigurno i komforno da to urade, na šta je Silver odogovorio da su treninzi i dalje stvar ličnog izbora, i dodao da će minimalni period za trrning kampove biti tri nedelje.
Kako se moglo čuti posle tih razgovora i konsultacija, svih 30 vlasnika NBA timova pružilo je podršku komesaru i ligi u nameri da se sezona okonča na terenu, iako je recimo Mark Kjuban proteklih dana nekoliko puta iznosio svoj negativni i pesimistički stav tim povodom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.