NBA liga doživotno suspendovala košarkaša Džonteja Portera zbog afere o klađenju

Izvor: VOA, 17.Apr.2024, 20:08

NBA liga doživotno suspendovala košarkaša Džonteja Portera zbog afere o klađenju

Vašington — Košarkašu Džonteju Porteru doživotno je zabranjeno igranje u američkoj košarkaškoj NBA ligi pošto je istragom utvrđeno da je odavao poverljive informacije sportskim kladionicima i kladio se na utakmice. Porter, koji je nastupao za Toronto Reptorse, drugi je košarkaš u istoriji NBA kome je komesar Adam Silver zabranio učešće u ligi zbog kršenja pravila lige. Pre njega učešće je zabranjeno bivšem vlasniku Los Anđeles Klipersa Donaldu Sterlingu 2014. Istraga je pokrenuta kada je liga saznala za neuobičajene opklade u vezi sa Porterom i utakmicom protiv Sakramento Kingsa odigranom 20. marta. Utvrđeno je da je košarkaš kladioničaru otkrio detalje svog zdravstvenog stanja pre meča. Osim toga, još jedna osoba za koju je poznato da se kladi, uplatila je 80.000 dolara da će Porter dati prognozirani broj koševa. U slučaju pogotka - dobitniku bi bilo isplaćeno 1,1 milion dolara. Porter je pomenuti meč napustio posle svega nekoliko minuta tvrdeći da se ne oseća dobro. Statistika koju je ostvario nije dosegla brojke postavljene u opkladi - koja je zatvorena i ostala neisplaćena. Tada je i NBA pokrenula istragu. Osim toga, utvrđeno je i da se Porter opkladio najmanje 13 puta na NBA mečeve koristeći tuđi nalog. Uplate su se kretale od 15 do 22.000 dolara. Ukupno je bilo uloženo 54.094 dolara - na šta je isplaćeno 76.059 dolara, odnosno neto dobitka od 21.965 dolara. Nisu obuhvatale nijednu utakmicu na kojoj je Porter nastupao, saopštio je NBA. Međutim, tri su se odnosile na više igara - uključujući opkladu u kojoj se Porter kladio da će Reptorsi izgubiti. Sve tri opklade su bile izgubljene. „Za navijače, timove i sve koji su povezani sa našim sportom - nema ništa važnije od zaštite integriteta NBA takmičenja. Zbog toga se očigledna kršenja pravila igre Džonteja Portera kažnjavaju najstrožom kaznom“, izjavio je komesar takmičenja Adam Silver. On je protekle sedmice upozorio na mogućnost izricanja ovakve mere - rekavši da je Porter optužen za grešku velikih razmera. Džontej Porter se nije oglašavao otkako je otpočela istraga. Od tada nije odigrao nijednu utakmicu za Reptorse. Klub je saopštio da neće nastupati do kraja sezone iz ličnih razloga. „Legalno sportsko klađenje omogućava transparentnost koja pomaže da se identifikuju sumnjive aktivnosti. Ovo pitanje pokreće i važna pitanja o regulatornom okviru koji se trenutno primenjuje - uključujući vrste klađenja na igru i igrače. Blisko sarađujući sa svim relevantnim akterima, nastavićemo posvećeno da radimo na njihovoj zaštiti”, zaključio je komesar američke Nacionalne košarkaške lige Adam Silver.
Pogledaj vesti o: NBA,   Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Izvor: Radio 021, 17.Apr.2024

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.