NBA ZAGREVANJE: Prognoza Zapada

Izvor: Mondo, 25.Okt.2018, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBA "ZAGREVANJE": Prognoza Zapada

Naš saradnik prilično smelo je tipovao ishod plej-of trke, u kojoj veruje da će Jokić i Denver treću sezonu zaredom izvući "deblji kraj".

/piše: Vladimir Ćuk/

Nova NBA sezona počinje u noći između utorka i srede, duelom glavnih favorita Istoka, Bostona i Filadelfije (2.00), a potom se kamere uključuju u Ouklendu, gde će Golden Stejt Voriorsi dobiti šampionske prstenove >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za 2018. i odmeriti snage sa Oklahomom.

Last season, James, AD & LeBron led the way... Who do YOU think will be this season's scoring leader? #ThisIsWhyWePlay#KiaTipOff18pic.twitter.com/4szGuUiXQb

NBA (@NBA) October 15, 2018

Na Zapadu ima... svašta novo. Dolaskom Kralja postao je još jači i atraktivniji nego što je bio. I nije LeBron Džejms došao bilo gde, stigao je u najčuveniju franšizu, Los Anđeles Lejkerse. Biće gužve na Zapadu i prognozirati ko će sve ući u plej-of, biće znatno teže nego na Istoku.

Prema vestima od pre nekoliko dana, vratio se i "bludni sin". Džimi Batler je došao na trening i izazvao pravi haos, prozivajući mlade zvezde, trenera i upravu tima, vičući da bez njega nemaju šanse da pobede. Videćemo šta će se dalje dešavati sa Vulvsima.

Nikola Jokić ulazi u sezonu sa novim ugovorom, uz zdravog Milsapa, pokušaće da formiraju ofanzivnu noćnu moru za protivnike. Mladi revolveraši Denvera su spremni da ispaljuju zlatno grumenje na koševe rivala i ne žele da ove godine ispuste plej-of na samom kraju sezone, kao 2017. i 2018.

U njihovoj diviziji prvi favorit je Oklahoma, koja se oslobodila teškog ugovora i teškog Karmela Entonija. Pol Džordž. U njega su uprte sve oči navijača, jer od Rasela već znaju šta će dobiti. Trčanje do iznemoglosti, eksplozivna zakucavanja, gomilu tripl-dablova i neke totalno nerezonske šuteve. Džordž je ipak staloženiji i sada obezbeđen novim ugovorom. Pojačani Šrederom i Noelom, očekuju svakako bolji rezultat nego prošle sezone.

Juta se i dalje uzda u svoju timsku igru, drugu i još bolju sezonu moćnog Donovana Mičela i stabilnost koju im donosi dirigent Riki Rubio. Pokupili su mladog Grejsona Alena, fantastičnog šutera, koji donosi novu dimeziju u igri i širinu za prodore Mičela i igru pod košem snažnog Fejvorsa. Rudi Gober je zdrav i motivisan da proba da pokaže zašto sebe smatra najboljim centrom. Bar da nam nagovesti.

Portland ide svojim utabanim putem, nošen Demijanom Lilardom, kao i svake prethodne sezone. Mekolum treba da pokaže da pretprošla sezona nije bila slučanost. Dosta mladih igrača čeka svoj momenat i tu bi trebalo tražiti potencijal Portlanda za ovu sezonu.

Minesota kao Minesota. Oni i dalje znaju da bi nekuda krenuli, ali ne znaju tačno gde žele da stignu. Tražili su mnogo za Batlera, a na kraju je moguće da će dobiti samo probleme i odlazak Džimija kao slobodnog agenta sledećeg leta. Za njih spas može da bude samo eksplozija Viginsa, koji za sada nije pokazao ono što se od njega očekivalo i kako je bio ocenjivan. Sada se Kavsima isplaćuje "trejd" za Lava napravljen 2014.

Divizija šampiona lige doživela je dosta promena. I sami šampioni su se pojačali, dolaskom Bugija Kazinsa. Neće biti spreman za početak, ali svakako će to postati tokom sezone. Sada Golden Stejt ima čak pet All star igrača u najjačoj postavi. Prvi takav tim u istoriji lige...

The Evolution of LeBron James! : @maxamillion711#KiaTipOff18: Lakers/Blazers - 10:30pm/et Thursday @NBAonTNTpic.twitter.com/VBdo5lfjIn

— NBA (@NBA) October 15, 2018

Lejkersi su totalno drugi tim. Ne samo što su mlade zvezde postale zrelije, nego zato što je Kralj Džejms stigao u Kaliforniju. Oko sebe je okupio iskusne Stivensona, Bizlija, Ronda i MekGija. Ako njima pridružite Kuzmu, Ingrama, Bola i Harta, dobijate totalno drugačiju ekipu od one prošlogodišnje. Lejkersi su viđeni kao učesnici plej-ofa, prvi put posle ere Kobija Brajanta.

Klipersi su doveli dobrog rukija, Gildžus-Aleksandera, ali je tu Galinari, koji i dalje ima svoje role kada se besomučno ispucava, a da i on sam zna da mu nije dan. Solidan tim, ali daleko od kvaliteta i potencijala za velika dela.

U Finiks je stigao prvi pik, DeAndre Ejton. Po utakmicama u pripremnom delu, glavni je kandidat za naslov rukija godine. Buker se vraća iz povrede šake, a tu je i novi trener, ali staro lice u Finiksu. Igor Kokoškov je izabran za prvog trenera ekipe i on bi trebalo da donese potpuno novu filozofiju u igru Sansa.

Kingsi su počeli da okupljaju mlade snage, počevši pre godinu dana sa Foksom i Bogdanovićem. Ove godine je stigao i Begli, u ravni sa Ejtonom što se tiče kvaliteta i spremnosti za NBA ligu. I sa ovim snagama, Kingsi će opet propustiti plej-of i čekati bolje dane sledeće sezone.

Na jugu vladaju ekipe iz Teksasa. Vladari su Roketsi, predvođeni Hardenom, vladajućim MVP-jem lige. Pol je za sada zdrav i svi se nadaju da ovog puta neće propustiti odlučujuće utakmice, kao proletos, kada su mogli da skinu Voriorse sa trona. Pridružio im se i Karmelo Entoni, veliki prijatelj Krisa Pola. Ako je negde Entoni mogao da se uklopi potpuno, to su timovi u kojima igraju Pol, Vejd ili Džejms. Odabrao je tim gde je Pol. I on bi uz ostala pojačanja, mogao da bude tas na vagi koja će umesto na stranu Voriorsa, prevagnuti na stranu Roketsa.

U Dalasu je ovo poslednja sezona Dirka Novickog, a početak Luke Dončića, koji se u bekovskoj liniji priključio takođe supertalentovanom Denisu Smitu. Pojačani su DeAndre Džordanom, što im daje još blokada, poena iz zakucavanja, a Džordan je i značajno popravio šut sa linije bacanja.

San Antonio umesto Lenarda ima DeRozana, kao i motivisanog Geja, koji želi da u tandemu sa starim drugom DeMarom, dovede značajno izmenjene Spurse do plej-ofa. A tu je i vođa ove ekipe, Greg Popović, sa uvek sigurnom opcijom u napadu Lamarkusom Oldridžom.

Pelikani će morati dosta da se potrude da ponove prošlu sezonu. Idućeg leta Entoni Dejvis postaje slobodan agent i mala je verovatnoća da će ostati tamo. Ovo je tim na prekretnici, sa dilemom da li da razvija neke nove igrače ili da i ove sezone položi nade u Dejvisa, koji će verovatno otići.

Memfis je uvek bio onaj tim gde poznaješ vrlo mali broj igrača, ali su toliko homogeni da svake sezone kada imaju zdrave Konlija i Gasola stignu do plej-ofa i naprave dobar rezultat. Nemam veru da će ova godina biti takva, osim ako se i Parsons u punom sjaju ne pridruži ovom dvojcu.

Velike su šanse da će šampion i 2019. doći za Zapada. Da li će to biti najkompletniji tim lige i tim koji ima najdužu klupu, Hjuston Rokitsi ili će vladajući šampioni uz dodatnu pomoć Kazinsa ostaviti titulu u Ouklendu, ostaje da vidimo. Ovo će svakako biti vrlo, vrlo zanimljiva sezona.

Let’s play!

Foto: Guliver/Getty Images/Matthew Stockman

PROGNOZA PO DIVIZIJAMA

Severozapad: Oklahoma, Portland, Juta, Denver, Minesota.

Pacifik: Golden Stejt, Los Anđeles Lejkers, Los Anđeles Klipers, Finiks, Sakramento.

Jugozapad: Hjuston, San Antonio, Dalas, Nju Orleans, Memfis.

ZAPAD

1. Hjuston

2. Golden Stejt

3. Oklahoma

4. Portland

5. Juta

6. San Antonio

7. L. A. Lejkers

8. Dalas

-----------------------------

9. Denver

10. L. A. Klipers

11. Nju Orleans

12. Finiks

13. Memfis

14. Minesota

15. Sakramento

Pratite nas i na Instagram profilu Mondo sport

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.