NBA ZAGREVANJE: Jokara, vreme je!

Izvor: Mondo, 25.Okt.2018, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBA "ZAGREVANJE": Jokara, vreme je!

Do početka NBA sezone ostalo je šest dana. Predstavljanje timova nastavljamo divizijom Severozapad, koja je proletos bila najizjednačenija u ligi...

/piše: Vladimir Ćuk/

Početak nove NBA sezone je sasvim blizu. Kroz pripremne utakmice se nazire veliki napredak pojedinih igrača u odnosu na prošlu sezonu, kao i veoma kvalitetne partije "rukija" sa ovogodišnje draft klase.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Posle Istoka, narednih dana predstavićemo i onu već godinama jaču konferenciju. Prvi favoriti Zapada su sigurno Voriorsi, mada i drugi timovi, poput Hjustona, spremno čekaju svoju šansu.

Krećemo od Severozapada, koji je dao čak četiri učesnika poslednjeg plej-ofa. Ispod crte je ostao samo Denver i to posle poraza od Minesote u direktnom obračunu za osmo mesto.

This connection works. pic.twitter.com/TQ4sDt798E

— Denver Nuggets (@nuggets) October 3, 2018

DENVER NAGETS

Ovo je tim koji će pratiti svaki ljubitelj košarke iz Srbije. Razlog je Nikola Jokić, sada već prva zvezda Nagetsa, koji još od ere Ajversona i Entonija nisu imali ovako kvalitetnog igrača u svojim redovima. Jokić je imao sezonu iz snova, sa 10 tripl-dablova i posle takvih, vanserijskih partija dobio jako veliki ugovor, čime su čelni ljudi Denvera stavili do znanja da dugoročno računaju na njegove veštine.

Prošle godine su Nagetse mladost i prebrze odluke ostavile bez mesta u plej-ofu. Imaju jako mlad tim, od igrača na koje se ozbiljno računa, niko osim Tomasa i Milsapa nije rođen pre 1990. Kako budu sazrevali, od njih možemo očekivati samo još kvalitetnije partije.

Pored Jokića, u red najbolje plaćenih igrača spada i Pol Milsap. Prošle sezone je dva puta izostajao na duže vreme, taman kada bi se uklopio sa Jokićem na pozicijama 4 i 5. Njih dvojica mogu biti odličan tandem, što je i sam Jokić izjavio, ali im treba kontinuitet. Milsap nije poznat kao igrač koji je sklon povredama, tako da se nadamo da će ove sezone provoditi mnogo više vremena na parketu. I u tih malo utakmica, bio je izuzetno precizan iz igre, ali je manje učestvovao u skoku, što nije karakteristično za njega. Očekujemo svakako bolje partije ove sezone.

Bekovska linija Nagetsa jeste i može biti još ubitačnija. Prvi razlog su Geri Heris i Džamal Marej. Heris je odigrao odličnu prošlu sezonu. Bio je gotovo nepogrešiv sa linije bacanja, sa odličnim procentima za dva poena. Ono na čemu radi je povratak na pretprošlu sezonu kada je gađao preko 42 odsto za tri poena. Stigao je do skoro 18 poena po meču, što je značajan pomak u odnosu na sezonu pre. Marej je kombo bek, koji pokriva pozicije 1 i 2. Ovaj Kanađanin je strahovito napredovao u sezoni iza nas. U svojoj drugoj sezoni, stigao je do 17 poena po meču, uz 90 odsto sa linije bacanja i 45 odsto šuta za dva poena. Ovaj dvojac treba da donese dosta poena i svojom brzinom zada muke protivničkim odbranama. Ali tu nije kraj.

Nagetse je preko leta pojačao Ajzea Tomas. Moćni Miš ima ideju da svoju karijeru vrati na pravi kolosek. Sigurno neće biti prva napadačka opcija, kao što je bio u Bostonu, ali ako sanira povredu kuka i bude onaj stari, može ofanzivno da dosta doprinese Denveru i bude taj delić koji im nedostaje za ulazak u plej-of. Sigurno je da Tomas nije zaboravio da igra košarku, čak je i na 17 utakmica prošle sezone u "divljim" Lejkersima, pokazao da još uvek ima dosta municije. Ove sezone će da ispaljuje zlatno grumenje.

Što se tiče drafta, Nagetsi su se kockali i uzeli Majkla Portera sa Misurija, gde je zbog povrede leđa odigrao samo tri utakmice. Njegov potencijal je prepoznat u srednjoj školi, gde je beležio preko 35 poena u proseku. Sigurno bi bio pik broj 1 da je bio zdrav i odigrao celu sezonu na Misuriju. Vanserijski talenat, ali sa zdravljem kao znakom pitanja. Denver razmišlja o odmaranju Portera cele sezone, kako bi spreman dočekao sledeću. Tada bi svakako bio veliko pojačanje za Nagetse, koji su tanki na poziciji niskog krila.

Neki igrači su napustili Denver, kao Mudiaj, Čendler, Farid, ali su Nagetsi rešili da se fokusiraju na mlade snage koje su iznele prošlu sezonu. Tu je i dalje odlični šuter Vil Barton, koji je po svim parametrima, odigrao najbolju sezonu u karijeri. Od njega i Tomasa se očekuje da jednako kvalitetno odmene mladi tandem Heris - Marej. Barton je u Denveru i pokazao svoj talenat i šuterske sposobnosti, koje posebno pokazuje kada se lomi rezultat.

Od ostalih igrača tu je pre svih Trej Lajls, koji je prošle godine došao iz Jute i već u toj sezoni pokazao da se može ozbiljno računati na njega na poziciji 4. Odlično je iskoristio izostanak Milsapa da pokaže svoj talenat i dugoročno zauzme mesto u sastavu Nagetsa. Huančo Ernangomez pokriva poziciju 3 i u pripremnom periodu je nagovestio da može da bude mnogo bolji i konkretniji nego do sada.

Prva zamena Jokiću je Mejson Plamli, za sada najuspešniji od tri rođena brata. Odigrao je solidnu prošlu sezonu, s obzirom na očekivanja. Od ostalih rezervi, vredni pomena su Malik Bizli i Tori Krejg. Bizli se i posle dve sezone čeka da pokaže svoj potencijal i opravda izbor u prvoj rundi drafta 2016, u jednoj od najslabijih draft klasa.

Uz zdravog Milsapa, obezbeđenog Jokića i Tomasa koji je gladan novog dokazivanja i pobeda, očekujem da se Nagetsi domognu plej-ofa posle žestoke borbe na jakom Zapadu. Veliku podršku će imati na bekovskim pozicijama, gde su odlično popunjeni. Ne bi trebalo da ove godine ostanu bez doigravanja, moguće je da stignu i do 6. pozicije.

Očekivana petorka: Heris, Marej, Barton, Milsap, Jokić.

He hasn't been around here too long...But there's no shortage of @drose highlights in a Wolves uni HBD to the legend. pic.twitter.com/DktspN33dj

— Timberwolves (@Timberwolves) October 4, 2018

MINESOTA TIMBERVULVS

Prošle sezone su procene bile da neće ući u plej-of, ali su ih Nagetsi tamo ugurali svojim kiksevima. Druga stvar, imali su Batlera, sa njegovim velikim iskustvom i kvalitetom. Nekadašnji veteran Čikaga bio je ključni čovek i faktor koji ih je poslao u plej-of, gde su ih počistili Roketsi. Problem je što Batlera najverovatnije neće biti ove sezone, a pitanje je šta će dobiti u zamenu za njega, u smislu trenutnog kvaliteta.

Batler definitivno odlazi, pitanje je gde. Ali, ko ostaje? Ostaju mlade zvezde, Vigins i Tauns koji je potpisao novi, masivan ugovor sa Vukovima. Tauns će sigurno biti jedan od najboljih centara lige, uz Embida i Dejvisa, ali se čini da nema pozitivnu drskost pomenute dvojice. Minula sezona mu je bila slabija od pretprošle, kada je stigao do 25 poena u utakmici, već u drugoj sezoni u ligi. Vigins, koji je u srednjoj školi bio etiketiran kao novi LeBron, samo u nekim delovima sezone pokaže koliki je stvarno talenat. Njegova igra prošle godine nije napredovala ni u jednom parametru. Spustio se ispod 20 poena po meču, ali to je dosta bilo i zbog prisustva Batlera. Žrtvovao je statistiku za ulazak u plej-of, ali ove sezone će se videti koliko stvarno Vigins može da pomogne timu i da li ga možda treba trejdovati.

Posle najvećih zvezda, tu je nekadašnja najveća zvezda. Iako ima tek 30 godina, njegova kolena ni izbliza ne odaju utisak da pripadaju jednom tridesetogodišnjaku. Radi se o bivšem, najmlađem MVP-ju lige, Deriku Rouzu. Posle sličnih povreda, dosta igrača je odustalo od karijere, recimo Oden ili Roj, ali Rouz i dalje želi da igra. Prošla sezona mu je bila ubedljivo najlošija statistički, ali se čini da opet poseduje onaj stari duh i sigurnost u sebe. To je pokazao u plej-ofu, kada se popeo na skoro 15 poena po meču protiv sjajnog Hjustona. Kad nema Batlera, tu može da uskoči Rouz i sve nade što se tiče ovog tima, vezane su mi za njega.

Da Batler nije zatražio trejd, Tom Tibodo je mogao da oformi staru Čikagovu četvorku - Rouz, Batler, Deng i Gibson, falio bi im samo Noa, koga će Niksi otpustiti u dogledno vreme. Deng je stigao iz Lejkersa, gde je imao ogroman ugovor a Tibodo veruje da sa 33 godine može još toga da pruži, posebno kod svog starog trenera. Tadž Gibson je siguran na poziciji 4 i igrač čije prisustvo mnogo znači ovog timu. Sjajan skakač, borac, siguran u realizaciji ispod koša. Bio je zimus na svom nivou iz Čikaga, ali sa najboljim procentima šuta za dva poena u karijeri.

Još jedan čovek jako dobro drži reket i poentira kada treba, a to je Gordži Đeng. Prošle sezone je bio u zapećku, krivicom Tibodoa. Čak se priča i o trejdu ovog momka, ali je on zaista jako dobro rešenje za poziciju 5, kada Tauns nije u igri. S obzirom na to da Minesota ima sumanute trejd odluke kroz istoriju, ne bi čudilo da se ovo desi. Pored njih, na krilu je i Toliver, iskusni igrač koji je promenio dosta timova kroz karijeru. Dobra zamena za Viginsa, siguran u šutu, ne toliko pokretan, ali jako dobro zna da pogodi sa perimetra. Prošle godine je ulogu igrača sa klupe jako dobro obavljao za Detroit, što ga je preporučilo Minesoti, da zameni Bjelicu.

Kao startni plej će sezonu verovatno početi Džef Tig, koji zna da bljesne i saspe 30 poena, a već na sledećoj utakmici da ne pređe pet ili sedam poena. Ima još dve godine ugovora i s obzirom na to koliko je plaćen, Minesota očekuje više od njega ove sezone. Na pleju je i Tajus Džons, koji je odigrao dosta solidno prošle sezone. Pored gužve na pleju, vrlo je moguće da će Rouz ići i na poziciju 2.

Sa drafta su uzeli dva jako dobra igrača. Sa Džordžija Teka je stigao Džoš Okodži, koji je bio zvezda svog tima. Telo potpuno spremno za NBA, ima brzinu, skočnost i inteligenciju u igri. Kvalitetan je šuter, koji će sigurno imati prostora u ovoj postavi, ukoliko Batlerov trejd ne dovede nove šutere. Iz druge runde je stigao Bejts-Diop, za koga je pravo čudo da ga neko nije ranije pokupio. Odigrao je fantastičnu poslednju sezonu na koledžu, na poziciji niskog krila. Vulvsi ga verovatno vide kao dugoročnu zamenu za Viginsa.

Mišljenja sam da će Vulvsi promašiti plej-of ove godine. Za Batlera ne mogu da dobiju zvezdu koja će doneti instant kvalitet, jer ovom ističe ugovor sledećeg leta. Eventualno bazu za budućnost i nekog pika. Samo je na njima i mogućnostima Derika Rouza da li će kucati na vrata plej-ofa. Nisu konstantni, pre svega ključni igrači, a ni sama franšiza. Neka spremaju plan za iduću sezonu.

Očekivana petorka: Tig, (igrač iz Batlerovog trejda) / Rouz, Vigins, Gibson, Tauns.

Go the distance. pic.twitter.com/UpSI2t26CA

— OKC THUNDER (@okcthunder) October 8, 2018

OKLAHOMA SITI TANDER

Predvodi ih tripl-dabl mašina, Rasel Vestbruk, čije pripreme za sezonu su zakomplikovane lakšom operacijom kolena. Prvi je posle Oskara Robertsona, koji je imao tripl-dabl prosek tokom cele sezone, s tim što je Rasel to uradio u dve sezone zaredom. Posebno je impresivno što je to uradio 2018, kada je u timu imao dva igrača koji uzimaju dosta šuteva, Pola Džordža i Karmela Entonija. Nema sumnja da će Rasel uprkos povredi ponovo biti onaj stari.

Pol Džordž je potpisao novi ugovor sa Tanderima, iako su ga mnogi videli u Lejkersima sa Džejmsom. Odigrao je dosta dobru sezonu, ali ekipa je ponovo ispala na startu plej-ofa, gde su ih izbacili drugi u glasanju za rukija godine, Donovan Mičel i Juta Džez. Pošto je već navikao na novu sredinu i ima obezbeđen ugovor, očekuju se partije na All star nivou.

Tanderi su ostali bez Entonija, što im neće biti preveliki udarac. Došao je Denis Šreder, sada već bivša zvezda Atlante i novi lider nemačke reprezentacije. On jeste plejmejker, ali bi u dosta kombinacija mogao da igra u petorci zajedno sa Vestbrukom. Sigurno nemojte očekivati da preslika učinak iz Atlante, ali preciznost i dosta poena sigurno možemo da očekujemo. Kao zamena za oba pleja, tu je stari dobri Rejmond Felton. Čovek za svaki tim i čovek koji svakom timu donese neku novu dimenziju. Ovo će mu biti druga sezona u Oklahomi, imaće svoje minute, verovatno manje nego prošle sezone.

Od novajlija je stigao i Nerlens Noel, nekada velika nada Filadelfije i neuspeli projekat u Dalasu. Ako ne oživi karijeru u Oklahomi, gde će biti okružen dobrom ekipom na terenu i svlačionici, teško da će uspeti na nekom drugom mestu. On je odličan skakač i defanzivac, ofanzivno može da doprinese sa desetak poena, uglavnom iz zakucavanja, ali ne konstantno. Svakako daje na dubini sastava Oklahome i može da igra u paru sa Adamsom, što svakako izgleda zastrašujuće, što zbog snage i dužine, što zbog frizura obojice.

Kad je pomenut Adams, on je neprikosnoven na centru. Prošla sezona mu je bila najbolja u karijeri, gde je podigao skoro sve parametre u igri. Dolazak Noela neće mnogo promeniti ofanzivni prostor za Adamsa, jer je Noel prevashodno koncentrisan na odbranu. Od igrača za prvu petorku, tu je i Andre Roberson, međutim na njega će se posle kidanja ligamenata čekati bar do početka ili polovine decembra. Sjajan je defanzivac i petorka sa njim, Džordžom, Adamsom, Noelom i Vestbrukom sigurno bi bila strah i trepet za sve protivnike. Zanimljiv je igrač, ali treba mnogo da radi na šutu, kako iz igre tako i sa penala.

Španac Abrines je i dalje tu. Odigrao je nešto slabiju prošlu sezonu, ali je u pripremnim utakmicama pokazao da se vraća na svoje procente šuta, pogotovo za tri poena. Paterson počinje svoju drugu sezonu u Oklahomi. Najslabija sezona u karijeri je iza njega. Nema sumnje da je kvalitetan igrač, dobar šuter i jak u odbrani. On jako puno treba Oklahomi na poziciji 4, kako bi dodatno širio odbranu i omogućio više prostora za prodore Rasela i Džordža.

Na poziciji 3, kao zamena Džordžu, po potrebi i na 4, igra Džeremi Grent, mlad, ali donekle već dokazan igrač zadatka. Posle dobrih igara u Filadelfiji, stigao je u Oklahomu, gde je već dve sezone i prošlu je odigrao jako dobro. Etablirao se kao šesti igrač Tandera i ove sezone se očekuje da ode iznad 10 poena po meču, pošto bi odlaskom Entonija trebalo da mu poraste i minutaža.

Dovedena su još dva igrača i obojica su svoje karijere počeli u Filadelfiji, kao i Grent. Prvi je MekDenijels, koji pokriva pozicije 2 i 3, a drugi je nama dobro poznat, a to je Timoti Luvavu, bivša zvezda Mege. MekDenijels je imao solidnu sezonu u Netsima, ali to apsolutno ne mora ništa da znači. Više je doveden kao rezerva u trenucima odmora glavnih i prvih rezervi. Luvavu je nešto drugačiji. Igra istu poziciju kao MekDenijels, s tim što je u Filadelfiji pružao veoma dobre partije kada je dobijao šansu. Treba da poradi na snazi i šutu kako bi dobio dodatne minute.

Oklahoma je gotovo sigurna za plej-of. Pokriveni su na pozicijama u reketu i imaju, pored dva elitna ofanzivca, strahovit defanzivni potencijal, jedan od najboljih u ligi. Dokle mogu da doguraju zavisi najviše od forme Pola Džordža, jer će Rasel odigrati svoju standardnu, tripl-dabl sezonu. Stari Pol Džordž, jako dobri izgledi za Oklahomu.

Očekivana petorka: Vestbruk, Roberson, Džordž, Grent, Adams.

.@bosnianbeast27 added a new element to his game this summer pic.twitter.com/I1TQIUVkHu

— Trail Blazers (@trailblazers) October 8, 2018

PORTLAND TREJLBLEJZERS

Tim sa bogatom istorijom, koji već dugo traži svoje mesto na Zapadu, sa promenljivim uspehom. Odlazak Oldridža kao da je potkresao krila ovom timu, ali oni su pre svega tim i samo sa jednom velikom zvezdom mogu dosta.

To je naravno Demijan Lilard, odavno elitni NBA igrač. Svaka njegova sezona je rezultirala napretkom, dok u poslednje dve nije dospeo u stadijum stagnacije, ali on i dalje igra na najvišem nivou. Za korak više im sigurno treba još jedan elitni igrač koji je konstantan kao Dejm.

Druga zvezda tima je Si Džej Mekalum. Šuterski i statistički je procvetao odlaskom Oldridža, ali prošle sezone je odigrao ispod očekivanja, uz tek poneki bljesak koji je podsetio na Si Džeja iz 2017. To se prenelo i na igru tima, pogotovo u plej-ofu kada su lako izbačeni od Pelikansa, iako su Blejzersi imali prednost domaćeg terena. Svi od Si Džeja očekuju da vrati konstantnost, da održe svoju jaku poziciju pred plej-of i odu korak dalje.

Prvi među jednakima posle dvojice bekova je sigurno Jusuf Nurkić. Nikako nije uspevao da se uklopi sa Jokićem, tako da je odlučio da sreću potraži na drugom mestu i izabrao je pravi tim. Dugo je Portlandu bio potreban neko ko će, bar delimično, nadomestiti LaMarkusa i Jusa je uspeo u tome. Ima iza sebe dosta dobru sezonu, mimoišle su ga i povrede, što je još jedan uspeh. Od njega se očekuje značajan doprinos od samog starta i mogao bi da bude taj faktor koji će pogurati Blejzerse dalje nego što mnogi očekuju.

Ostatak tima je zaista - tim. Niko posebno ne odskače i svako ima svoje bilstave trenutke. Aminu počinje svoju četvrtu sezonu ovde i brojke su mu u stalnom porastu. Mnogi se pitaju zašto su odustali od solidnog centra Eda Dejvisa. Razlog je mladi Zek Kolins, koji je pokazao da mogu da računaju na njega kao zamenu za Nurkića. Nisko krilo Mo Harkls je još jedan iz mlađe garde, koji je dosta unapredio učinak po odlasku iz Orlanda, gde je bio donekle skrajnut. Imao je odličnu pretprošlu sezonu, prošle ga je mučila povreda, pa nije uspeo da ponovi te partije.

Mejers Lenard i Džejk Lajman su velike misterije Portlanda. Obojica znaju da odigraju neke jako dobre utakmice, u oba pravca, a onda se dogodi period mraka, kada bukvalno ne postoje na parketu. Obojica imaju dobru radnu etiku i potencijal. Istina, Lenarda su dosta mučile povrede. Svi se nadaju negovim boljim partijama, kako bi reket Portlanda bio još jači.

Ojačali su ofanzivni potencijal dovođenjem člana šuterske porodice Kari. Set Kari je imao jako dobre partije u Dalasu 2017, ali je kompletnu prošlu sezonu propustio zbog povrede potkolenice. U Portlandu će prostora za njega sigurno biti. Set će čekati da vidi kako je Si Džej spremio za ovu sezonu. Ovo može biti podsticaj za obojicu, a veliki benefit za Portland.

Na pleju ih je pojačao, mada nije to stvarno pojačanje, već više popunjavanje rostera, sin Gerija Pejtona, koji nosi isto ime i prezime. Nije ni blizu svog slavnog oca i ovo mu je treći tim u četiri sezone u ligi. Sa drafta su uzeli šutera Anfernija Simonsa, koji je bio planiran kao visokopozicionirani pik, ali je izašao na draft bez agenta i ipak uspeo u tome da ga pokupe u prvoj rundi. Sa Djuka su pokupili sina nekadašnje zvezde Dalasa, Minesote i Portlanda, Gerija Trenta. I on nosi očevo ime i prezime, to je valjda neka moda. Počinje tamo gde je i njegov otac počeo, ali na skroz drugoj poziciji, beka šutera. Sasvim solidna karijera na prestižnom Djuku, pokazao se dobro tokom Letnje lige, pa ostaje da vidimo ko će se pre nametnuti u NBA, Trent ili Simons.

Nik Stauskas, nekada nada i sigurni šuter Filadelfije, posle epizode u Bruklinu stiže u Oregon. Prošle godine je šutirao za tri poena najbolje u karijeri. Portlandu trebaju šuteri, da odmene prve zvezde, za šta je Nik sigurno sposoban. Tek mu je 24 i ima još dosta godina ispred sebe.

I dalje je u Portlandu, sjajan ali večiti talenat, Evan Tarner. Svi su za ovog momka imali reči hvale, pisalo se u superlativima, posebno posle sezone 2012/13. Onda je usledio pad, pa ponovno buđenje u Bostonu. Nastavio je tim tempom i u Portlandu, ali se stalno čeka njegov jači bljesak. Igra sa tolikom lakoćom da je nekada neverovatno, ali puni već 30 godina i pitanje je da li su njegovi najbolji dani ostali u prošlosti.

Blejzersi ulaze u plej-of i tu ne bi trebalo da bude iznenađenja. Prošle godine je sve iznenadila njihova treća pozicija, ali je potom stigao vruć šamar od Dejvisa i Pelikana. Ove godine će se sigurno potruditi da se to ne ponovi.

Očekivana petorka: Lilard, MekKalum, Harkls, Aminu, Nurkić.

Celebrating 40 Seasons in Utah. pic.twitter.com/PgFE8eYFZO

— Utah Jazz (@utahjazz) September 20, 2018

JUTA DŽEZ

Odlična prošla sezona, daleko iznad očekivanja. I pored povrede Gobera, Džezeri su uspeli sve da iznenada i pokažu da su izuzetno žilav protivnik. Čini se da ovakvu igru nisu imali od generacije Melouna i Stoktona, kada ih je krasila savršena timska igra. U takvu filozofiju se savršeno uklopio prošlogodišnji ruki Donovan Mičel. Pravedno ili nepravedno je ostao bez titule debitanta godine, koju je pokupio Ben Simons. Radio je bukvalno sve na terenu i uspeo da ode preko 20 poena po meču u svojoj prvoj sezoni i prvom plej-ofu, gde je i podigao taj prosek.

Rudi Gober je odavno izrastao u defanzivno čudovište i gotovo je neprelazan u reketu. Pored toga, on beleži i preko 13 poena po meču, što ga čini možda i najboljim centrom na Zapadu, što je svakako samo lični stav i subjektivna ocena. Pozicija 4 je zabetonirana za Derika Fejvorsa, koji mnogo doprinosi i ofanzivno i defanzivno, ali povrede kolena su ga ipak bitno usporile poslednjih godina.

Čovek koji je strahovito napredovao, a da to valjda niko nije očekivao, jeste bivši igrač Barselone i Makabija, Džo Ingls. Čovek koji je znao da šutne trojku, ali daleko od toga da mu je to bila jača strana. Prošle sezone je to bio jedan novi igrač. Sipao je trojke kao da je to oduvek radio. Znao je vrlo lako da veže po pet ili više trojki na meču, uz šut iz igre od skoro 50 odsto. Ove godine će biti spremni za njega, ali on i u pripremnim utakmicama pokazuje da to što su spremni, ne znači da mogu i da ga zaustave, pogotovo što su tu Mičel, Gober i ostali da zaokupljaju pažnju odbrana.

Sada već iskusni Riki Rubio odigrao je 2018. svoju najbolju i najzreliju sezonu u karijeri. Postao je pravi lider i više nije samo asistencija njegovo jako oružje. Riki je pogađao iz tranzicije, za dva, za tri poena, a i dalje je asistirao onako kako on ume. Tokom karijere poznat kao igrač sa slabijim šutem, podigao je procente na respektabilan nivo. Od Rikija i Mičela se očekuje da i ove godine predvode Džezere, možda i bolje nego prošle.

Koga Juta još ima, pored što ima gotovo perfektnu timsku igru? Ima još jednog superiornog defanzivca, Taba Sefološu. On je igrač zadatka koji odlično zna šta može i koliko može, posebno gde je njegovo mesto. A to svaki trener voli. Dante Eksum je zbog povrede kolena propustio skoro celu sezonu, ali je po povratku pokazao da nije uzalud potrošen na njega peti pik. Dobio je novi ugovor i obezbedio mesto u timu, kao odličan organizator igre i solidan realizator, od koga možemo očekivati da značajno doprinese dobroj igri Jute.

Tu je i snažni Džej Krauder, koji je igrao sjajno za Boston kod Breda Stivensa, pa imao nesrećnu epizodu u Kavsima, gde se nije snašao u pokušaju stvaranja supertima, koji bi odgovorio na kvalitet Golden Stejta. Brzo je trejdovan u Jutu, gde se čini da vraća samopouzdanje i šut. Odigrao je kvalitetno proleće i sada se čeka njegov još bolji učinak.

Alek Burks. Njegov najveći problem je zdravlje. Nije odigrao celu sezonu još od početka karijere u NBA ligi. Ima 27 godina i sada je u najboljim godinama, kada bi trebalo da bude blizu partija iz 2013/14, kada je bio jedan od vodećih igrača. Treba pomenuti i Rojsa O'Nila, koji je iz španske lige došao u Jutu, na poziciji niskog krila i potpuno ispunio očekivanja, tako da ulazi kao punopravni član i kandidat za postavu ove sezone.

Ekpe Judo je tu da pomogne na visokim pozicijama, ispod koša, kao neko ko je jako dobar defanzivac, jer ofanzivno Juta rešeta primarno sa spoljnih pozicija.

I sada dolazi red na Grejsona Alena. Ovaj dečko je jedan od mojih favorita među ovom ruki klasom. Ako je neko od belih igrača sa drafta 2018. potpuno spreman za NBA ligu, to su Luka Dončić i Grejson Alen. Alen je fantastičan šuter i pravi atleta. Na vertical agility testu je ostvario vreme od 10,31 sekunde, što je peti najbolji rezultat otkad se rade ta merenja, a to je od 2000. godine. Možete pogledati koji su sve igrači odradili ovaj test. Bio je četvrti po visini odraza od svih prijavljenih igrača na draft. Dolazi sa Djuka, gde je imao neke neverovatne brojke. Pored toga što dobro zakucava, on ima snajperski šut, koji je gotovo sa zemlje, ali sa jako brzim i pravilnim izbačajem. Računajte na ovog momka, ozbiljno.

Juta ima plej-of mesto, pitanje je samo odakle će krenuti. TIm je gotovo nepromenjen, ali sigurno uigraniji. Na Mičelu će biti da opravda teret brzo dobijene slave i nestvarnih brojki u ruki sezoni, ali se čini da ovaj momak ima tu nit pravog pobednika. Odabrali su odličnog rukija, koji može odlično da se uklopi u ovaj tim i to je još jedno oružje koje sada imaju. Juta će biti jako dobra ove godine, gledajte ih kada god imate prilike.

Očekivana petorka: Rubio, Mičel, Krauder, Fejvors, Gober.

Pratite nas i na Instagram profilu Mondo sport

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

NBA "ZAGREVANJE": Glavni grad dobio "Supermena"

Izvor: Mondo, 25.Okt.2018

Do početka NBA sezone ostalo je 12 dana. Predstavljanje nastavljamo divizijom Jugoistok, čije "bakljonoše" će i ove sezone biti Majami i Vašington.../piše: Vladimir Ćuk/..Golden Stejt Voriorsi su postali još jači, Lebron Džejms se preselio na Zapad i trebalo bi da se desi veliko iznenađenje,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.