Izvor: RTS, 07.Avg.2020, 15:35

Majkl Odžo, div zaglavljen u pogrešnom vremenu

Navijači su ga voleli jer je igrao silovito, onako kako se očekuje od gorostasnog centra. Samo što je vreme takvih centra u NBA prošlo u trenutku kada je došlo njegovo vreme. Poklonio ga je Srbiji.
Još pamtim leto pre tačno dvadeset godina kada je iz Kalifornije stigla vest da je srčani udar pokosio Konrada Mekrea, igrača koji je tada u evropsku košarku donosio dah fizičke i vazdušne dominacije sa NBA terena.

Kasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smo saznali da Konrad nije bio ni upola takav atleta kako smo ga zamišljali, da je patio od aritmije, i da je njegov let u dresu Efes Pilsena, Tim sistema i PAOK-a bio samo superherojski kostim iza kog se krilo jedno slabo srce.
Ono ga je izdalo na treningu, tokom letnje lige u dresu Orlando Medžika, kada je došlo vreme da se svuda iz sveta dovedu igrači koji bi mogli pokušati da pariraju Šejkilu O'Nilu i ostalim činiocima vazdušne nadmoću u reketu.
Danas, mnogo brže nego tada, do nas je stigla tužna vest da je prestalo da kuca srce Majkla Odža, igrača koji bi u ono vreme bio u NBA.
Ovaj gorostas poreklom iz Nigerije, visok 216 centimetara i težak 141 kilogram igrao je košarku na Florida Stejtu. Međutim, kada je 2017. dorastao za draft, u NBA su se tražili drugačiji centri, naša era naime još uvek nema svog Šejkila O'Nila pa nema ni potrebe za nekim ko bi mogao da mu stane na put.
Odžo je umesto u NBA došao u ABA, prvo u FMP potom u Crvenu zvezdu.
U zemlji gde je svaki navijač i selektor, ubrzo je prepoznat po svom velikom srcu, po silovitosti u igri, i po tom starinskom dominantnom pristupu u kome se znalo ko je gazda pod obručem koji brani, ali i kada se treba povući kada on neki drugi obruč napada.

Košarkaški gledano, Majkl Odžo je bio klasik, snažni i fizički dominantni centar, uhvaćen u raskoraku između dve ere u kojima će takvi igrači biti na ceni.
Navijači i novinari su ga upamtili kao dobroćudnog diva, uvek strpljivog da odgovori na pitanja i da se slika za uspomenu.
Danas je njegovo veliko srce stalo, u Beogradu u kom se pripremao za novu sezonu, i gde se osećao kao kod kuće. Njegov ugovor sa Zvezdom bio je završen ali on je i dalje bio tu.
Navijači Crvene zvezde zapamtiće Majkla Odža kao jednog od stranaca koji je vremenom postao domaći. 
„Najki" je zbog neobično velikih stopala, još od koledža pravio patike za Odža po meri. On možda nikada nije dostigao status zvezde koja ima patike sa svojim imenom, ali ostavio je iza sebe ogroman prostor, i kao igrač i kao čovek, koji će teško biti popunjen.
Zbogom, Silo, i hvala ti na svemu.
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.