Majami poveo u NBA finalu, Peđa neprimetan kao i napad Dalasa

Izvor: Blic, 01.Jun.2011, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majami poveo u NBA finalu, Peđa neprimetan kao i napad Dalasa

Košarkaši Majamija savladali su Dalas sa 92:84 u prvom meču NBA finala i tako poveli u seriji koja se igra do četiri pobede.

rKada ekipu koja postiže gotovo 100 poena na meču plej-ofa zaustavite na svega 37,3% "uspešnosti" šuta, to je već sasvim dovoljno da joj zadate glavobolje. Dodate tome frustriranost rivala i zbog nivoa odbrane koji mu naprasno pada kako se meč bliži kraju i dobijete - Dalas. Upravo tako je Majami i dobio Dalas: zanimljivom organizacijom sopstvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << defanzivnih zadataka a na kraju i razigranošću svojih najvećih zvezda, Lebrona Džejma i Dvejna Vejda.

Za baš onakav start velikog finala kakav je i priželjkivala publika u Majamiju isprva se pobrinuo jedan "upravnik". Tako glasi nadimak kanadskog centra Džoela Entonija, kome je poveren verovatno najteži zadatak, da čuva Dirka Novickog. I taman kada bi se slavni Nemac privikao na to ko ga i kako čuva, a pritom mu je bilo potrebno čak 20 minuta da bi postigao svoj drugi koš iz igre, a ono - nova odbrana. Novi igrači na njemu, naprasna a česta udvajanja, bilo da je Judonis Haslem u blizini ili nije.

Stojaković neprimetan

Peđa Stojaković je prvi meč NBA finala završio bez postignutog koša. Tri puta je probao da postigne trojku tokom nepunih 15 minuta nastupa i sva tri puta je bio neprecizan. Utakmicu je završio sa dve osvojene lopte i bio je jedini od devetorice igrača Dalasa koji su zaigrali u Majamiju a koji nije uspeo da se upiše u listu strelaca.

Mučio se Novicki, ali na sreću njegove ekipe, ni napadu Majamija u to vreme nije išlo baš najbolje. Bar ne najvećim zvezdama. Vejd je u prvom poluvremenu od deset šuteva pogodio samo tri, Lebron je nekako tiho došao do svojih deset poena, pa je zapravo sa tri trojke prava podrška sa klupe bio Mario Čalmers koji je do velikog predaha postigao isto koševa koliko i nesuđeni "kralj" Majamija.

No, nedugo po početku treće deonice, u kojoj je Dalas samo privremeno nastavio seriju od 18:10 sa kraja poluvremena i uvećao svoju minimalnu prednost (44:43) na "+8", stvari su počele da se menjaju. U korist Majamija, a zaslugom zvezda domaće ekipe. Najbolji igrači "vreline" odmenili su "drugopozivce" koji su držali ekipu u igri, a onda je počeo preokret.

Dalas, koji je postigao 51 poen do četvrtog minuta drugog poluvremena, ubacio je samo 18 u narednih 18 minuta. Odbrana je povela Majami do pobede, ujedno nastavka serije nepobedivosti pred sopstvenim navijačima u ovom plej-ofu. Tako se i došlo do prvog poraza Dalasa na gostovanjima posle pet uzastopnih trijumfa. Ni Novicki nije uspeo to da spreči.

Prelomni trenutak

Dalas je četiri minuta pre kraja prišao na 77:73, a posle faula Novickog i realizovanih penala Boša, usledio je promašaj Meriona na koji se nadovezala trojka Vejda za nedostižnih 82:73 uz 03:06 na semaforu.

"Nismo paničili, niti sme to da se desi samo zato što lopta neće da prođe kroz koš svaki put kada je tamo uputite. Ovako se utakmice i dobijaju, dobrom igrom u završnici. Postoje i drugi načini da dobijete utakmicu, a ne samo da rešetate koš rivala. Bili smo dominantni u skoku, a pritom smo potpuno zaustavili njihov napad", rekao je posle meča Vejd, koji je 2006. maltene sam predvodio Majami do pobede od 4-2 u finalu upravo protiv Dalasa.

Ovoga puta Vejd je sa 22 poena, 10 skokova i šest asistencija bio drugi strelac ekipe. Dva koša više postigao je Lebron Džejms, koji je uz to imao i devet skokova, pet asistencija i četiri pogođene trojke iz pet pokušaja. Kris Boš je pomogao domaćinu sa 19 poena i devet skokova a Čalmers sa 12 poena.

Na drugoj strani terena Novicki je do svojih 27 koševa stigao šutirajući 7/18 iz igre a 12/12 sa linije penala, no osim Meriona (16 poena, 10 skokova) ni jedan drugi član startne postave Dalasa nije dostigao dvocifreni košgeterski učinak.

Druga utakmica finalne serije igra se takođe u Majamiju, u noći između četvrtka i petka, a ne pronađe li Dalas način da pokrene svoj napad - ni konačan ishod se neće menjati. Svakako ne ako Maveriksi nastave u ritmu koji su otpočeli prvi meč: deset od 18 uvodnih šuteva bili su pokušaji da se postigne trojka, a do sredine druge deonice gosti su postigli samo jedan pogodak unutar linije 7,24. Premalo i previše samouvereno za nadahnutu odbranu Majamija, koja je i presudila u prvom meču finala.

Finale NBA, 1. utakmica

Majami - Dalas 92:84 (1-0 u seriji)

Povezane vesti: Dalas i Majami kreću u borbu za NBA tron Lebron Džejms: Daleko sam ja od Džordana Čikago u suzama, Majami preokretom do finala sa Dalasom Pet minuta Dalasovog čuda, Oklahoma pred eliminacijom Majami sve bolji protiv Čikaga, Bulsima misli odlutale sa terena

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.