Ludilo na NBA Zapadu – ko će u plej-of?

Izvor: MozzartSport.com, 04.Apr.2016, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ludilo na NBA Zapadu – ko će u plej-of?

Pet ekipa se bori za četiri mesta. Očekuju nas veliki okršaji i mnogo različitih kombinacija. Deluje da je Memfis u najlošijoj poziciji

Kao i svake godine i ove je početkom aprila pažnja košarkaške javnosti usmerena na završetak regularnog dela NBA sezone. Iako u ovom delu godine deo timova ne igra punom snagom, jer su već osigurali plej-of ili žele da osiguraju što veći broj kuglica na >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << draft lutriji, ipak neki od timova igraju utakmice koje im život znače.

U obe konferencije se vode borbe za određena mesta uoči plej-ofa, ali i za sam ulazak među 16 najboljih ekipa. I dok su na Istoku Čikago i Vašington ipak malo zaostali za Detroitom i Indijanom, na Zapadu se vodi žestoka bitka između Dalasa, Jute i Hjustona.

Tri ekipe se bore za dve pozicije, ali je vrlo lako moguće da se otvori još jedno, a teoretski je moguće i dva mesta. Memfis je u silaznoj putanji te bi mogao da ostane bez mesta u plej-ofu, dok se Portland ipak čini spremnijim da odbrani svoju prednost nad Džezom, Mavsima i Rokitsima.

A, ove tri ekipe doslovno moraju da pobeđuju u svim utakmicama do kraja sezone. Dodatnu čar donosi činjenica da do kraja sezone imamo dva međusobna dvoboja. Već u sredu teksaški dvoboj koji bi mogao neku ekipu da dovede u veliku prednost, a Dalas i Juta međusobno igraju za tačno sedam dana. Hjuston i Juta su sve svoje međusobne okršaje  već odigrali.

Sa rezultatima tih dvoboja određivaće se i međusobni skor ovih ekipa. Poznato je da Rokitsi i Juta imaju skor 2:2, Mavsi su s Džezom trenutno poravnati (1:1), a Rokitsi su bolji od Maveriksa (2:1).

Što se rasporeda tiče, na oko najteži put ima Dalas koji sve svoje preostale utakmice igra protiv timova koje su u plej-ofu ili se bore za njega. Uz dva pomenuta duela protiv direktinih konkurenata, Novicki i društvo dočekuju još Memfis i San Antonio, pa idu u goste Klipersima.

Juta ima tri utakmice kod kuće, ali sve tri će biti teške – redom im dolaze Sparsi, Klipersi i Maveriksi, dok u gostima imaju nešto lakše protivnike – Nagetse i Lejkerse u posljednjoj utakmici karijere za Kobija Brajanta.

Hjuston prvo odlazi u Dalas, pa mu dolaze Finiks i Lejkersi. Potom putuje na noge Minesoti, a sezonu završava u gostima Sakramentu. Sigurno ima najlakši raspored jer je jedino Dalas plej-of ekipa, pa bi Rokitsi ipak mogli donekle sa spasu sezonu.

Oni su ionako bili najveći favoriti od ove tri ekipa za plej-of, a u Hjustonu su se čak uoči sezone nadali i da imaju šta da kažu i u borbi za šampiona. Međutim, preslaba je ovo ekipa da bi Voriorsi, Sparsi, pa čak i Oklahoma o njima razmišljali kao o ozbiljnom izazivaču.

Veterani iz Dalasa su pokazali da su još u stanju da budu među osam najboljih u konferenciji. S druge strane, Juta je sjajno vođena mlada ekipa koja igra lepu košarku i koju bi u plej-ofu voleli da vide svi neutralni košarkaški zaljubljenici.

Ipak, moguće je, čak je i vrlo izgledno, da sve ove tri ekipe uđu u plej-of. Naime, Memfis je udaljen samo dve pobede od Dalasa i Jute, odnosno tri od Hjustona, a u velikoj je silaznoj putanji. Memfis je, opterećen mnogim povredama, izgubio poslednjih šest utakmica, a do kraja sezone ga čeka težak raspored.

Dočekuju Čicago kome bi eventualna pobeda održala ambicije za plej-of, a onda sledi teška serija utakmica na Zapadu –prvo odlaze u Dalas, a onda im u goste dolazi Golden Stejt koji je u lovu na rekord Čikago Bulsa po broju pobeda. S Voriorsima igraju i poslednju utakmicu u sezoni, ovaj put u Oklandu, a između toga idu i na megdan protiv Klipersa. Vrlo lako bi ova serija poraza mogla da se nastavi.

Memfis ne stoji dobro ni u međusobnom skoru s konkurentima. Od Džeza su izgubili u dve od tri utakmice, a isti je slučaj i protiv Mavsa s kojima će igrati još jednu utakmicu. S Hjustonom je nerešeno, 2:2. Treba naglasiti da je prvi kriterijum za bolji plasman izjednačenih timova pozicija u diviziji, ali pošto nijedna ekipa ne može da bude na čelu svojih divizija, onda se gleda međusobni skor. Sledeći kriterijum je skor pobeda s protivnicima iz divizije.

Treba reći da ni Portland još nije osigurao plej-of- On je na skoru 41-37 što znači da nema veliku prednost nad Dalasom, Jutom i Hjustonom, ali Blejzersi ipak imaju nešto lakši raspored. Od četiri utakmice tri igraju kod kuće, a tu su im protivnici oni timovi koji su se odavno oprostili od svih rezultatskih ambicija. Što se međusobnih odnosa tiče, Portland je bolji od Jute (3:1), izjednačen s Hjustonom i Memfisom (2:2) te lošiji od Dalasa (1:2).

Iako je teško predvideti rasplet, sa sajta Germanijak.hr prognoziraju da će Portland obraniti svoju prednost, a da će uz njega u plej-of proći Dalas, Juta i Hjuston. Prve dve ekipe su, kažu, to i zaslužile, Hjuston ima dosta povoljan raspored, a Memfis je prilično oslabljen i u lošem ritmu.

Raspored do kraja sezone (podebljane su utakmice koje određena ekipa igra kod kuće):

MEMFIS 41-36

05.04. Čikago Buls

08.04. Dalas Maveriks

09.04. Golden Stejt Voriors

12.04. Los Anđeles Klipers

13.04. Golden Stejt Voriors

PORTLAND 41-37

05.04. Sakramento Kings

06.04. Oklahoma Tander

09.04. Minesota Timbervulfs

13.04. Denver Nagets


DALLAS 39-38

06.04. Hjuston Rokits

08.04. Memfis Grizlis

10.04. Los Anđeles Klipers

11.04. Juta Džez

13.04. San Antonio Spars

JUTA 39-38

05.04. San Antonio Spars

08.04. Los Anđeles Klipers


10.04. Denver Nagets

11.04. Dalas Maveriks

13.04. Los Anđeles Lejkers

HJUSTON 38-39

06.04. Dalas Maveriks

07.04. Finiks Sans

10.04. Los Anđeles Lejkers


11.04. Minesota Timbervulfs

13.04. Sakramento Kings

Piše: Emir Fulurija, urednik Germanijaka

(Grafika: Germanijak.hr)
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.