Kako su Maveriksi Virtusu oteli Novickog

Izvor: B92, 17.Dec.2018, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su Maveriksi Virtusu "oteli" Novickog

Dirk Novicki, po mišljenju mnogih najbolji evropski igrač svih vremena, a bez dileme najbolji je Evropljanin koji je ikada igrao u NBA ligi.

Legenda Dalasa, rekorder po broju sezona u jednom klubu, direktno je iz Nemačke, kao 19-godišnjak otišao u Ameriku.

Njegov put je poznat ljubiteljima košarke, ali mogao je da bude drugačiji.

To je otkrio nekadašnji vlasnik Virtusa iz Bolonje Alfredo Kacola, koji je kazao da je u leto 1998. Novicki potpisao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugovor sa njegovim klubom, ali su ga čelnici Dalasa bukvalno oteli.

"Sandro Gamba nam je pričao o njemu, sa Etoreom Mesinom je ugovorio sastanak sa Novickim i njegovim mentorom i trenerom Holgerom Gešvajnderom. Ručali smo i ponudio sam mu 1,5 miliona dolara za jednu godinu, što je bio veliki novac za 19-godišnjaka, koji nikada nije igrao van Nemačke. I trener ga je ubedio da dođe, smatrajući da je bolje da igra makar jednu sezonu u jakoj evropskoj ligi", rekao je Kacola.

Činilo se da je transfer završen, ali se izjalovio.

"Međutim, nekoliko dana kasnije iz Amerike je došao Ros Perot, vlasnik Dalasa, i ubedio Novickog da čeka draft i obećao mu da će ga izabrati. To se i dogodilo, dogovor je propao. Pokušali smo zatim da dovedemo Peđu Stojakovića, ali je i on otišao u NBA. Na kraju smo potpisali Žarka Paspalja", dodao je Kacola.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.