Izvor: Večernje novosti, 25.Jul.2019, 22:22

Kad Srbin kuva, Majkl Džordan liže prste

Kad Srbin kuva, Majkl Džordan liže prste

Kuvar iz Loznice pet godina radi u restoranu proslavljenog košarkaškog asa. Aleksandar Šojić kaže da nije bilo lako postati član tima NBA legende KUVAR Aleksandar Saša Šojić (37), iz Loznice, doveo je do savršenstva biftek sa koskom, omiljeno jelo legende NBA lige. Zato i ne čudi što, kad Šojić kuva, Majkl Džordan liže prste! Zahvaljujući tome, postao je i jedan od glavnih kuvara elitnog restorana Michael Jordan's steak house u Čikagu. U restoranu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << prema mišljenju mnogih, najboljeg košarkaša sveta, u srcu Mičigen avenije, Saša je počeo da radi pre pet godina. Tu svojom kulinarskom veštinom, od prvog dana, s lakoćom pokazuje ne samo da je odličan, već i poseban u svom poslu. - Koliko je puta Majkl Džordan dolazio u restoran, ne mogu precizno da kažem - govori Šojić za "Novosti". - Ni mi, osoblje, to ne znamo tačno, jer se svaki njegov dolazak čuva u tajnosti. Jednom kada se saznalo da je došao na večeru, obožavaoci su gotovo blokirali restoran i glavni ulaz. Želeli su da ga vide, da ga dodirnu ili dobiju autogram. Od tada, sve njegove posete se skrivaju i planiraju do detalja.PROČITAJTE JOŠ - Poznati Srbi širom sveta Ne skriva naš sagovornik da je biti deo "tima" Majkla Džordana izuzetna čast. - Nije bilo lako zaposliti se u njegovom restoranu - kaže Šojić. - Trebalo je zadovoljiti mnogo strogih kriterijuma nekoliko različitih komisija i imati dobre preporuke. Ali brzina kojom radim i način na koji usavršavam i ukrašavam jela bili su presudni da se zaposlim u ovom prestižnom restoranu, poznatom po prvoklasnoj kuhinji i besprekornoj usluzi. Ambicija i želja da u poslu, u kom uživa, dosegne najviše, dovele su Aleksandra Šojića, pre devet godina, iz Loznice, preko Beograda, u Čikago. U "gradu vetrova" najpre je učio i polagao ispite za sve nivoe engleskog jezika, potom se dodatno školovao i, istovremeno, radio u nekoliko poznatih restorana visoko ocenjenih prestižnim Mišlenovim zvezdicama. Ipak, za sve što je postigao, kaže da je zahvalan svom profesoru Radovanu Vračeviću iz Srednje ugostiteljske škole u Loznici. - Bio sam dobar đak, željan usavršavanja, pa me profesor Vračević doveo u Beograd, da me kulinarskim tajnama obučava čuveni Aca Ristić, nekadašnji lični kuvar pukovnika Moamera Gadafija - otkriva Šojić. - Od njega sam zaista mnogo naučio, radeći u jednom poznatom beogradskom restoranu. S njim sam ispekao zanat, a potom nisam mogao da odbijem ponudu da kuvam igračima i stručnom štabu prvog tima FK Crvena zvezda. Te godine rada u Zvezdi nosiću zauvek u srcu, a posebno Nemanju Vidića, koji je obožavao moja jela. Kada je sa majkom, sestrom i tetkom iz rodnog Sarajeva, ratnih devedesetih, izbegao u Loznicu, naš sagovornik kaže da nije ni pomislio da će mu život krenuti ovim smerom. Ali s ponosom ističe da mu je odmalena uzor u kuhinji bila majka Anđa. PROČITAJTE JOŠ - Srbi u inostranstvu traže bolji život - Ona nikada nije bila profesionalna kuvarica, ali je stalno kupovala i, uveče pred spavanje, čitala kuvare i knjige o kulinarstvu - priča Šojić. - Verujem da ih je pročitala više od 1.000, a i ja sa njom. To je bilo presudno da počnem da se bavim ovim poslom i drago mi je što sam sebe našao u tome. Kulinarstvo je moj život, i sada samo želim da jednog dana otvorim svoj restoran. Zato se neprekidno edukujem. U ovom poslu ne sme se stati, jer se svakog dana "kuvaju novine", a ako želim da napredujem, moram da ih pratim i usavršavam se. U Srbiju će, kaže, doći sledeće godine. Najpre u Loznicu, kod majke, sestre i tetke, a potom i u Beograd, koji, kako kaže, beskrajno voli. Aleksandar Šojić sa kolegama iz restorana MUĆKALICA NA BIS - KADA sam za osoblje restorana prvi put pripremio leskovačku mućkalicu, potpuno su "odlepili" - zadovoljno priča Šojić. - Toliko im se dopalo da sam sledećeg dana morao da je pripremam ponovo, ali da oni gledaju svaki korak, kako bi i sami naučili da je spremaju. Osim toga, za "Dane evropske kuhinje" u našem restoranu pripremao sam burek, ćevape i vojvođansku riblju čorbu.
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti
KAD SRBIN KUVA, LEGENDARNI DŽORDAN LIŽE PRSTE: Nekada su u negovim jelima uživali Vidić i ostali asovi Zvezde, a sada radi u PRESTIŽNOM restoranu najboljeg košarkaša svih vremena! (VIDEO)

KAD SRBIN KUVA, LEGENDARNI DŽORDAN LIŽE PRSTE: Nekada su u negovim jelima uživali Vidić i ostali asovi Zvezde, a sada radi u PRESTIŽNOM restoranu najboljeg košarkaša svih vremena! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 26.Jul.2019, 09:12

Ako u Čikagu svratite u restoran najboljeg košarkaša svih vremena Majkla Džordana, obrok će vam pripremiti srpski kuvar Aleksandar Saša Šojić.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.