Janis je trenutno najbolji defanzivac NBA lige

Izvor: B92, 19.Jan.2022, 17:22

Janis je trenutno najbolji defanzivac NBA lige

MVP prošlogodišnjeg finala Janis Adetokumbo trenutno je najbolji defanzivac NBA lige.

Dvostruki najkorisniji igrač lige je "preskočio" Rudija Gobera i Drejmonda Grina na novoj rang-listi NBA.

Janis je već dokazani defanzivac, ima nagradu za odbrambenog igrača godine 2020, kada je drugi put proglašen i za MVP-ja, čime se priključio Majklu Džordanu i Hakimu Oladžuvonu kao jedini igrači sa obe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nagrade u istoj sezoni.

A Grku je tek 27 godina i nema sumnje da poseduje ogroman potencijal za dodatni napredak kako napadački tako i defanzivni.

"Gledanje i čitanje situacija, nastavlja da napreduje. Voleo bih da malo više koristi svoj glas. Ali tokom tajm-auta i na izlasku je dobar. Sposoban je da vidi igru, duel, kada koristi svoju visinu i raspon ruku, tada je na najvišem nivou", kaže trener Baksa Majk Budenholzer.

Sve češće potvrđuje svoju univerzalnost, pa smo ga prošle nedelje u duelu sa Voriorsima gledali zvanično kao "beka" u protokolu.



"Može da čuva bilo koga. Sa tom visinom, takvim fizikalijama i agilnošću, može da čuva igrače od 'jedinice' do 'petice'. Što je vrhunsko oružje. To je ono što i Drejmond može. Nema mnogo momaka koji su sposobni za to",
kaže trener Voriorsa Stiv Ker.

Janis je u NBA stigao 2013. kao mršavi Atinjanin, koji je "ispratio" sedam-osam trenera u Milvokiju u međuvremenu.



"Najbolji sam kad sam aktivan. Kada sam iza, pomažem saigračima, koristim dužinu. Kada probijaju postavim telo, koristim raspon, skačem na loptu. To je ono što trener Bad želi od mene da radim i ja to radim. Verujem da mogu i da dobro pokrećem svoja stopala
", kaže Adetokumbo.

Adetokumbo ističe i mentalni faktor u svojoj defanzivnoj igri.

"Odbrana se svodi na trud koji si spreman da uložiš u utakmici. Ima utakmica, koliko god to zvučalo loše, kada nema truda. A ima drugih kada si tu, imaš energiju i pokazuješ trud. U utakmicama kada sam defanzivno loš, to me više iznervira nego ka šutiram 5/25. Odbrana, volim taj izazov. Shvatam lično kada postignu koš pored mene. Ne znam odakle mi to, ali uživam da igram odbranu".

Adetokumbo ove sezone prosečno beleži 28,5 poena uz 11,2 skokova, 6,1 asistencija, 1,6 blokada i jednu ukradenu loptu po utakmici.

Baksi su trenutno peti na Istoku sa skorom 27-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.