Izvor: Piplmetar.rs, 14.Jun.2023, 01:30

JOKIĆ OTVORIO VRATA VEČNOSTI

Košarkaši Denver Nagetsa novi su šampioni NBA lige, po prvi put u istoriji pošto su u petom meču finalne serije savladali Majami Hite sa 94:89.
Neverovatna utakmica koja ofanzivno nije bila kvalitetna, ali je nadasve bila dramatična, donela je Nikoli Jokiću mesto među večnima u NBA ligi, a Nagetsima prvi šampionski pehar u istoriji.
Majami je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << taj koji je bolje otvorio susret i to serijom 0:5, pa je Denver u prvih četiri minuta jurio zaostatak, uz dosta skromne procente sa obe strane. Van ritma na startu utamice našao se Džimi Batler, dok za to vreme Nagetsi odgovaraju serijom 12:0 posle fenomenalnih zakucavanja Džamala Mareja i Kentavijusa Kaldvela Poupa. U najvećoj meri, ti poeni stigli su iz reketa, dok je učinak Nikole Jokića u egzekuciji izostao na samom otvaranju. I, taman tada, najbolji centar NBA lige pogađa trojku za 15:8.
Tada se budi i ekipa Erika Spolstre i snagom Bema Adepaja uzvraćaju udarac dok su usput uspeli da izazovu dva faula Nikole Jokića u prvom kvartalu. Nisu Nagetsi imali šut sa distance, ali jesu raspoloženog Majkla Portera Džuniora koji je pravio poene za svoj tim, no Bam Adebajo je na drugoj strani bio izuzetan sa 14 od 24 poena svog tima u uvodnoj deonici.
Dosta problema imali su Nagetsi u kreaciji, posebno s Jokićem na klupi… Porter je bio pokretačka snaga domaćina, međutim, problemi su i dalje bili tu. Dva faula imalo je posle 15 minuta igre i Džamal Marej, a čak tri Eron Gordon… Njegova agresivnost u odbrani vrlo je važna za koncepciju ekipe. Poenterski nije bilo Džamala Mareja… Takođe, bio je tu i nepostojeći šut sa distane s samo onom jednom trojkom Nikole Jokića i to iz 10 pokušaja. Ubrzo su Hiti dospeli do dvocifrene prednosti (29:39), prve na utakmici iskoristivši sve faktore koji su im se ukazali, no Nagetsi ulaskom srpskog centra i povećavanjem koncentracije u odbrani, dolaze do mini-serije od 6:0.
Međutim, nije im to bilo dovoljno da bace Hite van balansa. Držao ih je samo ofanzivni skok i neki teški poeni Kristijana Brauna, dok je procenat šuta za tri bio užasavajući (1/15). Majami je za to vreme imao 37 odsto šuta iz igre, ali impresivnog Adebaja koji je isporučio 18 poena u prvom poluvremenu.
Dosta bolje otvaranje drugog poluvremena imali su Nagetsi, uz Jokića koji je uhvatio svaki defanzivni skok. Međutim, Majami je uzvratio i trojkom Kevina Lova ponovo dospeo na sedam poena viška. Jokićevim poenima iznutra, a zatim, konačno, trojkom Džamala Mareja u trčanju, Nagetsi se vraćaju i poravnavaju na 60:60- Posle TV tajm-auta, činilo se da je momentum na strani domaćeg tima, ali… Agonija u šutu za tri se nastavila, bili su Nagetsi u praznom hodu, no i dalje su bili tu. Sve to kazuje koliko Majami nije kvalitetniji tim u ovom finalu. Često nerezonski ofanzivni potezi, loša postavka… Nedugo zatim, po prvi put od vođstva 18:16, Nagetsi dolaze do prednosti 68:66 i to trojkom Majkla Portera, četvrtom u ovoj seriji!
Konačno se otvorilo, posle nebrojeno pokušaja. Marej je ubacio za tri i „+4“ za Denver početkom poslednje deonice. Majami nije imao pomoć svog poenterskog lidera Bama Adebaja čija su bila svega dva poena u drugom poluvremenu. Defanziva Nagetsa je počela da „kuva“. Bitni odbrambeni potezi Erona Gordona podigli su energiju ekipe, prednost je bila tu na šest minuta do kraja.
Zona gostiju nije mogla da odbrani Nikolu Jokića koji je baš pre rezultatskog povratka bio agresivan u razgovoru između saigrača, što je očigldno imalo uticaja. Džimi Batler je tada istupio na drugoj strani sa dve vezane trojke, a onda se podigao i na treću kada je promašio uz dosuđen faul Erona Gordona. Majk Meloun je momentalno reagovao čelendžom i posle dužeg gledanja Batler je dobio tri penala. Malo je reći da je suđenje na meču bilo diskutabilno. Batler se zapalio u tim momentima sa 11 poena u nizu. Vratili su gosti minimalnu prednost, nervoza je bila sveprisutna.
Vratilo se vođstvo u korist Denvera, bilo je „+1“ kada je Poup ukrao loptu Džimiju Batleru iznudivši faul za opšte

Opširnije
Izvor: Sportske NET

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.