Generalni menadžeri vode u propast

Izvor: Danas, 31.Mar.2015, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generalni menadžeri vode u propast

Karta za njihove mečeve je, ne tako davno, vredela "duplo", veliki broj igrača je noseći njihove dresove ispisao istoriju NBA lige, ukupno imaju 24 titule, a danas su među najlošijim klubovima u NBA. Filadelfija, Detroit, Njujork i Los Anđeles Lejkersi ove sezone deluju kao beznadežni slučajevi, koje je sastavio neki opasan prevarant, a ne generalni menadžer koji za svoje obaveze ima višemilionska primanja za jednu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << takmičarsku godinu.

Nijedan od ova četiri tima nije ni blizu plej-ofa, svi imaju "podebele" negativne skorove kada je u pitanju odnos pobeda i poraza i iz trenutno perspektive uopšte ne izgledaju kao ekipe koje bi u bliskoj budućnosti mogle da isplivaju iz sivila. Za takve "poduhvate" najveću odgovornost snose generalni menadžeri, koji su gotovo u sva četiri tima "vizionarskim" potezima doveli ekipe u očajno stanje.

Na preskromnom Istoku Filadelfija sa 18 pobeda zauzima pretposlednje mesto na tabeli, na nekih deset utakmica do kraja regularnog dela. Za potpuno rasulo i opštu konfuziju u igračkom kadru najodgovorniji je Sem Hinki, generalni menadžer, koji je ove sezone došao na najodgovorniju poziciju u klubu. Iako je znao da će zbog povrede propustiti čitavu sezonu, Hinki je sa drafta uzeo nesporno talentovanog centra Džoela Embida sa Kanzasa, svesno žrtvujući ostatak centarske linije na čelu sa Nerlensom Noelom. Nekadašnji srednjoškolski superstar pokidao je prednje ukrštene ligamente nastupajući za Kentaki, tako da je umesto prošle za Sikserse debitovao tek ove sezone, očigledno nedovoljno oporavljen i fizički spreman, zbog čega mu je bilo potrebno dosta vremena da uhvati ritam. Hinki je potpunom razbijanju centarske linije doprineo i odlukom da Tadeusa Janga prošlog leta pošalje u Minesotu, zbog čega i ne čudi što pod košem Siksersa duva sa svih strana. Filadelfiju je pratio i maler u vidu povreda igrača iz spoljne linije, pre svih Tonija Vrotena, najboljeg strelca tima na svega 30 utakmica, koliko je odigrao (16,9 poena), kao i Luka Mbah a Mutea. Svoju kratkovidost i očigledan manjak kompetentnosti Hinki je pokazao u poslednjem trejdu kada je Majkla Kartera - Vilijamsa, najperspketivnijeg pleja u ligi sa dva metra, dobrom tehnikom, solidnim šutem i pregledom igre, poslao u Milvoki, sve sa ciljem da na narednom draftu izabere budućeg superstara među pet prvih pikova. Nema sumnje da će imati šta da izabere, međutim ukoliko promaši, Hinki rizikuje da zauvek bude proteran, ne samo iz kluba, već i iz Pensilvanije.

Detroit šestu godinu zaredom neće videti plej-of, što je dokaz potpunog kraha ideje da se stvori novi tim sa šampionskim "pedigreom". Povreda Brendona Dženingsa, izvanrednog pleja, na sredini regularnog dela sigurno je umnogome uticala na kvalitet tima, međutim skor Pistonsa od 28 pobeda i čak 45 poraza na slabašnom Istoku otkriva sve mane tima Stena van Gandija, koje je ove sezone počeo trenersku rehabilitaciju na klupi franšize iz Mičigena. Raskid saradnje sa Džošom Smitom na sredini sezone nije rasteretio budžet kluba, jer će Pistonsi morati da isplate iskusnom krilnom centru ostatak od nekih četrdesetak miliona dolara u narednih pet godina. Sa Dramontom i Monroom pod košem Pistonsi su imali kvalitet u reketu, ali ne i širinu u napadu. Džodi Miks i Koldvel - Pop bili su zamišljeni kao igrači koji bi šutem sa distance donosili poene, ali su obojica ometeni povredama podbacili u tom segmentu. Van Gandi nije pronašao način na koji bi povećao kvalitet u defanzivnom segmentu, Detroit i dalje ima jednu od lošijih odbrana na Istoku. Baza postoji (Dženings, Dramond, Monro), međutim Pistonsi moraju da pronađu adekvatne šutere, kao i pravog krilnog centra, kako bi povećali raznovrsnost u napadu, ali i agresivnost u odbrani, s obzirom da pomenuta trojica imaju velike defanzivne mane, koje njihov ofanzivni potencijal svode na prosek.

Njujork trenutno igra najgoru sezonu u istoriji kluba, koji uz Lejkerse ima najveći budžet u NBA. Teško je priznati, ali posebnu odgovornost za potpuni očaj snosi čuveni Fil Džekson, vodeći operativac Niksa, koji je postavio Derika Fišera na mesto trenera, sve u nadi da će njegov poznati napad "trougao" nekadašnji plej Lejkersa uspešno primeniti, na tradicionalno neplodnom tlu Niksa. Raspad sistema mogao se naslutiti već posle uvodnih dvadeset utakmica. Bezidejnost u napadu, na momente i potpuna nemoć, nadovezala se na amatersku odbranu, u kojoj pojedinci poput Karmela Entonija uopšte nisu želeli da se spuste u stav. "Trougla" nije bilo ni u obrisima, svađe u svlačionici bile su sve češće i žučnije, a trejd Amarija Stodemajera u Dalas ništa dobro nije doneo. Posle Ol-stara u Njujorku, u klubu su odlučili da odmore Karmela do kraja sezone i da šansu daju momcima, koji ni u Evroligi sigurno ne bi konkurisali za mesto na fajnal-foru. Očaj je najbolji opis stanja u kojem se nalaze Niksi, tim služi za popravljanje rivalske koš razlike, sa najgorim skorom u ligi jasno je da će sledeći draft imati možda i sudbonosni značaj za ekipu, koja ima finansijski potencijal da dovede i nekog od slobodnih agenata na kraju sezone poput: Marka Gasola, Ražona Ronda, Kevina Lava, Rasela Vestbruka...

Poslednji meč između Lejkersa i Filadelfije najbolji je odraz stanja u pomenutim klubovima. U poslednjim sekundama utakmice igrači su bežali od lopte, niko nije želeo da bude taj koji će biti optužen da je pobedonosnim košem napakostio svom klubu u borbi za što goru poziciju u ligi, pred draft lutriju u junu. Mič Kupčak, generalni menadžer "jezerdžija", sešće na "optuženičku klupu" na kraju sezone zbog pravog rusvaja u kojem se nalazi ekipa, koja je sa 16 titula druga najuspešnija franšiza u istoriji NBA, iza Bostona. Očajne poslovne odluke Kupčaka, višemilionski ugovori potpisani sa veteranima, slabi izbori na draftu, loše trejd odluke, dovele su do toga da se iz trenutno perspektive Lejkersi još dugo neće iskobeljati iz "živog blata". Klub u koji su donedavno hrilili svi najbolji košarkaši današnjice, prošlog leta nije uspeo nikoga da privuče, osim Karlosa Buzera, koji je u "jezerdžijama" video šansu da dodatno preplati svoje usloge. Kobi Brajant je sa pet titula sigurno zadužio klub, ali je veliko pitanje da li je sa 36 godina zaslužio višemilionski ugovor na tri sezone, s obzirom da je svima bilo jasno da njegovo telo više ne može da izdrži najveće napore u toku 82 utakmice regularnog dela sezone. Posle samo 35 utakmica tekuće takmičarske godine Brajant je zbog povrede morao da završi sezonu, u kojoj Stiv Neš iz istih razloga nije ni startovao, dok je Džulijus Rendal, jedini pravi potez Kupčaka u najavi, nakon samo jednog meča, poslat na oporavak do ovogodišnjeg letnjeg kampa, posle loma noge. Rendal je prošle sezone bio vedeta Kentakija, najbolji krilni centar u koledž košarci i neko oko koga bi Lejkersi mogli da grade svoju budućnost.

Oklahoma i Golden Stejt pravi primeri

Da postoje i pravi primeri dobrog rada, generalni menadžeri sa vizijom, dokaz su Oklahoma i Golden Stejt. Oklahoma je tim sa visokim ambicijama i dometima izgradila isključivo na izborima na draftu. Tanderi su u "pikovima" Kevina Duranta, Rasela Vestbruka i Džejmsa Hardena prepoznali buduće NBA vedete. Ne treba pritom zaboraviti i Džefa Grina, koji trenutno nastupa za Memfis. Oklahoma nije imala novca da ih sve zadrži pa je izbor pao na Duranta i Vestbruka. Stef Kari i Klaj Tompson izumi su Golden Stejta, u čijoj petorci danas čak četvorica igrača dolaze direktno sa drafta (Kari, Tompson, Grin, Barns). Voriorsi, prvi favoriti za ovosezonsku titulu, istrpeli su Karija, verovali su u Tompsona i sada su spremni da Grinu na leto ponude višemilionski ugovor.

Gasol: Miličić mi baš nedostaje

Pobedom nad Sakramentom (97:83) košarkaši Memfisa prekinuli su seriju od tri poraza. Mark Gasol je u trijumfu učestvovao sa 11 poena, meč je obeležio cepanjem dresa, iznerviran jer mu je lopta izašla iz obruča. Potez je objasnio "Darkovim momentom": " Bio je ovo "Darkov momenat". On je moj čovek i nedostaje mi, baš mi nedostaje", istakao je Gasol, koji je sarađivao sa Miličićem u Memfisu u sezoni 2008/09.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.