Doktorat genijalnog Darila Morija! Kako je Hjuston “ prevario“ NBA pravila i doveo Krisa Pola

Izvor: MozzartSport.com, 29.Jun.2017, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktorat genijalnog Darila Morija! Kako je Hjuston “ prevario“ NBA pravila i doveo Krisa Pola

U glavnoj ulozi generalni direktor Raketa...

Izgleda da ne može da prođe nekoliko dana bez prave bombe u NBA ligi. Prvo su Boston i Filadelfija odradili trade u kojem su Siksersi dobili prvi pik na draftu i izabrali Markelea Fulca, zatim je Džimi Batler iz Čikaga otišao u Minesotu, a juče je objavljeno kako će Kris Pol postati novi član Hjustona.

Kako će Roketsi funkcionisati sledeće sezone, kako će Pol funkcionisati s Džejmsom >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Hardenom koji je proteklu sezonu igrao na poziciji plejmejker, te hoće li Hjuston uspeti da dovede još neko pojačanje o čemu se počelo pisati odmah pošto je ozvaničen posao? Na ta pitanja odgovore ćemo dobiti nekom drugom prilikom. U ovom tekstu se bavimo genijalnošću Darila Morija, generalnog menadžera Hjustona koji se još jednom poigrao s cijelom ligom i njenim pravilima.

Mori je poznat kao progresivni “Dži-Em“ koji će iskoristiti svaku priliku za dobar posao i sve odraditi na najbolji mogući način. Trejd za Pola bi trebalo da bude njegov doktorski rad.

Pre svega važno je naglasiti kako je za Roketse jako bitno što je do trejtra uopšte došlo. Naime, Pol je u ugovoru s LA Klipersima imao opciju za sledeću sezonu vrednu 24.200.000 dolara. Pre nekoliko dana je objavio kako je neće aktivirati već će postati slobodan igrač i opipati tržište. Međutim, kada je pristao na odlazak u Hjuston, stvari su se promenile. Roketsi nisu mogli da mu ponude maksimalan ugovor po kome bi u prvoj godini zaradio oko 34.000.000 dolara, pa čak nisu uspeli nekome da uvale skupe ugovore Rajana Andersona, Patrika Beverlija i Lua Viliajmsa. Ostali važniji igrači (Erik Gordon, Trevor Ariza) nisu bili u opcijama za ovaj posao.

Zato su Roketsi nagovorili Pola da ipak pokupi poslednju godinu ugovora s Klipersima, a sa ekipom iz Los Anđelesa su dogovorili trampu. Klipersi su pristali kako bi ipak dobili nešto u zamenu za svog najboljeg igrača. A na kraju su dobili pik prve runde te čak sedmoricu igrača – u Stejpls centar su došli Patrik Beverli, Lu Vilijams, Sem Deker, Montrezl Harel, Darun Hilijard, Deandre Ligins i Kajl Viltdžer. Tu je i nešto novca, a vjerujemo kako najmanje tri igrača neće odigrati ni sekund za Kliperse.

Zašto je to tako? Zato što je Mori još jednom pokazao svu svoju kreativnost kako bi završio posao na najbolji mogući način i prema NBA pravilima. Da bi izjednačio iznos od “Polovih“ 24.200.000 dolara, morao je da doda nekoliko igrača uz Beverlija, Vilijamsa, Dekera, Viltdžera i Harela, koji su bili njegovi igrači i prije jučerašnjeg dana. Ovaj kvartet će sledeće sezone ukupno zaraditi 15.800.000 evra, a da bi posao bio legalan, Mori je morao da nekako skupi 80 odsto iznosa koji je Pol zaraditi.

Malu ulogu je odigrao i Pol koji se je odrekao klauzule po kojoj mu ugovor raste za 15 odsto u slučaju trejda, a onda je Mori krenuo s telefonskim pozivima. U kratkom roku je odradio dodatnih pet trejdova -  u Hjuston su formalno “došli“ Rajan Keli (Atlanta), Deandre Lidžins (Dallas), Darun Hilijard (Detroit), Šon Long (Filadelfija) i Tim Kvarterman (Portland). U njihove dojučerašnje klubove poslao je novac ili neke “sumnjive“ pikove drugih rundi.

Ovoj petorici igrača je zajedničko to što svi imaju negarantovane ugovore za sledeću sezonu ukupne vrednosti 7.250.000 evra. Dvojica koja su poslana u Klipers na papiru vrede 3.040.000.000 dolara, a negarantovani  ugovor od 1.300.000 dolara ima i Wiltdžer, koji je prošlu sezonu bio u Roketsima. Zbrojite to s onih 15.800.000 i eto lepih 20.100.000. Tačno 83% Polovog ugovora.

Klipersi će Lidžinsa, Hilijarda i Viltdžera gotovo sigurno odmah otpustiti te tako uštedeti nešto novca, a Mori je dobio Pola iako je to bilo prilično nemoguće. A još je uz to ostavio “na lageru“ tri igrača s negarantovanim ugovorima koje može iskoristiti u nekom novom trejdu. Za, recimo, Pola Džordža, koji se sada spominje u kontekstu dolaska u Teksas. Moraće Mori nešto i da pošalje Indijani, ali ne sumnjamo da će se snaći.

A zašto ovakve stvari ne rade i drugi GM-ovi? Pre svega jer deo njih nije toliko kreativan, ali i zbog toga što nije lako ovo sve legalno napraviti. Naime, NBA pravila dopuštaju da se tokom jedne sezone u trejdovima ukupno pošalje 3.500.000 dolara. Ne zna se tačno koliko je Mori poslao svim ovim klubovima, ali verovatno se radi o iznosu koji se mora platiti u sklopu garancije ugovora koja ponekad iznosi svega nekoliko odsto prikazane plate, a nekada to ide i do 70-80%. U ovim slučajevima ne verujemo da se radi o velikom iznosu. Ovakvi ugovori se inače potpisuju samo kao osigurači da neko od igrača s ruba NBA lige ne bi bljesnuo te pobegao iz kluba.

Mori je doveo Pola, sada čekamo hoće li Džordža, a imaće još dosta posla tokom prijelaznog roka. Hjuston je već sada na rubu “seleri kapa“, a na rosteru ima samo sedmoricu igrača. Doduše, Džejms Harden, Kris Pol, Rajan Anderson, Erik Gordon, trevor Ariza, Klint Kapela i Činanu Onuaku čine dobar temelj, ali ne mogu sami. Na raspolaganju su im još “midlevel“, “bi-annual“ i “veteranski ugovori“. Bit će veselo i uzbudljivo. A Mori jako voli uzbuđenja.

Piše: Emir Fulurija, Germanijak.hr;

Foto: Action Images.
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.