Brajant prestigao Čemberlena

Izvor: Blic, Beta, 11.Feb.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brajant prestigao Čemberlena

Kobe Brajant je ušao u istoriju kao najmlađi košarkaš koji je postigao 23.000 poena u NBA ligi. Fenomenalni bek LA Lejkersa ubacio je 34 poena u pobedi nad Oklahoma siti Tanderom (105:98) i za samo pet dana prestigao legendarnog Vilta Čemberlena.



Nekada domninatni centar Filadelfije stigao je do 23.000 poena sa 30 godina i 176 dana, dok je Brajantu za ovo nesvakidašnje ostvarenje bilo dovoljno 30 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i 171 dan. Činjenica je da je Čemberlen ovaj uspeh ostvario za 606, a Brajant za 917 mečeva, ali velika je i vremenska razlika koja deli ovu dvojicu majstora najjače lige na svetu. Zvezda Lejkersa nije bila potpuno spremna za ovaj meč, ali je po njegovom završetku sve bilo u redu.

- Osećam se sjajno. Uspeo sam da se odmorim pre ovog duela, dobro sam se najeo, a na samoj utakmici pokrenuo me je adrenalin i zato sam odigrao dobro – kratko je posle meča izjavio Brajant.

U poraženoj ekipi Nenad Krstić postigao je šest poena i ostvario je pet skokova.

Trener ekipe iz Kalofornije Fil Džekson bio je odlično raspoložen posle očekivane pobede i Brajantovog uspeha, pošto je njegov učenik atraktivna zakucavanja proslavljao kricima radosti.

- Šalio sam se sa Kobeom i pitao sam ga da li je na njegovoj prvoj utakmici, kad je sa 17 godina postigao koš, zaustavljena igra kako bi zvanični spiker objavio da je to najmlađi čovek koji je postigao dva poena u NBA ligi. Onda isto kad je stigao do 1.000 i tako redom. Bez obzira na sve, Brajant je bio vrlo agresivan protiv Oklahome i imao je nekoliko spektakularnih poteza.

Kobe Brajant je u karijeri osvojio praktično sve. Tri puta je bio šampion NBA lige, odnedavno ima i zlato sa Olimpijskih igara u Pekingu, bio je najbolji igrač NBA Ol-star meča, pobednik u takmičenju u zakucavanjima. Zanimljivo je da je momak rođen u Filadelfiji bio tek 13. pik na draftu 1996. godine. Tada su ga izabrali Šarlot Hornetsi, a generalni menadžer Lejkersa Džeri Vest ga je doveo u „sunčanu državu" tako što je u suprotnom smeru poslao srpskog centra Vlada Divca. Brajant je sa 17 godina i to pravo iz srednje škole zakoračio u svet profesionalaca. Jednom prilikom je istakao da bi studirao na Djuk univerzitetu da se nije otisnuo u NBA vode. Na parketu zna samo za uspehe, a najveći poraz mogao je da doživi van njega. Radnica u jednom hotelu, Katelin Faber, optužila ga je za silovanje. Na kraju je Brajant morao da prizna da je prevario svoju suprugu, ali da nije počinio krivično delo. Njegova lepša polovina Vanesa mu je na kraju oprostila, a suđenje je prekinuto u novembru 2004. zbog nedostatka dokaza. Brajant je upoznao svoju suprugu još 1999. godine kad je ona imala samo 17 godina, a prilikom pripremanja za svoj muzički album. Na kraju je Kobe ostao samo košarkaš, a ne i reper, ali je u NBA ligi ostvario mnogo uspeha. Jednom prilikom izjavio je da ga oduševljava brazilski fudbaler Ronaldinjo. Prošlog leta, kad su bogati evropski klubovi počeli da dovode NBA igrače, Brajant je konstatovao da ne bi imao ništa protiv da zaigra na „starom kontinentu".

- Bilo bi to zanimljivo iskustvo za mene. Čuo sam da je ruska liga veoma jaka – rekao je Brajant, koji je očigledno dobro upoznat sa finansijskom situacijom na evropskom košarkaškom tržištu.

Ipak, njegove igre u poslednje vreme i pokušaj da se ove sezone revanšira Boston Seltiksima u finalu NBA lige verovatno će fa naterati da zaboravi na obećanja da će zaigrati u Evropi. Možda tek pred penziju.

Poraz Klivlenda

Rezultati mečeva u noći između utorka i srede: Atlanta - Vašington 111:90, Indijana - Klivlend 96:95, Majami - Denver 82:99, Nju Džersi - San Antonio 93:108, Minesota- Toronto 102:110, Čikago - Detroit 107:102, Dalas - Sakramento 118:100, Golden Stejt - Njujork 144:127, LA Lejkers - Oklahoma siti 105:98.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nedovoljnih Džejmsovih 47 poena

Izvor: B92, 11.Feb.2009

Prethodne noći u NBA šampionatu odigrano je devet mečeva, a od srpskih igrača na parketu je bio jedino Nenad Krstić...Njegov tim Oklahoma Siti Tander doživeo je poraz u Los Anđelesu od Lejkersa sa 105:98, a centar srpske reprezentacije je za 26 minuta upisao šest poena, pet skokova i po jednu...

Nastavak na B92...

Pobeda Lejkersa, Brajant obara rekorde

Izvor: RTS, 11.Feb.2009

Igrač Los Anđeles lejkersa Kobi Brajant postao najmlađi igrač u istoriji NBA lige koji je postigao ukupno 23.000 poena...U noćas odigranim utakmicama NBA lige postignuti su ovi rezultati:..Atlanta - Vašington 111:90..Indijana - Klivlend 96:95..Majami - Denver 82:99..Nju Džersi - San Antonio 93:108..Minesota...

Nastavak na RTS...

Rekord Brajanta, Krstić solidan

Izvor: Danas, 11.Feb.2009

Lejkersi su pred svojom publikom ostvarili pobedu u noći između utorka i srede i sa skorom 42-9 ostali najuspešniji tim lige ove sezone. Tim iz Los Anđelesa nadigrao je Oklahomu sa 105:98, a Kobi Brajant bio je najefikasniji igrač utakmice sa 34 poena.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.