Izvor: RTS, 24.Jul.2020, 17:10

Balkanci bi da "kradu" prstenje u Diznilendu

Format i mesto u kojem će se prekinuta NBA sezona privesti kraju izuzetno su pogodni za iznenađenja, pa i čuda. Prednost domaćeg terena ogledaće se samo u bojama ekrana pored terena i audio-vizuelnim efektima, te je ove godine kao nikada pre moguće da neki "anderdog" dođe do najvrednijeg košarkaškog trofeja. Jokić, Dončić i Dragić mogli bi da na Balkan donesu novo šampionsko prstenje.
Juče smo pisali o šest najvećih favorita za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osvajanje prstena, a sada predstavljamo listu od šest timova koji bi lako mogli do tog uspeha iz drugog plana.
Denver NAGETSI (43-22)Pre svih, tu je ekipa Denvera, za koju ne bi bilo pogrešno ni da je stavljena u grupu favorita.
Glavni argument koji Nagetse stavlja među pretendente je Nikola Jokić.
Na slučaj "grumenja" možemo gledati na više načina i sa više aspekta, ali ukoliko to uprostimo najviše moguće, onda to izgleda ovako: ekipa koja ima najboljeg centra lige, a samim tim i sveta, jednostavno mora da se shvati ozbiljno. A još ako taj centar, pored toga što "preleži" koronu, pauzu iskoristi da se "steše", odnosno da svoj fizički izgled dovede gotovo do savršenstva, akcije i njemu i timu dodatno rastu.
Da, mogli bi Nagetsi vrlo lako da naprave korak više nego lane, kada su stali u sedmom meču polufinala Zapada i "ispustili" Trejlblejzerse.
Ako bi plejmejker Džamal Marej probio barijeru i zaigrao najbolje što može, ako bi se na sličan način "otkačio" ruki Majkl Porter džunior, ako bi bar deo svog "prajma" pronašli Pol Milsap, Vil Barton pa i Geri Heris, i ako bi najnovija senzinacija Bol Bol uspeo da svoj blesak pretvori u konstantu, tim iz Kolorada imao bi realnu šansu da spreči već viđeno finale Zapada između Lejkersa i Klipersa.
A ako se to dogodi, ni sam kraj puta u Diznilendu ne bi bio daleko.
Dalas MEVERIKSI (40-27)Poput Denvera, i Dalasu bi uz jedan (ne)mali "klik" moglo da se otvori.
Verovatno najdarovitiji igrač lige Luka Dončić pružao je spektakularne partije pre prekida, i ozbiljno se bio "uključio" u trku za MVP.

Jeste neizvesno hoće li uspeti da se vrati na taj nivo i koliko će mu za to vremena eventualno biti potrebno, ali s obzirom na sjajno raspoloženje i nastup u prvom kontrolnom meču, Mark Kjuban i svi kojima su Mevsi bliski srcu imaju razlog za optimizam.
On se dodatno povećava kada se pogleda i slučaj druge velike i takođe mlade zvezde tima Kristapsa Porzingisa, koji je takođe veoma oran ali i konačno zdrav i spreman za košarku na najvišem nivou.
Ostatak tima, koji i te kako poseduje značajan "iks faktor" potencijal, igraće takođe veoma bitnu rolu u tom pohodu iz prikrajka. A među njima je i dobroćudni srpski div i "najomiljeniji NBA igrač" – Boban Marjanović, koji je takođe u dobroj formi.
Pored ova dva tima tima sa Zapada, i na Istoku imamo bar dva tima iz vrha "druge lige" favorita.
Majami HIT (41-24)Majami je franšiza koja u NBA važi za najbolju kada je u pitanju kultura rada i treninga, a čiji je tvorac i negovatelj čuveni Pet Rajli. A kada uz to postoji i ozbiljan kvalitet u igračkom kadru, sa dva sadašnja i dva bivša ol-star igrača, "vrelina" ponovo može biti toliko jaka da sprži sve.
Džimi Batler se odlično uklopio u koncepciju, a eksplodirao je i ol-star visine dostigao mišićavi zaštitnik obruča Bem Adebajo.
Slovenac srpskog porekla Goran Dragić je i dalje na visokom nivou, na istom bi posle pauze vrlo lako mogao da bude i iskusni Andre Igudala (MVP finala iz 2015. godine), dok se očekuje i nastavak fenomenalne ruki sezone kod Kendirika Nana i Tajlera Hiroa, kao i trojkaška kanonada Dankana Robinsona.
Uz Medžik, jedino Hit nije menjao državu i mogao bi na svojoj Floridi da osvoji titulu, kao što je to bilo 2012. i 2013. godine.
Kvalitet imaju, oružje imaju, dubinu imaju. A imaju i odličnog trenera, dvostrukog šampiona Erika Spolstru.
Filadelfija SEVENTISIKSERSI (39-26)"Proces" prokazanog genija Sema Hinkija, koji je na svoj način nastavio Elton Brend, umalo je prošle sezone doneo Filadelfiji finale Istoka NBA lige. Falilo im je malo, jako malo a isprečio se onaj, slobodno možemo reći epski pogodak Kavaja Lenarda uz zvuk sirene sedme utakmice polufinala, nakon što je lopta bulvalno skakutala po obruču i na kraju "odlučila" da kroz njega i prođe.
Promešali su Siksersi malo karte između dve sezone, doveli starog lisca Ala Horforda, zadržali Tobajasa Herisa, čuvali Bena Simonsa i Džoela Embida koliko je god to bilo moguće, a sve sa namerom da pokušaju još jednom, all in.

Moglo se tokom ove četvoromesečne pauze čuti i pročitati da je predstojeći plej-of i poslednja šansa za trenera Breta Brauna, koji je sa ekipom još od početka gore pomenutog "procesa". Takođe, moglo se čuti i pročitati da će ovoga puta Braun probati da Bena Simonsa koristi kao krilnog igrača, te da će se ruki Šejk Milton igrati njegove minute na pleju.
Ko zna, možda se u oktobru bude slušalo i pisalo da je upravo ta promena donela Fili ono što joj je bilo potrebno da proces postane istorijski.
Na kraju ukratko i o još dva kandidata iz senke.
Oklahoma Siti TANDER (40-24)Verovatno najveće i najprijatnije iznenađenje sezone je igra i pozicija Oklahome.
Ekipa kojoj se pridviđalo začelje Zapada i sigurno propuštanje doigravanja, demantovala je sve "neverne tome".
Život posle Vestrbuka je brže nego što je to bilo očekivano dobio smisao, pošto je mudri Bili Donovan uspeo da na pravi način uruči ključeve tima i upustvo za rukovanje njima Krisu Polu. A ovaj mu je to vratio na najbolji mogući način.
Mešavina priče o starom vinu i labudovoj pesmi najbolje opisuje kako je Pol trgao "otpisane". Odlično se uz njega razvija Šaj Gildžs-Alekzander. Galinari i Adams su pre pauze bili kao u najboljim danima, a Denis Šruder je svojim igrama kaparisao nagradu za najboljeg šestog igrača NBA lige.

Mogu mnogo, čak i više od šestog mesta na Zapadu koje je je izenanđenje za dobar deo javnosti. Ne i za njih.
Portland TREJLBLEJZERSI (29-37)Nakon sjajne prošlogodiše plej-of kampanje i ulaska u finale Zapada, kada su svi očekivali nadogradnju i pripremu za korak više, sezona u prekidu bila je izuzetno turbulentna za "Rip siti".
Porazi, povrede. Povrede i porazi. I stalno ispod plej-of crte.
I kako to u životu biva, očajničke situacije zahtevaju očajničke mere. Potpisivanje Karmela Entonija, nekadašnje superzvezde Njujork Niksa, koju dugo niko u svom tim nije hteo, kao da je pokrenulo brod u dobrom smeru. Mada su talasi i dalje bili jaki.
Pauza koju je prouzrokovala pandemija koronovirusa došla im je kao "kec na deset".
Pre svega zbog oporavka startnog centra Jusufa Nurkića, koji je noćas zaigrao posle 16 meseci pauze, oporavio se i Zek Kolins. Povrede, ali i zamor su "rešili" Si Džej Mekalum i prva zvezda tima Demijan Lilard, a već spominjani Melo se na ponovno okupljanje tima pojavio u "skinny" izdanju, nešto poput Jokića.
Trejlblejzersi znaju da budu jako opasni kada su zdravi. A sada jesu.
Tako da Lejkersima neće biti nimalo lako ukoliko se Dejm i ekipa preko Memfisa i novoosmišljenog "plej-ina" dokopaju osmog mesta.
Pogledaj vesti o: NBA

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.