Ukrajinski premijer: Pristanak Moskve za preispitivanje gasnog ugovora

Izvor: Blic, 25.Nov.2013, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinski premijer: Pristanak Moskve za preispitivanje gasnog ugovora

Ukrajinski premijer Nikolaj Azarov izjavio je juče da je Ukrajina dobila saglasnost Rusije za preispitivanje ugovora o isporukama gasa iz 2009, koji Kijev smatra ograničavajućim.

"Odlučno smo ubeđivali Rusku Federaciju da se ide na preispitivanje tog ugovora. Sada takvo obećanje u opštim crtama postoji i nadamo se da će to ostvariti tokom pregovora", rekao je Azarov ukrajinskom kanalu ICTV, prenela je agencija RIA Novosti.

Ruska agencija navodi da "Naftogaz" do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sada nije platio "Gaspromu" za avgust, zbog čega je ruski koncern upozorio da će preći na režim avansnog plaćanja.

Pored toga, postojala je razlika u stavovima o sumi koju ukrajinski holding treba da plati za oktobar, navodi RIA Novosti.

Itar-Tas s je preneo i demanti Azarova da je Rusija izdvojila za ukrajinsku vlast 20 milijardi dolara za odustajanje od potpisivanja sporazuma o asocijaciji sa EU, kako tvrdi opoziciona poslanička grupa u skupštini.

"Za nas je glavno obeštećenje očuvanje onog trgovinsko-ekonomskog režima sa Rusijom koji je postojao", rekao je Azarov.

Predsednik ukrajinske vlade je dodao da je Međunarodni monentarni fond (MMF) obećao da će izdvojiti Ukrajini kredit od četiri milijarde dolara u slučaju ispunjenja njegovih uslova.

"MMF nam je obećao odobravanje kredita u tom obimu koji smo mu danas dužni. To je približno četiri milijarde dolara", rekao je Azarov, a preneo je Itar-Tass.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Moskva,   Gasprom

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.