Gasprom
Gasprom

Gasprom njeft budući vlasnik 51 odsto Naftne industrije Srbije je peta najveća kompanija po proizvodnji i preradi nafte u Rusiji, a naziva se i naftno oružje državnog Gasproma koji poseduje u kompaniji 80 odsto svih akcija.
Gasprom je u najvećem preuzimanju na ruskom tržištu septembra 2005. godine od Romana Abramoviča kupio Sibnjeft za oko 11 milijardi dolara. Ruski milijarderi Roman i Boris Berezovski zbog neslaganja sa režimom dobijaju politički azil u Engleskoj devedesetih, gde je privatizovan Sibnjeft, kupovinu kompanije smatraju namerom ruske države da povrati kontrolu nad energetskim resursima.

Gasprom njeft poseduje izvore gasa i nafte, i dozvole za istraživanje u oblastima Jamalo, regionima Omska i Tomska, kao i na Čukotki. Kontroliše i rafinerije u Moskvi, Moziru, Nojabrsku, i Omsku, koje proizvode 32,7 miliona tona naftnih derivata godišnje, a poseduje i 1.800 benzinskih stanica. Gasprom njeft je kupio 50 odsto Tomsknjefta, firme sa sopstvenom proizvodnjom nafte i rafinerije nafte u Moskvi. Formirao je i zajedničke firme sa Lukojlom, američkim Ševronom, i konzorcijumom ruske Tjumenske naftne kompanije, i britanskog BP. Sa Lukojlom radi na projektima istraživanja i eksploatacije nafte i gasa, a sa Tnk Bp i Ševronom na istraživanju nafte.

Gasprom je osnovan 1995. godine predsedničkim dekretom Borisa Jeljcina pod nazivom Sibnjeft, Sibnjeft je spojio najveći ruski kompleks za preradu nafte u Omsku, pogone za proizvodnju nafte i gasa u Nojabrsku, pogon za geološka istraživanja. Sibnjeft je dva puta pokušavao da ozvaniči saradnju sa Jukosom, kako bi stvorili najveću naftnu kompaniju Jukos Sibnjeft. Prvi pokušaj 1998. godine je propao zbog neslaganja rukovodstva između kompanija. 2003. Godine je pokušana opet saradnja, ali je Sibnjeft odustao pošto je federalna vlada uhapsila direktora Jukosa, zbog utaje poreza kasnije je bankrotirao, a imovina je rasprodata.

Posle preuzimanja od Gasproma Sibnjeftu je promenjeno ime u Gasprom njeft, Eni njeftgas, zajedničko preduzeće italijanskih kompanija Eni i Enel, prilikom druge aukcije Jukosove firme deo je otkupio Sibnjeft od 20 odsto. Sredinom aprila 2007. godine Italijani su ponudili Gaspromu da otkupi akcije do 2009. godine.

Vrednost imovine novog gazde NISa se procenjuje na oko 10,640 milijardi dolara, prihodi su oko 14 milijardi, a profit oko 2,8 milijardi dolara. Ukupno zapošljava oko 1.500 radnika. Akcionarsko društvo Gasprom je najveći proizvođač prirodnog gasa u svetu, i najveća je ruska kompanija. Gasprom je nastao 1989. godine kada je ministarstvo za gasnu industriju pretočeno u korporaciju. U 2008. godini kompanija je proizvela 549,7 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što je oko 17% svetske proizvodnje gasa. Kompanija je proizvela 32 miliona tona nafte, i 10,9 miliona tona kondenzata gasa. Naftna industrija Srbije NIS je srpska naftna kompanija u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma. Bavi se istraživanjem, proizvodnjom i preradom nafte, kao i prirodnog gasa, i prodajom širokog spektra naftnih derivata.

Sedište kompanije se nalazi u Novom Sadu. NIS je bilo preduzeće za proizvodnju nafte sa sedištem u Zrenjaninu, osnovano 1949. godine, po odluci Vlade. Naftagas je osnovana 1953. godine u skladu sa odlukom Vlade kada je uprava preneta u Novi Sad. Početkom 50 ih godina na ovim prostorima su otvorene prve benzinske stanice. Rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu, sa radom su počele 1968. godine. 1973. godine u strukturu tadašnje kompanije integrisane su organizacije Jugopetrol Beograd i Novi Sad. NIS je osnovana 1991. godine i u njen sastav su ušle: Naftagas, Jugopetrol, Energogas, Naftagas promet, Rafinerija nafte Pančevo i Novi Sad, Inženjering, Fabrika maziva Kruševac. 24. decembra 2008. godine u Moskvi Vlada Srbije i Gasprom potpisali su ugovor o prodaji NISa ruskoj državnoj kompaniji Gasprom njeft za 400 miliona evra i papire o izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa Banatski dvor.
Ruski energetski gigant Gasprom je prisutan svuda i u svetu fudbala, u evropskom fudbalu je prisutan kroz sponzorstvo klubovima, i jedan je od službenih partnera UEFA Lige šampiona i Superkupa. Ruska naftna kompanija sponzoriše velike firme i pokrovitelj je popularnog evropskog fudbalskog nadmetanja.

Gasprom sve više širi uticaj u svetu, sponzoriše Čelzi, Šalke, Zenit, Crvenu zvezdu, Gasprom zapošljava oko 400 hiljada ljudi, a ove godine prihod kompanije je iznosio 44 milijarde dolara.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Novi dan, nove internet prevare: Lažni poziv građanima da investiraju u Gasprom

Nova prevara na internetu otkrivena je nakon što je jedna penzionerka naišla na oglas za investiranje u Gasprom i odlučila da se u tome oproba.

Izvor: Radio 021, 20.Feb.2024, 19:18

Detaljnije >>

NIS uložio 15 miliona evra u razvoj mreže benzinskih stanica u 2023. godini

NIS uložio 15 miliona evra u razvoj mreže benzinskih stanica u 2023. godini

Tokom 2023. godine NIS Petrol benzinske stanice „Kocjerić“, „Brus“, „Blace“, „Bajmok“, „Vladičin Han“ i „Odžaci“ potpuno su rekonstruisane u nove formate „A“ i „XS“. Izgrađene su i tri benzinske stanice novog formata - „Bečej 2“, „Valjevo 5“, kao i Gasprom benzinska stanica „Sokolići 2“, drugi maloprodajni objekat NIS-a na auto-putu „Miloš Veliki“. Izgrađena je i nova stanica za dugoročni zakup u Nišu. Na novim benzinskim stanicama potrošačima...

Izvor: Vostok.rs, 22.Jan.2024, 16:56

Detaljnije >>

NIS uložio 15 miliona evra u razvoj mreže benzinskih stanica u 2023. godini

NIS uložio 15 miliona evra u razvoj mreže benzinskih stanica u 2023. godini

Kompanija NIS nastavila je da ulaže u razvoj i modernizaciju maloprodajne mreže puštanjem u rad 4 nove i 6 modernizovanih benzinskih stanica u Srbiji u 2023.. Na taj način NIS je potvrdio status lidera na domaćem tržištu naftnih derivata, a ukupan obim ulaganja u protekloj godini iznosio je 15 miliona evra. Tokom 2023. godine NIS Petrol benzinske stanice "Kocjerić", "Brus", "Blace", "Bajmok", "Vladičin Han" i "Odžaci" potpuno su rekonstruisane u nove formate...

Izvor: B92, 22.Jan.2024

Detaljnije >>

Gasprom: U Evropsku uniju isporučeno 40,5 miliona kubnih metara ruskog gasa preko Ukrajine

Obim isporuka ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine iznosi 40,5 miliona kubnih metara dnevno, rekao je danas novinarima portparol Gasproma.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2024

Detaljnije >>

“Snaga Sibira” premašila dnevne isporuke gasa Kini

Gasprom je danas postavio novi istorijski rekord u dnevnim cevovodnim isporukama gasa Kini. Isporuke gasovodom “Snaga Sibira” ponovo su premašile dnevne ugovorne obaveze kompanije, saopštila je ta kompanija. – Snabdevanje gasovodom “Snaga Sibira” ponovo...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 13.Jan.2024, 19:33

Detaljnije >>

Gasprom preko Ukrajine isporučuje 42,4 miliona kubika gasa dnevno

Gasprom preko Ukrajine isporučuje 42,4 miliona kubika gasa dnevno

Gazprom isporučuje gas za Evropu preko Ukrajine u količini od 42,4 miliona kubnih metara dnevno preko pumpne stanice Sudža u ruskoj Kurskoj oblasti.. To je rekao novinarima predstavnik te kompanije i dodao da je ukrajinska strana odbila zahtev za pumpanje kroz Sohranovku. "Gasprom isporučuje ruski gas za tranzit preko ukrajinske teritorije u obimu koji je potvrdila ukrajinska strana preko gasne pumpne stanice Sudža – 42,4 miliona kubnih metara od 5. januara. Nominacija...

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 21:00

Detaljnije >>

“Gasprom” isporučio više od 22 milijarde metara kubnih gasa

“Gasprom” isporučio više od 22 milijarde metara kubnih gasa

MOSKVA – Ruski energetski gigant “Gasprom” saopštio je da je isporučio 22,7 milijardi metara kubnih gasa Kini preko gasovoda “Snaga Sibira” tokom 2023. godine. FOTO: Pixabay “Krajem 2023. godine, (godišnji) izvoz gasa u Kinu preko ‘Snage Sibira’ dostigao je 22,7 milijardi metara kubnih. To je 700 miliona metara kubnih više od ugovornih obaveza ‘Gasproma’ i 1,5 puta više nego tokom 2022. godine”, navodi se u objavi na “Telegramu, prenosi Srna. “Gasprom” piše...

Izvor: Capital.ba, 03.Jan.2024, 17:23

Detaljnije >>