Gasprom
Gasprom

Gasprom njeft budući vlasnik 51 odsto Naftne industrije Srbije je peta najveća kompanija po proizvodnji i preradi nafte u Rusiji, a naziva se i naftno oružje državnog Gasproma koji poseduje u kompaniji 80 odsto svih akcija.
Gasprom je u najvećem preuzimanju na ruskom tržištu septembra 2005. godine od Romana Abramoviča kupio Sibnjeft za oko 11 milijardi dolara. Ruski milijarderi Roman i Boris Berezovski zbog neslaganja sa režimom dobijaju politički azil u Engleskoj devedesetih, gde je privatizovan Sibnjeft, kupovinu kompanije smatraju namerom ruske države da povrati kontrolu nad energetskim resursima.

Gasprom njeft poseduje izvore gasa i nafte, i dozvole za istraživanje u oblastima Jamalo, regionima Omska i Tomska, kao i na Čukotki. Kontroliše i rafinerije u Moskvi, Moziru, Nojabrsku, i Omsku, koje proizvode 32,7 miliona tona naftnih derivata godišnje, a poseduje i 1.800 benzinskih stanica. Gasprom njeft je kupio 50 odsto Tomsknjefta, firme sa sopstvenom proizvodnjom nafte i rafinerije nafte u Moskvi. Formirao je i zajedničke firme sa Lukojlom, američkim Ševronom, i konzorcijumom ruske Tjumenske naftne kompanije, i britanskog BP. Sa Lukojlom radi na projektima istraživanja i eksploatacije nafte i gasa, a sa Tnk Bp i Ševronom na istraživanju nafte.

Gasprom je osnovan 1995. godine predsedničkim dekretom Borisa Jeljcina pod nazivom Sibnjeft, Sibnjeft je spojio najveći ruski kompleks za preradu nafte u Omsku, pogone za proizvodnju nafte i gasa u Nojabrsku, pogon za geološka istraživanja. Sibnjeft je dva puta pokušavao da ozvaniči saradnju sa Jukosom, kako bi stvorili najveću naftnu kompaniju Jukos Sibnjeft. Prvi pokušaj 1998. godine je propao zbog neslaganja rukovodstva između kompanija. 2003. Godine je pokušana opet saradnja, ali je Sibnjeft odustao pošto je federalna vlada uhapsila direktora Jukosa, zbog utaje poreza kasnije je bankrotirao, a imovina je rasprodata.

Posle preuzimanja od Gasproma Sibnjeftu je promenjeno ime u Gasprom njeft, Eni njeftgas, zajedničko preduzeće italijanskih kompanija Eni i Enel, prilikom druge aukcije Jukosove firme deo je otkupio Sibnjeft od 20 odsto. Sredinom aprila 2007. godine Italijani su ponudili Gaspromu da otkupi akcije do 2009. godine.

Vrednost imovine novog gazde NISa se procenjuje na oko 10,640 milijardi dolara, prihodi su oko 14 milijardi, a profit oko 2,8 milijardi dolara. Ukupno zapošljava oko 1.500 radnika. Akcionarsko društvo Gasprom je najveći proizvođač prirodnog gasa u svetu, i najveća je ruska kompanija. Gasprom je nastao 1989. godine kada je ministarstvo za gasnu industriju pretočeno u korporaciju. U 2008. godini kompanija je proizvela 549,7 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što je oko 17% svetske proizvodnje gasa. Kompanija je proizvela 32 miliona tona nafte, i 10,9 miliona tona kondenzata gasa. Naftna industrija Srbije NIS je srpska naftna kompanija u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma. Bavi se istraživanjem, proizvodnjom i preradom nafte, kao i prirodnog gasa, i prodajom širokog spektra naftnih derivata.

Sedište kompanije se nalazi u Novom Sadu. NIS je bilo preduzeće za proizvodnju nafte sa sedištem u Zrenjaninu, osnovano 1949. godine, po odluci Vlade. Naftagas je osnovana 1953. godine u skladu sa odlukom Vlade kada je uprava preneta u Novi Sad. Početkom 50 ih godina na ovim prostorima su otvorene prve benzinske stanice. Rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu, sa radom su počele 1968. godine. 1973. godine u strukturu tadašnje kompanije integrisane su organizacije Jugopetrol Beograd i Novi Sad. NIS je osnovana 1991. godine i u njen sastav su ušle: Naftagas, Jugopetrol, Energogas, Naftagas promet, Rafinerija nafte Pančevo i Novi Sad, Inženjering, Fabrika maziva Kruševac. 24. decembra 2008. godine u Moskvi Vlada Srbije i Gasprom potpisali su ugovor o prodaji NISa ruskoj državnoj kompaniji Gasprom njeft za 400 miliona evra i papire o izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa Banatski dvor.
Ruski energetski gigant Gasprom je prisutan svuda i u svetu fudbala, u evropskom fudbalu je prisutan kroz sponzorstvo klubovima, i jedan je od službenih partnera UEFA Lige šampiona i Superkupa. Ruska naftna kompanija sponzoriše velike firme i pokrovitelj je popularnog evropskog fudbalskog nadmetanja.

Gasprom sve više širi uticaj u svetu, sponzoriše Čelzi, Šalke, Zenit, Crvenu zvezdu, Gasprom zapošljava oko 400 hiljada ljudi, a ove godine prihod kompanije je iznosio 44 milijarde dolara.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: 011vodič.com, 15.Okt.2019, 10:17

Nemci uvećavaju moć ruskim gasom: Sruše Srbima “Južni tok” pa sebi naprave “Severni tok” i kažu: “Ni ovo nam nije dovoljno”

Nemci uvećavaju moć ruskim gasom: Sruše Srbima “Južni tok” pa sebi naprave “Severni tok” i kažu: “Ni ovo nam nije dovoljno”

Evropi nedostaje gas — preti deficit od 300 milijardi kubnih metara godišnje, upozorava Andreas Širenbek, direktor nemačkog Unipera. U takvoj situaciji, osim gasovoda, biće potrebno da se kupuje sve više ruskog prirodnog tečnog gasa. Ali, Severni tok 2, prema mišljenju Evropljana, treba da bude pokrenut što pre. Evropi je 2018. godine trebalo 390 milijardi kubnih metara uvoznog gasa. Polovinu je obezbedila Rusija — Gasprom je isporučio rekordnih 201,7 milijardi kubnih metara. Puštanjem...

Detaljnije >>


Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2019, 17:17

Gasprom Njeft zainteresovan za Petrohemiju

Gasprom Njeft zainteresovan za Petrohemiju

Ruska energetska kompanija Gasprom NJeft zainteresovana je za učešće u procesu privatizacije srpskog preduzeća "HIP-Petrohemija".. Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, sastao se na marginama Devetog međunarodnog gasnog foruma u Sankt Peterburgu, sa predsednik UO Gazprom Njefta Aleksandrom Đukovim, a jedna od tema sastanka bila je predstojeći proces privatizacije "HIP - Petrohemije" a.d.Pančevo, saopštilo je resorno ministarstvo. Ministar Antić kazao...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 04.Okt.2019

NIS u narednih pet godina ulaže više od 1,5 milijardi dolara

U narednih pet godina Naftna industrija Srbije (NIS) uložiće više od 1,5 milijardi dolara što će kompaniji omogućiti da ojača položaj...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Okt.2019, 17:31

OGLASIO SE GASPROM: Rusi se kunu u ovog igrača Zvezde! Plus STRAŠNA poruka za crveno-bele

OGLASIO SE GASPROM: Rusi se kunu u ovog igrača Zvezde! Plus STRAŠNA poruka za crveno-bele

Zadovoljstvo.. Crvena zvezda je savladala Olimpijakos sa 3:1 u Ligi šampiona i oduševila armiju navijača, ali i sve u Gaspromu. Generalni sponzor crveno-belih nije propustio priliku da čestita timu Vladana Milojevića na prvim bodovima u elitnom takmičenju ove sezone. - Neverovatna pobeda Crvene zvezde u Ligi šampiona. Posle 0:1 tim je pokazao mentalitet, postigao tri gola do kraja meča i slavio sa 3:1. Odlično urađeno – piše na Tviter nalogu Gasprom...

Detaljnije >>

Izvor: Capital.ba, 28.Sep.2019, 09:34

Gasprom će pretvarati gas u dijamant

Gasprom će pretvarati gas u dijamant

MOSKVA, “Gasprom njeft” je objavio tender za istraživanje procesa pretvaranja gasa u tvrdi proizvod, a rezultat procesa bi mogao biti sintetički dijamant, navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu kompanije. Realizator projekta bi trebao, između ostalog, da napravi postrojenje za proizvodnju čvrstih materijala iz ugljovodonika. “Gasprom” planira da proizvede sintetički dijamant, sintetički...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Sep.2019, 22:21

Gasprom će pretvarati gas u dijamant

"Gasprom njeft" je objavio tender za istraživanje procesa pretvaranja gasa u tvrdi proizvod, a rezultat procesa...

Detaljnije >>

Izvor: Sportske.net, 25.Sep.2019, 19:09

"Grobari" oduševljeni Markecom, ali nešto mu i zameraju! (TVITOVI)

Grobari oduševljeni Markecom, ali nešto mu i zameraju! (TVITOVI)

Partizan rutinski do trijumfa, bivši fudbaler Liverpula zablistao.. Partizan je nastavio sa pobedama i nakon 161. Večitog derbija, danas je u Ivanjici savladan Javor sa 2:0. Bila je to još jedna dobra predstava izabranika Sava Miloševića koji su imali određenih problema u prvom poluvremenu, da bi drugi gol Lazara Markovića potvrdio trijumf. Navijači "crno-belih" nisu krili zadovoljstvo izdanjem svojih pulena, a naročito je hvale vredan bio upravo Markec...

Detaljnije >>