Gasprom
Gasprom

Gasprom njeft budući vlasnik 51 odsto Naftne industrije Srbije je peta najveća kompanija po proizvodnji i preradi nafte u Rusiji, a naziva se i naftno oružje državnog Gasproma koji poseduje u kompaniji 80 odsto svih akcija.
Gasprom je u najvećem preuzimanju na ruskom tržištu septembra 2005. godine od Romana Abramoviča kupio Sibnjeft za oko 11 milijardi dolara. Ruski milijarderi Roman i Boris Berezovski zbog neslaganja sa režimom dobijaju politički azil u Engleskoj devedesetih, gde je privatizovan Sibnjeft, kupovinu kompanije smatraju namerom ruske države da povrati kontrolu nad energetskim resursima.

Gasprom njeft poseduje izvore gasa i nafte, i dozvole za istraživanje u oblastima Jamalo, regionima Omska i Tomska, kao i na Čukotki. Kontroliše i rafinerije u Moskvi, Moziru, Nojabrsku, i Omsku, koje proizvode 32,7 miliona tona naftnih derivata godišnje, a poseduje i 1.800 benzinskih stanica. Gasprom njeft je kupio 50 odsto Tomsknjefta, firme sa sopstvenom proizvodnjom nafte i rafinerije nafte u Moskvi. Formirao je i zajedničke firme sa Lukojlom, američkim Ševronom, i konzorcijumom ruske Tjumenske naftne kompanije, i britanskog BP. Sa Lukojlom radi na projektima istraživanja i eksploatacije nafte i gasa, a sa Tnk Bp i Ševronom na istraživanju nafte.

Gasprom je osnovan 1995. godine predsedničkim dekretom Borisa Jeljcina pod nazivom Sibnjeft, Sibnjeft je spojio najveći ruski kompleks za preradu nafte u Omsku, pogone za proizvodnju nafte i gasa u Nojabrsku, pogon za geološka istraživanja. Sibnjeft je dva puta pokušavao da ozvaniči saradnju sa Jukosom, kako bi stvorili najveću naftnu kompaniju Jukos Sibnjeft. Prvi pokušaj 1998. godine je propao zbog neslaganja rukovodstva između kompanija. 2003. Godine je pokušana opet saradnja, ali je Sibnjeft odustao pošto je federalna vlada uhapsila direktora Jukosa, zbog utaje poreza kasnije je bankrotirao, a imovina je rasprodata.

Posle preuzimanja od Gasproma Sibnjeftu je promenjeno ime u Gasprom njeft, Eni njeftgas, zajedničko preduzeće italijanskih kompanija Eni i Enel, prilikom druge aukcije Jukosove firme deo je otkupio Sibnjeft od 20 odsto. Sredinom aprila 2007. godine Italijani su ponudili Gaspromu da otkupi akcije do 2009. godine.

Vrednost imovine novog gazde NISa se procenjuje na oko 10,640 milijardi dolara, prihodi su oko 14 milijardi, a profit oko 2,8 milijardi dolara. Ukupno zapošljava oko 1.500 radnika. Akcionarsko društvo Gasprom je najveći proizvođač prirodnog gasa u svetu, i najveća je ruska kompanija. Gasprom je nastao 1989. godine kada je ministarstvo za gasnu industriju pretočeno u korporaciju. U 2008. godini kompanija je proizvela 549,7 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što je oko 17% svetske proizvodnje gasa. Kompanija je proizvela 32 miliona tona nafte, i 10,9 miliona tona kondenzata gasa. Naftna industrija Srbije NIS je srpska naftna kompanija u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma. Bavi se istraživanjem, proizvodnjom i preradom nafte, kao i prirodnog gasa, i prodajom širokog spektra naftnih derivata.

Sedište kompanije se nalazi u Novom Sadu. NIS je bilo preduzeće za proizvodnju nafte sa sedištem u Zrenjaninu, osnovano 1949. godine, po odluci Vlade. Naftagas je osnovana 1953. godine u skladu sa odlukom Vlade kada je uprava preneta u Novi Sad. Početkom 50 ih godina na ovim prostorima su otvorene prve benzinske stanice. Rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu, sa radom su počele 1968. godine. 1973. godine u strukturu tadašnje kompanije integrisane su organizacije Jugopetrol Beograd i Novi Sad. NIS je osnovana 1991. godine i u njen sastav su ušle: Naftagas, Jugopetrol, Energogas, Naftagas promet, Rafinerija nafte Pančevo i Novi Sad, Inženjering, Fabrika maziva Kruševac. 24. decembra 2008. godine u Moskvi Vlada Srbije i Gasprom potpisali su ugovor o prodaji NISa ruskoj državnoj kompaniji Gasprom njeft za 400 miliona evra i papire o izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa Banatski dvor.
Ruski energetski gigant Gasprom je prisutan svuda i u svetu fudbala, u evropskom fudbalu je prisutan kroz sponzorstvo klubovima, i jedan je od službenih partnera UEFA Lige šampiona i Superkupa. Ruska naftna kompanija sponzoriše velike firme i pokrovitelj je popularnog evropskog fudbalskog nadmetanja.

Gasprom sve više širi uticaj u svetu, sponzoriše Čelzi, Šalke, Zenit, Crvenu zvezdu, Gasprom zapošljava oko 400 hiljada ljudi, a ove godine prihod kompanije je iznosio 44 milijarde dolara.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 14.Dec.2019, 01:22

Delegacije kompanija "Gasprom" i "Naftogas" završile pregovore o energetskoj saradnji

Delegacije ruske kompanije "Gasprom" i ukrajinske kompanije "Naftogas" završile su pregovore o saradnji u sektoru energetike u Beču, izjavio je neimenovani sagovornik ruske agencije TASS.

Detaljnije >>


Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Dec.2019, 23:22

BUDUĆNOST STIŽE U PANČEVO! Privodi se kraju NAJMODERNIJA TERMOELEKTRANA, čista energija za 230.000 DOMAĆINSTAVA

BUDUĆNOST STIŽE U PANČEVO! Privodi se kraju NAJMODERNIJA TERMOELEKTRANA, čista energija za 230.000 DOMAĆINSTAVA

Završava se gradnja termoelektrane–toplane u Pančevu.. U Evropi je sve više termoelektrana–toplana na gas koje zamenjuju prljave tehnologije na ugalj i mazut. Takvo, kombinovano postrojenje, dobiće i Pančevo. Pored ekološke, energetska korist je dvostruka – proizvodiće i struju i toplotnu energiju. Novu gasnu termoelektranu–toplanu vrednu 180 miliona evra, ruski "Gasprom energoholdig" sa NIS-om gradi na placu pančevačke "Rafinerije". Građeviski radovi...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Dec.2019

Završeni pregovori o energetskoj saradnji Rusije i Ukrajine

BEČ - Delegacije ruske kompanije "Gasprom" i ukrajinske kompanije "Naftogas" završile su pregovore o saradnji u sektoru energetike u Beču, izjavio je neimenovani sagovornik ruske agencije Tass.

Detaljnije >>

Izvor: B92, 13.Dec.2019

Rusija i Ukrajina postigle preliminarni dogovor o tranzitu gasa

Rusija i Ukrajina postigle preliminarni dogovor o tranzitu gasa

Beč -- Preliminarni dogovor o tranzitu gasa iz Rusije preko Ukrajine postoji, a strane nastavljaju da razgovaraju o konkretnim pitanjima.. Za sada nema konačne verzije dogovora, rekao je izvršni direktor Naftogasa Ukrajine Jurij Vitrenko. "Nastavljamo da razmatramo konkretna pitanja na raznim nivoima", rekao je Vitrenko nakon sastanka sa šefom Gasproma Aleksejom Milerom u Beču. On je dodao da za sada nije utvrđen datum sledećih pregovora Rusije i Ukrajine.

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 13.Dec.2019

Još bez konačnog dogovora tranzitu gasa iz Rusije u Ukrajinu

Još bez konačnog dogovora tranzitu gasa iz Rusije u Ukrajinu

Pregovori između Gasproma i Naftogas Ukrajine o tranzitu gasa su bili su uspešni i strane nastavljaju da rade, rekao je za izvršni direktor ukrajinske kompanije Jurij Vitrenko.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 12.Dec.2019, 22:51

Za sve je kriv Zelenski ili markentiški trik? Rusi povukli satiričnu seriju zbog šale o Putinu

Za sve je kriv Zelenski ili markentiški trik? Rusi povukli satiričnu seriju zbog šale o Putinu

Ruski TV kanal TNT naglo je prestao emitovanje političko-satirične serije koja je lansirala karijeru sadašnjeg ukrajinskog predsednika Ruski TV kanal TNT naglo je prestao emitovanje političko-satirične serije koja je lansirala karijeru sadašnjeg ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Emitovanje je prestalo nakon što su gledaoci primetili da je iz prve epizode izbačena "prosta" šala na račun ruskog predsednika Vladimira Putina.TNT, medijski deo Gasproma, izazvao...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 12.Dec.2019

Završava se gradnja termoelektrane–toplane u Pančevu

Završava se gradnja termoelektrane–toplane u Pančevu

U Evropi je sve više termoelektrana–toplana na gas koje zamenjuju prljave tehnologije na ugalj i mazut. Takvo, kombinovano postrojenje, dobiće i Pančevo. Pored ekološke, energetska korist je dvostruka – proizvodiće i struju i toplotnu energiju. Novu gasnu termoelektranu–toplanu vrednu 180 miliona evra, ruski "Gasprom energoholdig" sa NIS-om gradi na placu pančevačke "Rafinerije". Građeviski radovi...

Detaljnije >>