Gasprom
Gasprom

Gasprom njeft budući vlasnik 51 odsto Naftne industrije Srbije je peta najveća kompanija po proizvodnji i preradi nafte u Rusiji, a naziva se i naftno oružje državnog Gasproma koji poseduje u kompaniji 80 odsto svih akcija.
Gasprom je u najvećem preuzimanju na ruskom tržištu septembra 2005. godine od Romana Abramoviča kupio Sibnjeft za oko 11 milijardi dolara. Ruski milijarderi Roman i Boris Berezovski zbog neslaganja sa režimom dobijaju politički azil u Engleskoj devedesetih, gde je privatizovan Sibnjeft, kupovinu kompanije smatraju namerom ruske države da povrati kontrolu nad energetskim resursima.

Gasprom njeft poseduje izvore gasa i nafte, i dozvole za istraživanje u oblastima Jamalo, regionima Omska i Tomska, kao i na Čukotki. Kontroliše i rafinerije u Moskvi, Moziru, Nojabrsku, i Omsku, koje proizvode 32,7 miliona tona naftnih derivata godišnje, a poseduje i 1.800 benzinskih stanica. Gasprom njeft je kupio 50 odsto Tomsknjefta, firme sa sopstvenom proizvodnjom nafte i rafinerije nafte u Moskvi. Formirao je i zajedničke firme sa Lukojlom, američkim Ševronom, i konzorcijumom ruske Tjumenske naftne kompanije, i britanskog BP. Sa Lukojlom radi na projektima istraživanja i eksploatacije nafte i gasa, a sa Tnk Bp i Ševronom na istraživanju nafte.

Gasprom je osnovan 1995. godine predsedničkim dekretom Borisa Jeljcina pod nazivom Sibnjeft, Sibnjeft je spojio najveći ruski kompleks za preradu nafte u Omsku, pogone za proizvodnju nafte i gasa u Nojabrsku, pogon za geološka istraživanja. Sibnjeft je dva puta pokušavao da ozvaniči saradnju sa Jukosom, kako bi stvorili najveću naftnu kompaniju Jukos Sibnjeft. Prvi pokušaj 1998. godine je propao zbog neslaganja rukovodstva između kompanija. 2003. Godine je pokušana opet saradnja, ali je Sibnjeft odustao pošto je federalna vlada uhapsila direktora Jukosa, zbog utaje poreza kasnije je bankrotirao, a imovina je rasprodata.

Posle preuzimanja od Gasproma Sibnjeftu je promenjeno ime u Gasprom njeft, Eni njeftgas, zajedničko preduzeće italijanskih kompanija Eni i Enel, prilikom druge aukcije Jukosove firme deo je otkupio Sibnjeft od 20 odsto. Sredinom aprila 2007. godine Italijani su ponudili Gaspromu da otkupi akcije do 2009. godine.

Vrednost imovine novog gazde NISa se procenjuje na oko 10,640 milijardi dolara, prihodi su oko 14 milijardi, a profit oko 2,8 milijardi dolara. Ukupno zapošljava oko 1.500 radnika. Akcionarsko društvo Gasprom je najveći proizvođač prirodnog gasa u svetu, i najveća je ruska kompanija. Gasprom je nastao 1989. godine kada je ministarstvo za gasnu industriju pretočeno u korporaciju. U 2008. godini kompanija je proizvela 549,7 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što je oko 17% svetske proizvodnje gasa. Kompanija je proizvela 32 miliona tona nafte, i 10,9 miliona tona kondenzata gasa. Naftna industrija Srbije NIS je srpska naftna kompanija u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma. Bavi se istraživanjem, proizvodnjom i preradom nafte, kao i prirodnog gasa, i prodajom širokog spektra naftnih derivata.

Sedište kompanije se nalazi u Novom Sadu. NIS je bilo preduzeće za proizvodnju nafte sa sedištem u Zrenjaninu, osnovano 1949. godine, po odluci Vlade. Naftagas je osnovana 1953. godine u skladu sa odlukom Vlade kada je uprava preneta u Novi Sad. Početkom 50 ih godina na ovim prostorima su otvorene prve benzinske stanice. Rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu, sa radom su počele 1968. godine. 1973. godine u strukturu tadašnje kompanije integrisane su organizacije Jugopetrol Beograd i Novi Sad. NIS je osnovana 1991. godine i u njen sastav su ušle: Naftagas, Jugopetrol, Energogas, Naftagas promet, Rafinerija nafte Pančevo i Novi Sad, Inženjering, Fabrika maziva Kruševac. 24. decembra 2008. godine u Moskvi Vlada Srbije i Gasprom potpisali su ugovor o prodaji NISa ruskoj državnoj kompaniji Gasprom njeft za 400 miliona evra i papire o izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa Banatski dvor.
Ruski energetski gigant Gasprom je prisutan svuda i u svetu fudbala, u evropskom fudbalu je prisutan kroz sponzorstvo klubovima, i jedan je od službenih partnera UEFA Lige šampiona i Superkupa. Ruska naftna kompanija sponzoriše velike firme i pokrovitelj je popularnog evropskog fudbalskog nadmetanja.

Gasprom sve više širi uticaj u svetu, sponzoriše Čelzi, Šalke, Zenit, Crvenu zvezdu, Gasprom zapošljava oko 400 hiljada ljudi, a ove godine prihod kompanije je iznosio 44 milijarde dolara.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
ZANIMLJIV UVOD: Operski pevač izveo srpsku himnu, pa Klaudinjo šokirao odbranu Zvezde (VIDEO)

ZANIMLJIV UVOD: Operski pevač izveo srpsku himnu, pa Klaudinjo šokirao odbranu Zvezde (VIDEO)

Na Gasprom areni u Sankt Peterburgu prijateljski meč igraju ekipe Zenita i Crvene zvezde. Susret se odigrava u okviru Kupa prijateljstva.

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2024, 19:17

Detaljnije >>

Putinova uzdanica u problemima: Moraju da plate 13 milijardi evra, evo šta je razlog

Gasprom mora da plati 13 milijardi evra zbog neispunjavanja narudžbina za isporuku gasa.

Izvor: Blic, 17.Jun.2024, 10:01

Detaljnije >>

Nemačka kompanija Uniper raskinula dugoročne ugovore o isporuci ruskog gasa

Nemačka kompanija Uniper raskinula dugoročne ugovore o isporuci ruskog gasa

Najveći nemački uvoznik gasa Uniper saopštio je danas da je odlučio da raskine svoje dugoročne ugovore o isporuci ruskog gasa sa firmom Gasprom eksport nakon pozitivne odluke u arbitražnom postupku.. Generalni direktor Unipera Majkl Luis veruje da odluka arbitraže u Stokholmu obezbeđuje "pravnu jasnoću" za njegovu kompaniju. "Pravom na raskid, koje smo dobili u arbitražnoj presudi, raskidamo ugovore sa Gasprom eksportom. Pravni stav Unipera potvrđen je i po...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2024, 11:51

Detaljnije >>

GASPROM POJAČAO SPONZORSTVO: Stiže još više miliona u Crvenu zvezdu

GASPROM POJAČAO SPONZORSTVO: Stiže još više miliona u Crvenu zvezdu

Krajem juna ističe ugovor Crvene zvezde i ruskog naftnog giganta Gasproma o generalnom sponzorstvu.

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2024, 14:01

Detaljnije >>

Gasprom bi mogao da obustavi isporuke gasa

​BEČ - Austrijska energetska kompanija OMV se oglasila hitnim saopštenjem u kojem upozorava da bi ruski Gasprom...

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Maj.2024, 20:57

Detaljnije >>

Ruski sud zaplijenio imovinu Dojče banke

Ruski sud zaplijenio imovinu Dojče banke

MOSKVA – Sud u Rusiji naredio je pljenidbu imovine, računa i akcija Dojče banke prema tužbi u ovoj zemlji, pokazuju sudski dokumenti. Foto: Shutterstock Ova banka je jedna od onih koji su dali garancije za zajam po ugovoru o izgradnji fabrike za preradu gasa u Rusiji sa njemačkim “Lindeom”, koji je raskinut zbog sankcija Zapada. Tužbu je podnijela kompanija “Rushimaljjans” iz Sankt Peterburga, zajedničko preduzeće koje je 50 odsto u vlasništvu ruskog gasnog...

Izvor: Capital.ba, 18.Maj.2024, 16:54

Detaljnije >>

DOŽIVITE G-DRIVE #TAKOMOĆNO KARTING ISKUSTVO: Završena druga trka Otvorenog prvenstva u kartingu 2024!

Druga trka Otvorenog prvenstva Srpskog sportskog karting saveza održana je u nedelju, 12. maja, na Motodromu Kula, uz podršku G-Drive premijum goriva NIS Petrol i Gasprom benzinskih stanica.

Izvor: Blic, 13.Maj.2024, 13:50

Detaljnije >>