Gasprom
Gasprom

Gasprom njeft budući vlasnik 51 odsto Naftne industrije Srbije je peta najveća kompanija po proizvodnji i preradi nafte u Rusiji, a naziva se i naftno oružje državnog Gasproma koji poseduje u kompaniji 80 odsto svih akcija.
Gasprom je u najvećem preuzimanju na ruskom tržištu septembra 2005. godine od Romana Abramoviča kupio Sibnjeft za oko 11 milijardi dolara. Ruski milijarderi Roman i Boris Berezovski zbog neslaganja sa režimom dobijaju politički azil u Engleskoj devedesetih, gde je privatizovan Sibnjeft, kupovinu kompanije smatraju namerom ruske države da povrati kontrolu nad energetskim resursima.

Gasprom njeft poseduje izvore gasa i nafte, i dozvole za istraživanje u oblastima Jamalo, regionima Omska i Tomska, kao i na Čukotki. Kontroliše i rafinerije u Moskvi, Moziru, Nojabrsku, i Omsku, koje proizvode 32,7 miliona tona naftnih derivata godišnje, a poseduje i 1.800 benzinskih stanica. Gasprom njeft je kupio 50 odsto Tomsknjefta, firme sa sopstvenom proizvodnjom nafte i rafinerije nafte u Moskvi. Formirao je i zajedničke firme sa Lukojlom, američkim Ševronom, i konzorcijumom ruske Tjumenske naftne kompanije, i britanskog BP. Sa Lukojlom radi na projektima istraživanja i eksploatacije nafte i gasa, a sa Tnk Bp i Ševronom na istraživanju nafte.

Gasprom je osnovan 1995. godine predsedničkim dekretom Borisa Jeljcina pod nazivom Sibnjeft, Sibnjeft je spojio najveći ruski kompleks za preradu nafte u Omsku, pogone za proizvodnju nafte i gasa u Nojabrsku, pogon za geološka istraživanja. Sibnjeft je dva puta pokušavao da ozvaniči saradnju sa Jukosom, kako bi stvorili najveću naftnu kompaniju Jukos Sibnjeft. Prvi pokušaj 1998. godine je propao zbog neslaganja rukovodstva između kompanija. 2003. Godine je pokušana opet saradnja, ali je Sibnjeft odustao pošto je federalna vlada uhapsila direktora Jukosa, zbog utaje poreza kasnije je bankrotirao, a imovina je rasprodata.

Posle preuzimanja od Gasproma Sibnjeftu je promenjeno ime u Gasprom njeft, Eni njeftgas, zajedničko preduzeće italijanskih kompanija Eni i Enel, prilikom druge aukcije Jukosove firme deo je otkupio Sibnjeft od 20 odsto. Sredinom aprila 2007. godine Italijani su ponudili Gaspromu da otkupi akcije do 2009. godine.

Vrednost imovine novog gazde NISa se procenjuje na oko 10,640 milijardi dolara, prihodi su oko 14 milijardi, a profit oko 2,8 milijardi dolara. Ukupno zapošljava oko 1.500 radnika. Akcionarsko društvo Gasprom je najveći proizvođač prirodnog gasa u svetu, i najveća je ruska kompanija. Gasprom je nastao 1989. godine kada je ministarstvo za gasnu industriju pretočeno u korporaciju. U 2008. godini kompanija je proizvela 549,7 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što je oko 17% svetske proizvodnje gasa. Kompanija je proizvela 32 miliona tona nafte, i 10,9 miliona tona kondenzata gasa. Naftna industrija Srbije NIS je srpska naftna kompanija u većinskom vlasništvu ruskog Gasproma. Bavi se istraživanjem, proizvodnjom i preradom nafte, kao i prirodnog gasa, i prodajom širokog spektra naftnih derivata.

Sedište kompanije se nalazi u Novom Sadu. NIS je bilo preduzeće za proizvodnju nafte sa sedištem u Zrenjaninu, osnovano 1949. godine, po odluci Vlade. Naftagas je osnovana 1953. godine u skladu sa odlukom Vlade kada je uprava preneta u Novi Sad. Početkom 50 ih godina na ovim prostorima su otvorene prve benzinske stanice. Rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu, sa radom su počele 1968. godine. 1973. godine u strukturu tadašnje kompanije integrisane su organizacije Jugopetrol Beograd i Novi Sad. NIS je osnovana 1991. godine i u njen sastav su ušle: Naftagas, Jugopetrol, Energogas, Naftagas promet, Rafinerija nafte Pančevo i Novi Sad, Inženjering, Fabrika maziva Kruševac. 24. decembra 2008. godine u Moskvi Vlada Srbije i Gasprom potpisali su ugovor o prodaji NISa ruskoj državnoj kompaniji Gasprom njeft za 400 miliona evra i papire o izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa Banatski dvor.
Ruski energetski gigant Gasprom je prisutan svuda i u svetu fudbala, u evropskom fudbalu je prisutan kroz sponzorstvo klubovima, i jedan je od službenih partnera UEFA Lige šampiona i Superkupa. Ruska naftna kompanija sponzoriše velike firme i pokrovitelj je popularnog evropskog fudbalskog nadmetanja.

Gasprom sve više širi uticaj u svetu, sponzoriše Čelzi, Šalke, Zenit, Crvenu zvezdu, Gasprom zapošljava oko 400 hiljada ljudi, a ove godine prihod kompanije je iznosio 44 milijarde dolara.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Biće ruskog gasa: Gasprom šalje gde god Ukrajina dopušta

Za sada se nisu ostvarile ukrajinske pretnje da će zatvoriti i poslednju rutu za isporuku gasa za Evropu preko svoje teritorije

Izvor: 24sedam.rs, 21.Jan.2023, 16:08

Detaljnije >>

Ukrajina odbila zahtev: Isporuke gasa u Evropu smanjene

Ukrajina odbila zahtev: Isporuke gasa u Evropu smanjene

Isporuke prirodnog gasa kompanije Gasprom u Evropu preko Ukrajine smanjiće se u četvrtak za 23 posto u odnosu na dan ranije.. U saopštenju Gasproma se navodi da je Ukrajina odbila zahtev za isporuku gasa sa distributivnog mesta Sokhranivka, prenosi Anadolija. Pošiljke će se nastaviti sa merne stanice Sudža, a zapremina pošiljke će u četvrtak iznositi 25,1 milion metara kubnih. Količina gasnih isporuka Gasproma u Evropu preko Ukrajine, koja je u sredu...

Izvor: B92, 19.Jan.2023, 15:26

Detaljnije >>

Putin je izgubio gasni rat protiv Nemačke

Rusija više ne može da ucenjuje Nemce svojim zemnim gasom, jer oni i bez Gasproma imaju puna skladišta i ne moraju da se plaše ni iduće zime, smatra novinar DW Andrej Gurkov.

Izvor: Deutsche Welle, 13.Jan.2023, 11:42

Detaljnije >>

Ruski gas preko Ukrajine: Dnevne isporuke 35,5 miliona kubnih metara

Ruski gas preko Ukrajine: Dnevne isporuke 35,5 miliona kubnih metara

Gasprom snabdeva Evropu gasom preko Ukrajine u količini od 35,5 miliona kubnih metara dnevno preko gasne pumpne stanice Sudža.. Ukrajinska strana je odbila zahtev za isporuke preko Sohanovke, rekao je u ponedeljak novinarima predstavnik Gasproma. "Gasprom isporučuje ruski gas za tranzit preko teritorije Ukrajine u količini koju je potvrdila ukrajinska strana preko gasne pumpne stanice Sudža, [u iznosu] 35,5 miliona kubnih metara 9. januara. Zahtev za isporuke preko...

Izvor: B92, 09.Jan.2023, 11:30

Detaljnije >>

EU SMANJUJE ZAVISNOST OD RUSKOG GASA Gasprom jača poziciju u Aziji

Brisel je potvrdio da je popunjenost zaliha gasa u Uniji 84 posto, zahvaljujući tečnom gasu kojim Evropa smanjuje zavisnost od ruskih isporuka. Istovremeno, Rusija se okreće azijskom...

Izvor: Blic, 05.Jan.2023, 11:21

Detaljnije >>

„Gasprom“ prošle godine proizveo 412,6 milijardi kubnih metara gas

"Gasprom" je prošle godine proizveo 412,6 milijardi kubnih metara gasa, od čega je 100,9 milijardi izvezeno u zemlje van Zajednice nezavisnih...

Izvor: Danas, 02.Jan.2023, 17:59

Detaljnije >>

Gasprom: Izvoz ruskog gasa van bivšeg sovjetskog bloka pao 45,5 odsto u 2022. godini

Izvoz gasa ruske kompanije Gasprom van zemalja bivšeg sovjetskog bloka pao je za 45,5 odsto u 2022. godini.

Izvor: Danas, 02.Jan.2023

Detaljnije >>