RT: Razarač SAD ušao u Crno more da „podrži regionalne partnere“, Rusija poslala brod da ga nadzire

Izvor: Vostok.rs, 20.Jan.2019, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Razarač SAD ušao u Crno more da „podrži regionalne partnere“, Rusija poslala brod da ga nadzire

Izvor: Vostok / RT Američki razarač "Donald Kuk" je u Crno more manje od dve sedmice nakon što je tamo bio raspoređen još jedan brod američke mornarice. Moskva je saopštila da će pažljivo pratiti aktivnosti američkog broda. Raketni razarač je upućen u Crno more kako bi "obavio pomorske bezbednosne operacije i povećao regionalnu pomorsku stabilnost", navodi se u saopštenju Šeste flote SAD, dodajući da će to ojačati "mornaričke sposobnosti" NATO saveznika i partnera u regionu. "Sjedinjene Američke Države i američka mornarica nastavljaju da stoje uz naše saveznike i partnere kao podrška zajedničkim regionalnim interesima i pomorskoj stabilnosti", rekao je komandant broda "Donald Kuk" Metju Povel. "Naš dolazak u Crno more će pokazati interoperabilnost mornarice u ostvarivanju zajedničkih bezbednosnih ciljeva u ovom regionu, ", dodao je on.
Arleigh Burke class @USNavyEurope guided missile destroyer #USSDonaldCook transits Bosphorus & enters the BlackSea 17:30Z/12:30EST. #DDG75 is on its 8th patrol in the #US6thFleet AOO in support of U.S. national security interests in #Europe. #ForwardDeployed #PartnershipsMatter pic.twitter.com/6dQpmUpGt2
— Yörük Işık (@YorukIsik) January 19, 2019 Ovo je drugi put da SAD šalju brod u Crnom more za manje od dve nedelje. Ranije ovog meseca brod "Fort MekHenri", raspoređen je u Crno more, gde je njegova posada imala vežbe sa mornarima iz rumunske mornarice. U saopštenju američke mornarice navodi se da je "rutinsko" raspoređivanje američkih vojnih brodova u Crnom moru u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom. Ruska mornarica je poslala patrolni brod kako bi nadgledala aktivnosti američkog razarača, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Takođe će se koristiti dodatna „elektronska i tehnička sredstva“ za praćenje situacije. Prema međunarodnom pravu, američkim brodovima je dozvoljeno da ostanu u vodama Crnog mora ne više od 21 dan, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF. Šest američkih vojnih plovila obavilo je misije u tom području 2018. godine, uključujući i razarače "Ros", "Karneij" i "Porter", kao i komandni brod "Mount Vitnej". Situacija u tom području ostaje napeta nakon što su tri ukrajinska mornarička broda prekršila rusku pomorsku granicu u Kerčskom moreuzu, između Krima i kopnene Rusije, 25. novembra. Ruski granučari su bili primorani da koriste silu kako bi ih zaustavili. Incident, koji se dogodio bio je u ruskim teritorijalnim vodama, čak i pre ponovnog ujedinjenja sa Krimom 2014. godine, Vašington je ubrzo osudio incident kao čin „agresije“, što je dovelo do otkazivanja mnogo očekivanog samita između Donalda Trampa i Vladimira Putina.
 Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Mornarica SAD: Razarač se kreće ka Crnom moru poštujući međunarodne konvencije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jan.2019

Mornarica SAD je saopštila da američki razarač, "USS Donald Kuk" ulazi u Crno more kako bi sprovela operacije pomorske bezbednosti i osnažila pomorsku stabilnost sa saveznicima NATO u tom regionu. Brod-razarač opremljen raketama, plovio je Dardanelskim prolazom u Turskoj, krećući se na sever,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.