Beograd da zatraži od Moskve veto na članstvo Kosova u UN

Izvor: Cafe.ba, 19.Jul.2015, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd da zatraži od Moskve veto na članstvo Kosova u UN

BEOGRAD - Ako bi Savjet bezbjednosti sada odlučivao o članstvu Kosova u UN, Rusija ne bi uložila veto ako to Srbija od nje ne bi zatražila, rekao je direktor ruskog Instituta za strateška istraživanja Leonid Rešetnjikov.

Rešetnjikov je za "Večernje novosti" istakao da će saveznici samoproglašenog Kosova na svaki način pokušati da raskrče put u UN i da će pokušati da "kupe" poziciju Srbije da se to nekako prihvati uz obećanje za ulazak u EU.

"Ako to /Srbija/ >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << prihvati, onda ni Rusija ne može da se suprotstavi", rekao je Rešetnjikov.

Govoreći o ruskom vetu u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici, Rešetnjikov je rekao da je za Rusiju to principijelno pitanje i da brani interese srpskog naroda do granice do koje ih sam srpski narod brani.

"Ako ih ne bude branio, to nećemo raditi ni mi", rekao je on.

Rešetnjikov je ocijenio da je Zapad stvorio pseudodržavu Kosovo i da nema namjeru da od toga odstupi, a sve je urađeno kako bi oslabili Srbiju.

On kaže da bi ulaskom u EU Srbija "sjela u voz koji juri u provaliju" i dodao da ne razumije težnju da se po svaku cijenu uđe u ovu uniju koja je u krizi.

Rešetnjikov je ponovio da će onaj ko uđe u NATO biti ruska meta u slučaju rata.

On je rekao da su islamski teroristi realna prijetnja, te dodao da "Islamsku državu" posmatra kao produkt sile SAD koji je stvoren za ratovanje protiv Sirije, ali je izmakao kontroli.

"`Islamska država` ima druge prioritete tamo gdje ratuje i Srbija im u ovom trenutku nije toliko bitna", rekao je Rešetnjikov.

On kaže da se Rusiji ne dopada mnogo to što Srbija gleda druga rješenja za snabdijevanje gasom, ali je to njeno pravo.

Rešetnjikov kaže da bi Moskva mnogo voljela kada bi "Turski tok" prošao kroz Makedoniju i Srbiju.

"Naše je da damo svoju ponudu, a na vama da odlučite", dodao je Rešetnjikov.

Rešetnjikov je ocijenio da je Amerika objavila rat Rusiji - infomacioni, ekonomski, politički, humanitarni i da pravi obruč oko Rusije, jer u svakoj zemlji osim Kine ima svoje vojnike.

"Od svjetskog rata smo daleko, ali će lokalnih sukoba, nažalost, biti", dodao je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.