Solskjer: Dolazak Ronalda bio je prava stvar, ali nije funkcionisalo kako smo hteli

Izvor: B92, 06.Mar.2024, 16:38

Solskjer: Dolazak Ronalda bio je prava stvar, ali nije funkcionisalo kako smo hteli

Ole Gunar Solskjer bivši igrač i potom menadžer Mančester junajteda, izneo je svoju istinu o periodu na klupi na Old Trafordu.

Solskjer je Junajted vodio od decembra 2018. do novembra 2021. na 168 utakmica.

Nije osvojio trofej, ali je igrao dva finala koja je izgubio na penale. U početku, Solskjer je podigao ekipu koja je imala u jednom periodu 14 pobeda, ali se sve raspalo u jesen 2021. posle serije slabih rezultata.

Solskjer je u podkastu "Drži se fudbala" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otkrio neke detalje iz perioda kada je vodio Junajted.

Zanimljivo je da je klub dva puta imao prilike da dovede Erlinga Halanda, kog je Solskjer trenirao ranije u Moldeu, ali je prilika propuštena.

"Leto pre nego što sam stigao u Junajted obevestio sam ih da treba da potpišu ugovor sa Halandom, koji je tada igrao za Molde. Znao sam da će biti vrhunski igrač. Klasa. Bio je to jun, jul 2019. Međutim, oni su razmišljali i stvar je propala. Potom, kada je iz Moldea stigao u Salcburg nije igrao tri ili četiri meseca. Sugerisao sam 'potpišite sada ugovor sa njim'. Imao je izlaznu klauzulu od 20 miliona funti. Bio bi to sjajan posao“, smatra Ole.

Šokantno zvuči podatak da su pojedini igrači odbijali da nose kapitensku traku za pojedine mečeve.

"Niko nije rekao ne tome da bude kapiten kluba, ali su izbegavali tu obavezu za pojedine utakmice. I što je najgore, nisu mi to govorili sami, slali su druge da mi to saopšte. Bilo je to razočaravajuće. Ova generacija je drugačija, ovo je generacija Z. To je sitničavo i pokazuje nedostatak ambicije", jasan je Solskjer.

Norvežanin je takođe otkrio da je većina igrača imala strah od toga da daje intervjue posle mečeva jer su bili zabrinuti od pitanja koja bi mogli da dobiju.

"Mnogi nisu želeli da rade intervjue pre meča. Imali ste one koje su stalno išli pred kamere, Bruna Fernandeša, Harija Megvajera, Viktora Lindelofa, Davida de Heu i Luka Šoa. Ostali su se plašili pitanja, pa nisu išli. Uplašeni su zbog reakcija, Da, kritike iz medija definitivno utiču na njihovo mentalno zdravlje, sto odsto. Kritikujete igrače ili taktiku, a ima mnogo onih koji to prate i slušaju na društvenim medijima. Ako ne čitaju oni, onda to rade njihovi prijatelji, agenti, pa i menadžer. Kada to postane lično, onda slušaju i misle više o tome nego vi", kaže Ole.

Odluka da se u Junajted vrati Kristijano Ronaldo nije dala ploda.

"Nije išlo za mene, za Kristijana, ali to je bila prava odluka u to vreme, da se vrati. Sa njim u timu nije bilo problema. Bez njega (presing), morali smo malo da menjamo uloge na koje smo navikli. Bili smo jedan od timova sa najačim presingom pre njegovog dolaska. Kada je on došao pustili smo da ode Danijel Džejms, oni su dva različita tipa igrača. Bila je prava odluka da ga dovedemo, ali nije funkcionisalo", poručio je Solskjer.

Otkrio je i da je Megvajera za kapitena izabrao jer je Bruno bio previše temperamentan.

Problem sa kojim je morao da se suoči bio je i u tome da su iz svlačionice stalno curele informacije oko sastava tima.

On je ubeđen da su to radili nezadovoljni igrači kojih je uvek bilo.

"Mislim da je stručni štab imao dobar odnos sa igračima, ali uvek je bio jedan ili dvojica koji su otkrivali stvari jer su bili nezadovoljni. Kao menadžer, igrate u ritmu subota, sreda subota, ne računate na jednom meču na 14 igrača i sledećeg jhutra morate da im kažete da imaju drugu šansu. Možete samo određeni broj puta da im kažete, 'daću ti utakmicu, imaćeš šansu'. Na kraju, postanu ljuti, imate tim sa previše igrača. Ako ih je previše, postaju nezadovoljni", zaključio je Solskjer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Manchester United

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.