PL: Poraz MU, Arsenal se provukao

Izvor: B92, 16.Avg.2014, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PL: Poraz MU, Arsenal se provukao

Posle 98 dana pauze počela je nova sezona Premijer lige, a otvorio je šokantan poraz Mančester Junajteda od Svonsija sa 2:1 na Old Trafordu.

Totenhem je u 93. minutu golom debitanta Erika Dajera slavio kod Vest Hema 1:0, dok je Everton pet minuta pre kraja ostao bez pobede u Lesteru (2:2)

Sanderlend je izvukao 2:2 kod VBA, dok su Hal i Aston Vila ostvarili minimalne pobede na gostovanjima kod KPR i Stouka. U poslednjem meču dana domaćini su zabeležili prvu pobedu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Arsenal je u nadoknadi savladao Kristal Palas 2:1.

Derbiji kola igraju se u nedelju, šampion Mančester Siti odbranu titule počinje iz Njukasla, dok Liverpul dočekuje Sautempton iz kojeg je tokom leta doveo trojicu ključnih igrača tima sa Sent Merija. Kolo će u ponedeljak zatvoriti duel Barnlija i Čelsija.

Premijer liga, 1. kolo:

Mančester Junajted – Svonsi 1:2 (0:1)

Runi 53 – Ki 28, Sigurdson 73

Lester Siti – Everton 2:2 (1:2)

Uljoa 22, Vud 86 – MekGidi 20, Nejsmit 45

KPR – Hal Siti 0:1 (0:0)

Čester 52

Stouk Siti – Aston Vila 0:1 (0:0)

Vajman 50

VBA – Sanderlend 2:2 (1:1)

Baraino 43p, 74 – Katermol 5, Larson 85

Vest Hem – Totenhem 0:1 (0:0)

Dajer 90+3

Arsenal – Kristal Palas 2:1 (1:1)

Kosjelni 45+2, Ramzi 90+1 Hangeland 35

nedelja:

14:30 Liverpul – Sautempton

17:00 Njukasl – Mančester Siti

ponedeljak:

21:00 Barnli – Čelsi

Emirati, London

Arsenal – Kristal Palas 2:1

Kosjelni 45+2, Ramzi 90+1 Hangeland 35

Arsenal: Šćesni – Gibs (Monreal 53'), Kosjelni, Čejmbers, Debiši – Arteta, Vilšer (Okslejd-Čemberlen 69') – Kasorla, Ramzi – Sančes, Sanogo (Žiru 62')

Kristal Palas: Speroni – Vord, Hageland, Dan (Dilejni 74'), Keli – Bolasi (O'Kif 90+1'), Ledli, Jedinak, Pančon – Šamak, Kembel (Gejl 85')

Fudbaleri Arsenala pobedili su Kristal Palas sa 2:1 (1:1) u poslednjoj utakmici subotnjeg programa prvog kola Premijer lige.

’Tobdžije’ su jalovo napadale tokom većeg dela meča, menadžer Venger sigurno neće biti zadovoljan igrom, ali je trijumf na kraju nekako ostvaren.

Poveli su gosti pogotkom Hangelanda u 35. minutu, a izjednačio je Kosjelni u završnici prvog poluvremena. Iako u nastavku praktično nije stvorio pravu šansu, Arsenal je u drugom minutu nadoknade stigao do trijumfa golom Arona Ramzija.

Za isveštaj sa meča pratite LINK.

Mančester Junajted: De Hea – Džons, Smoling, Bleket – Lingard, Flečer, Erera, Jang – Mata – Runi, Ernandes

Svonsi: Fabijanski – Ranhel, Amat, Vilijams, Tejlor – Ki, Šelvi, Dajer, Sigurson, Ratlidž – Boni

Mančester Junajted očajno je počeo novu sezonu, poražen je na Old Trafordu od Svonsija sa 2:1 (1:0).

Junajted je kontrolisao igru protiv Velšana, ali je uglavnom bio bezopasan pred golom Svonsija. S druge strane, gosti su iskoristili dva brza napada i pogocima Sung-jong Kija i Gilfija Sigurdsona slavili u Mančesteru.

Vejn Runi je svojim prvim kapitenskim golom doneo izjednačenje, a potom pogodio i stativu iz slobodnog udarca, ali to je bilo sve od neubedljivih "Crvenih đavola".

Puni entuzijazma zbog sjanih igara tima tokom priprema u SAD i dolaska Luja van Gala na mesto menadžera, navijači Junajteda su se ipak vratili u stanje iz prošle sezone. Junajted je prvi put poražen na otvaranju Premijer lige na Old Trafordu, i generalno prvi put od 1972. godine.

"Imali smo šanse da povedemo sa 2:1, ali to nije dovoljno. Morate i da iskoristite takve šanse. Nijednog trenutka nismo igrali kao tim. To je naša greška na ovom meču", rekao je razočarani Van Gal.

Za izveštaj sa ovog meča pratite LINK.

Lester: Šmajhel – Končeski, Morgan, Mur, De Lae – Konkert, Drinkvoter, King, Marez – Uljoa, Nudžent

Everton: Hauard – Bejns, Distin, Džagelka, Stons – Beri, MeKarti– Pinar, Nejsmit, MekGridi – Lukaku

Everton je u samom finišu ostao bez pobede na startu sezone. U sjajnom, otvorenom meču u Lesteru gosti su dva puta vodili, ali je povratnik u elitu pet minuta pre kraja stigao do vrednog boda.

"Karamele" su meč otvorile napadima preko nejsmita i MekGidija, koji u 20. minutu donosi prednost timu Roberta Martinesa. Dobio je loptu u kaznenom prostoru i sjajnim šutem loptu poslao pored desne stative.za prednost "karamela". Međutim, samo dva minuta kasnije "lisice" se vraćaju u egal, Leonardo Ulja je savladao Hauarda nakon što je pokupio odbijenu loptu.

Nakon desetak minuta primirja, Everton opet preuzima kontrolu i preti preko MekGidija, ali dva puta u nizu je odbrana Lestera uspela da ga izblokira. Međutim, u poslednjem minutu poluvremena Everton vraća prednost. Stiven Pinar je nesebično proigrao imenjaka Nejsmita koji preciznim udarcem od prečku pogađa za 2:1.

Lester bolje otvara drugi deo meča, Uljoa i Šlap su bili u dobrim pozicijama, prvo je glavom šutirao za malo pored gola, a drugi iznad prečke.
Everton se zadovoljio vođstvom iz prvih 45 minuta i zbog toga je kažnjen pet minuta pre kraja.

Rezervista Kris Vud, koji je zamenio Uljou, koristi odbijenu loptu i u 86. minutu donosi bod Lesteru na povratak u Premijer ligu posle deset godina odsustva.

KPR: Grin – Dan, Ferdinand, Kalker – Traore, Barton, Faurlin, Simpson – Mač – Ostin, Remi

Hal: MekGregor – Dejvis, Čester, Brus – Robertson, Hadlston, Elmohamadi – Ins, Snodgras – Jelavić

Kvins Park Rendžersi će se izgleda opet mučiti u eliti. Klub koji je proteklih sezona mnogo ulagao u ekipu nikako da ostvari bolji rezultat. Već na startu nove sezone ostao je bez bodova kod kuće.

Važnu pobedu u Londonu ostvario je Hal Siti, koji je bio u podređenom položaju, ali je iskoristio jednu od svojih retkih šansi. "Tigorvi" su odoleli seriji pokušaja domaćina u prvom poluvremenu, neprecizni su bili Faurlin, Barton, Remi, Kalker, a onda u 52. minutu stigli do prednosti iz svog prvog šuta u okvir gola.

Kvin je sjajno izveo korner, a Džejms Čester najbolje ispratio let lopte te glavom je poslao u donji levi ugao. KPR je i prošle sezone imao problema sa kornerima, primio je 11 golova u Čempionšipu.

KPR nakon primljenog gola traži povratak u igru, ali su igrači Hala bili izuzetno disciplinovani u odbrani, a s druge strane veoma opasni u kontrama. Tako je veoma blizu gola pola sata pre kraja bio Tomas Ins, sin legendarnog igrača Mančester Junajteda Pola, ali je očajno šutirao direktno u golmana Grina iz zicer šanse.

Ništa nije htelo domaćina na ovom meču, pa mu ni penal nije pomogao da izbegne poraz. KPR je pet minuta pre kraja dobio šansu da sa "kreča" osvoji bod, ali je Čarli Ostin propustio da kazni igranje rukom Čestera, koji tako umesto tragičara ipak ostao heroj Hala.

Stouk: Begović – Piters, Vilson, Šokros, Bardsli – N'Zonzi, Vilan – Arnautović, Ajerlend, Krkić – Dijuf

Aston Vila: Guzan – Sisoko, Senderos, Flar, Haton – Delf, Vestvud – Ričardson, N'Zogbija, Agbonlaor – Vajman

Posle nekoliko očajnih sezona Aston Vila konačno počinje dobro. Tim iz Birmingema ostvario je za njega veliku pobedu na Britaniji. Vila je početkom drugog dela iskoristila jednu od retkih prilika i žestokim bunkerom uspela da savlada Stouk.

Domaćin je čest pretio golu gostiju, prvi put u 15. minutu preko najvećeg pojačanja ovog leta Bojana Krkića, ali Španac srpskog porekla šutira za malo pored leve stative gola Vile.

U nastavku meča većina napada Stouka je završena na ovaj način, deset od 12 šuteva otišlo je pored ili preko gola. S druge strane, igrači Vile su povremeno dobrim kombinacijama tražili put do Begovića, ali su ga teško nalazili.


Nakon pola sata bez uzbuđenja, u samom finišu poluvremena Vila je ipak umalo povela, Sisoko je pronašao Vajmana, koji glavom šutira za malo iznad prečke. Ipak, u petom minutu nastavka Vila postiže gol. Andreas Vajman ovaj put koristi šansu i trese mrežu Stouka.

Nakon vođstva Vila je umirila ritam igre, neutralisala napade domaćina, i odlučila se da bunkerom čuva stečeno vođstvo na Britaniji. Dugo je Vila bez većih problema odolevala napadima domaćina, koji u 95. minutu umalo ne stiže do gola i boda.

Marko Arnautović je bio u fantastičnoj šansi, ušao je u kazneni prostor i snažno šutirao, ali mu je u poslednjem trenutku izblokiran udarac i Vila je slavila u Stouku.


VBA: Foster – Pokonjoli, Olson, Douson, Vizdom – Brant, Mulumbu, Gardner, Dorans – Beraino – Aničibe

Sanderlend: Manone – Van Anholt, Roberž, O'Šej, Braun – Džonson, Rodvel, Katermol, Larson – Flečer, Vikam

Solidan meč odigrali su VBA i Sanderlend, viđen je i preokret, ali su ekipe ipak podelile bodove. Nije bilo previše gol šansi na Hotornsu, ali su igrači bili veoma efikasni. Od sedam šuteva u okvir gola, čak četiri su završila u mrežu.

Posebno su impresivni bili gosti koji su dva puta direktno zapretili Benu Fosteru i oba puta ga savladali. Već u petom minutu Birmingem je utišan. Li Katermol je projektilom sa ivice kaznenog prostora doneo prednost Sanderlendu.

Usledio je pritisak domaćina, ali Beraino ne koristi sjano proigravanje Aničibea, gađa pored stative. Nekoliko minuta kasnije Sanderlend opet preti, Roberž šutira glavom nakon slobodnog udarca, ali i on loptu šalje pored gola.


U samom finišu poluvremena VBA je imao još dve dobre situacije, koje mu konačno donose izjednačenje. Prvo je sjajan šut Branta sa distance prozujao pored leve stative, a potom tri minute pre kraja Roberž pravi faul u kaznenom prostoru i domaćin dobija penal. Mladi Siado Beraino je šutem po zemlji prevario Manonea i izjednačio.

Forsirao je VBA na početku drugog poluvremena, pritiskao odbranu Sanderlenda, ali su teško prolazile kacije Larsona i Džonsona. Konačno u 56. minutu Dorans je stvorio šansu Aničebeu unutar kaznenog prostora, ali Nigerijac šutira pored gola.

Oko 15 minuta pre kraja VBA ipak stiže do preokreta. Nakon što je Manone prvo zaustavio šut Doransa, u nastavku napada Gardner pronalazi Beraina, a talentovani igrač pogađa uz desnu stativu i postiže svoj drugi gol na meču.

Međutim, pet minuta pre kraja Sanderlend opet stiže do gola čim je pogodio okvir, te osvaja bod. Patrik van Anholt je ubacio loptu sa leve strane, a u kaznenom se sjajno snašao najbolji igrač "crnih mačaka" Sebastijan Larson i šutem po sredini gola postavio konačnih 2:2.


Vest Hem: Adrian – Kresvel, Rid, Kolins, O'Brajen – Kujate, Nobl – Vaz Te, Nolan, Dauning – Kol

Totenhem: Loris – Rouz, Dajer, Kabul, Noton – Kapu, Bentaleb – Lenon, Lamela, Eriksen – Adeabajor

Mali londonski derbi Vest Hema i Totenhema solidno je zabavio publiku na Apton Parku, gde se sve sjajno odvijalo za domaćina tokom sat vremena igre.

Vest Hem je bolje počeo meč protiv gostiju koji su sa usamljenim Emanuelom Adebajorom delovali rezervisano na startu meča. Ređale su se opasne akcije "čekićara", u 26. minutu Kujate umalo donosi prednost, ali gađa pored stative.

Međutim, samo minut kasnije domaćin dobija penal. Kajl Noton je rukom izblokirao šut jednog igrača domaćina koji bi možda bio i gol, pa ga je Endi Foj isključio. Mark Nobl je uzeo loptu i pokušao da postigne 11. uzastopni gol iz penala u Premijer ligi, ali je ovaj put promašio.


Vest Hem je u nastavku meča sjajno koristio višak igrača na terenu, opsedao je gol gradskog rivala, Rikardo Vaz Te je u samo nekoliko minuta imao 2-3 odlične prilike, ali ne koristi nijednu. U međuvremenu, Totenhem je imao dobru šansu da iznenadi rivala iz kontre, ali je Lenon sve upropastio nerezonskim šutem sa 20-ak metara.

Iako sa igračem manje, Totenhem kreira najbolju šansu u prvih 15 minuta drugog dela igre. Lenon je sjajno prošao po levoj strain, poslao centaršut po zemlji na ivicu peterca, ali Adebajor i Lamela se nisu najbolje snašli.

Pola sata pre kraja meča Totenhem se potpuno vraća u igru. Period inicijative doneo je Spursima brojčano izjednačenje. Adebajor je krenuo u opasan prodor, pa je Džejms Kolison morao da ga obori. Već je imao žuti karton, pa ga je Foj isključio, drugi put u karijeri.

Usledila je dominacija Totenhema kada su ekipe postale brojčano jednake, nekoliko sjajnih pokušaja Taunzenda, ali su Spursi dobijali samo kornere. U međuvremenu, Nobl se iznenada našao u sjajnoj šansi, pobegao je štoperima Totenhema i šutirao sa ivice kaznenog, ali je već tada ostao bez snage pa je lopta završila u naručju Lorisa.

Kada su svi očekivali kraj i podelu bodova, Totenhem stiže do pobede. Ono što nisu mogli iskusniji, učinili su mladi igrači Totenhema. Talentovani napadač Kejn je odigrao sjajan pas za saigrača iz odbrane Erika Dajera koji u maniru centarfora u 93. minutu donosi pobedu Totenhemu na svom debiju za Spurse.


Više o novoj sezoni PL:

* B92 Sport najava sezone

* Kreće spektakl od milijardu funti

* Venger: Sezona počinje prerano

* Murinjo: Čeh ili Kurtoa? Problem

* Rodžers: Želimo vrhunskog napadača

* Ros Barkli pauzira dva meseca

* Sančes peto pojačanje Aston Vile

* Van Gal: Zašto je Runi kapiten?

* Mata: 'Desetka' je moja pozicija

* Aguero u Sitiju do 2019.

* Skols: Van Gal je ludi naučnik

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Labudova pesma na startu Premijer lige: Svonsi šokirao Teatar snova! (VIDEO)

Izvor: MozzartSport.com, 16.Avg.2014

Nova sezona Premijer lige, prva utakmica na Old Trafordu i istorijski poraz Mančester junajteda u okršaju sa Svonsijem! Igra koju su puleni Luja van Gala prikazali tokom priprema za novu sezonu obećavala je više nego uspešan start u jednoj od najjačih liga sveta, međutim.. Igra Đavola srušila...

Nastavak na MozzartSport.com...

Old Traford se praznio pre vremena, Svonsi dobio Junajted na startu Premijer lige!

Izvor: Blic, 16.Avg.2014

Prvi meč nove sezone u Premijer ligi doneo je i prvo veliko iznenađenje: Mančester junajted je na svom terenu poražen od Svonsija sa 1:2, što mu je prvi "domaći" poraz na startu šampionata još od sezone 1972/1973, kada je na Old Trafordu sa 2:3 trijumfovao Ipsvič...Zbog brojnih povreda, novi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.