Old Traford se praznio pre vremena, Svonsi dobio Junajted na startu Premijer lige!

Izvor: Blic, 16.Avg.2014, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Old Traford se praznio pre vremena, Svonsi dobio Junajted na startu Premijer lige!

Prvi meč nove sezone u Premijer ligi doneo je i prvo veliko iznenađenje: Mančester junajted je na svom terenu poražen od Svonsija sa 1:2, što mu je prvi "domaći" poraz na startu šampionata još od sezone 1972/1973, kada je na Old Trafordu sa 2:3 trijumfovao Ipsvič.

Zbog brojnih povreda, novi strateg Junajteda Luj van Gal odlučio je da šansu pruži dvojici debitanata, pa su tako starteri postali Tajler Bleket u odbrani, a Džesi Lingard u veznom redu.

Pročitajte >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još Čekanju je došao kraj, počinje Premijer liga!

Tim sa Old Traforda je u prvo kolo ušao u sastavu De Hea - Džons, Smoling, Bleket - Lingard, Flečer, Erera, Jang - Mata - Runi, Ernandez, a naspram njih, uz debitanta na golu Svonsija, našli su se Fabijanski, Ranhel, Amat, Vilijams, Tejlor, Ki, Šelvi, Dajer, Sigurson, Ratlidž, Boni.

"Meni je ovo veliki dan. Biću razočaran ako ne pobedimo, ali je sve to samo korak u jednom dugom procesu. Za same igrače je važno da pobedimo. Šta sam im rekao u svlačionici? Radite ono što sam vam rekao. I, pobedićemo", istakao je Van Gal pred ovaj meč. Ili ga nisu poslušali, ili im nije rekao prave stvari, tek - njegova ekipa je na kraju poražena napustila "teatar snova".

Utakmica je počela prilično ofanzivnim izdanjem Junajteda, koji je nastupio sa tri defanzivca i visokim presingom, na suparničkoj polovini terena, no prvi su pripretili gosti, i to preko novajlije Sigurdsona čiji je šut sa distance De Hea uspeo da uhvati.

Stigao i sprej

Poput Mundijala u Brazilu, i Premijer liga je od ove sezone uvela "fudbalski sprej", kojim arbitri obeležavaju mesto prekršaja i liniju koju "živi zid" ne sme da preokrači. Sprej je svoj premijerligaški debi imao na Old Trafordu.

Međutim, izostatanak povoljnih šansi na početku meča nije bio najgore što je zadesilo Junajted, jer je povreda mladog Lingarda uslovila da već u 24. minutu Van Gal umesto njega na teren pošalje Januzaja.

Odmah potom, prodor Fila Džonsa po desnom krilu umalo je doneo prednost domaćinu, jer je njegov centaršut zakačio jednog igrača Svonsija, što je nateralo Fabijanskog da sjajnom intervencijom "izvadi" loptu koja je letela pod prečku.

U 28. minutu Old Traford je zanemeo: brzopoteznu akciju gostiju Sigurdson je na ivici kaznenog prostora okončao odlaganjem lopte za Kija, a ovaj je prizemnim šutem sa 18 metara doneo prednost Svonsiju. Bilo je to više nego dovoljno navijačima ekipe iz Velsa da odmah počnu sa podsmevanjem holandskom treneru Junajteda i to pesmom "Bićeš otpušten u ranu zoru".

Njegova ekipa je uzalud imala loptu više u svom posedu, jer joj je napad bio potpuno odsečen (a i odsutan), pa je Svonsi delovao ozbiljnije kad god bi kretao u napade, neretko i zbog primetne panike u zadnjoj liniji odbrane Junajteda.

Poluvreme je završeno rezultatom 0:1, a u drugom je Van Gal na teren poslao Nanija umesto "Ćićarita" Ernandeza. Ipak, starteri su bili ti koji su se pobrinuli za izjednačenje: u 53. minutu je posle dobrog prodora Januzaja došlo do kornera za domaće, izveo ga je Mata, Džons je kod bliže stative glavom prosledio loptu ka daljoj - a tamo je Runi, atraktivno, potezom nalik "makazicama", zatresao mrežu suparnika i poravnao rezultat na 1:1.

Runi je u 66. minutu umalo postigao i drugi gol, sjajno izvevši slobodan udarac sa oko 20 metara, no lopta je pogodila mesto spajanja prečke i stative i otišla iza terena.

Međutim, iako je njihov tim igrao bolje nego u prvom poluvremenu i bio bliži novom pogotku, pristalice Mančester junajteda našle su se ubrzo u novom šoku: igrao se 73. minut kada je polu-kontra Svonsija završena proigravanjem Ratlidža na desnoj strani peterca domaćih, a iako se on okliznuo - uspeo je da vrati loptu ka sredini šesnaesterca odakle je, sa oko osam metara, Islanđanin Gilfi Sigurdson krunisao svoju odličnu partiju glavnog kreativca velške ekipe dovoljno jakim udarcem za koji De Hea nije imao rešenje, tim pre što su mu pogled zaklanjali sopstveni saigrači.

Kako se meč bližio kraju, domaćin je pokušavao da sa distance dođe do izjednačenja, bilo šutevima Janga, bilo centaršutevima ka visokom Felainiju, koji je odmenio u napadu neprimetno pojačanje, Ereru. Ipak, svi pokušaji su delovali toliko mlako i bezopasno da je deo publike počeo i pre sudijske nadoknade od četiri minuta da napušta tribine Old Traforda. Oni koji su ostali videli su u 94. minutu snažan šut Januzaja, koji je pogodio - Runija, a u poslednjim trenucima i uzaludan apel istog igrača nakon što je lopta prilikom njegovog centaršuta zakačila u lakat Ranhela. Ostalo je 1:2 na "teatru snova", na kome su srušeni snovi o silovitom ulasku u novu sezonu posle katastrofalne prethodne.

Premijer liga, 1. kolo

Subota:

Mančester junajted - Svonsi 1:2
(0:1)

(Runi 53 - Ki 28, Sigurdson 73)

16.00 Lester - Everton

16.00 KPR - Hal

16.00 Stouk - Aston Vila

16.00 VBA - Sanderlend

16.00 Vest Hem - Totenhem

18.30 Arsenal - Kristal Palas

Nedelja:

14.30 Liverpul - Sautempton

17.00 Njukasl - Mančester siti

Ponedeljak:

21.00 Barnli - Čelsi

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svonsi pokorio Old Traford

Izvor: Mondo, 16.Avg.2014

Mančester junajted sa Lujom van Galom loš na startu sezone - 1:2 (0:1), uz nedosuđen penal u poslednjim sekundama utakmice...Foto: AP/Jon Super..Novi trener, stare muke...Kako je krenula nova sezona u Premijer ligi, Luj van Gal neće lako preokrenuti "luzerski" mentalitet koji se uselio na Old Traford...

Nastavak na Mondo...

Van Gal: Nismo igrali kao tim

Izvor: B92, 16.Avg.2014

Luj van Gal bio je, razumljivo, razočaran nakon debija na klupi Mančester junajteda u Premijer ligi...Junajted je poražen na startu lige kod kuće prvi put od sezone 1972-73, a na Old Trafordu je slavio Svonsi sa 2:1...Prethodno je ekipa Luja van Gala ostvarila sve pobede na pripremanim utakmicama,...

Nastavak na B92...

Van Gal: Nismo igrali kao tim, odbrana je veliko razočaranje

Izvor: Blic, 16.Avg.2014

Trener Mančester junajteda Luj van Gal izjavio je nakon poraza na startu Premijer lige od Svonsija 2:1 na Old Trafordu da je razočaran odbranom svojih izabranika, ali da "đavoli" nisu igrali timski...Junajted je minimalnim rezultatom poražen od velškog tima, što je prvi neupeh na startu sezone...

Nastavak na Blic...

Skols: "Vezni red Junajteda je suviše slab"

Izvor: Sportske.net, 16.Avg.2014

Mančester Junajted je poražen u prvom meču sezone od Svonsija na svom terenu, a Pol Skols, bivši vezni fudbaler tog tima nije bio zadovoljan onim što je video.

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.