Vujin – ubica mekog lica

Izvor: Sportski Žurnal, 06.Jan.2011, 04:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujin – ubica mekog lica

Njegovo ime se izgovara sa strahopoštovanjem. Njegov šut je nešto što do sada nije viđeno na rukometnim terenima. Njegovi projektili sevaju sa svih strana, a i najmoćniji golmani sveta žele da pobegnu kad on krene na gol. O njega su se otimali najveći giganti, jednostavno on je momak koji je zaludeo rukometni svet. Prvi strelac Lige šampiona, najbolji igrač u Mađarskoj i najveća uzdanica reprezentacije Srbije na predstojećem Svetskom prvenstvu u Švedskoj. Dovoljno je reći – >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << Marko Vujin.
Izuzetno kulturan, vaspitan i miran dečko, rođen 7. decembra 1984. godine u Bačkoj Palanci, postao je najtraženiji igrač na planeti i neko o kome će se tek pričati.
Ako iko može prethodnu godinu da podeli na dobar i loš period, onda je to sigurno Marko. Po čemu ćete pamtiti godinu za nama?
– Prvu polovinu ću sigurno želeti što pre da zaboravim zbog teške povrede, operacije i oporavka, dok je drugi deo godine stvarno bio sjajan. Sve u svemu, kad podvučem crtu mogu da kažem da je bila uspešna godina, ali se nadam da će ova biti daleko bolja.
Šta vas je rasplakalo, a šta nasmejalo u 2010. godini?
– Bio sam tužan zbog povrede i propuštenog Evropskog prvenstva, posebno jer sam dugo čekao taj šampionat. Povreda je došla u najgorem trenutku, ali sam stisnuo zube i odlučio da ostavim sve to iza sebe, krenem napred i ne okrećem se na ružne stvari. Oporavio sam se u aprilu i od tada sve ide kako treba. Tek što sam se vratio na teren osvojio sam duplu krunu sa Vespremom, dok smo u Ligi šampiona nesrećno ispali u četvrtfinalu. A, neizmernu sreću sam osetio kad sam u maju potpisao ugovor sa Kilom, najboljim klubom na svetu. Tako sam ostvario dečački san i otišao stepenicu dalje u karijeri. Takođe, moram da pomenem i da sam dosta vremena proveo sa porodicom i sestrama, što me uvek ispuni i učini srećnim. Ipak, oni su mi najveća podrška i motivacija u svemu.
I na privatnom planu Vam je krenulo nabolje?
– Baš te nedelje kad sam potpisao ugovor sa Kilom počeo sam ljubavnu romansu sa jednom Bojanom, sve je u najboljem redu, tako da sam i sa te strane ispunjen i srećan.
Većina sportista ima posebne rituale pred utakmicu. Da li ste sujeverni?
– Jesam, ali nemam neke posebne rituale. Ne radim recimo ništa sa čarapama, šorcevima, majicama, ali postoje neke stvari koje su neizostavne. Izuzetno sam pobožan, pa se svaki put, pre nego što izađem na teren, tri puta prekrstim.
Da li idete u crkvu?
– Obavezno i to često radim. Baš pre dolaska na pripreme reprezentacije, 2. januara rano ujutru sam otišao u crkvu. Svaki slobodan trenutak koristim za to, tako sam vaspitam, to nam je porodično, roditelji su sve to preneli na mene i sestre. Od malih nogu svake nedelje smo odlazili u crvku. Sad sam, 19. decembra, kad je Sveti Nikola, posle pet godina bio prisutan na porodičnoj slavi. To mi je mnogo značilo, jer me porodica ispunjava i čini srećnim...
Bez čega ne možete ni jedan dan, a da to nije rukomet?
– Verovatno mnogo toga, ali sad mi pada samo na pamet mobilni telefon. Mislim da sam bez njega mrtav, pogotovo kad sam ovako na pripremama, ili sa klubom u karantinu.


VOLIM DA IGRAM POD PRITISKOM
Marko Vujin je prvi strelac Lige šampiona sa 65 golova, iza je Nemac Uve Genšhajmer sa 16 golova manje, a onda sledi ponovo Srbin Rastko Stojković sa 46 pogodaka.
Sjajne partije su Marka svrstala u red oslonaca igre i državnog tima. Pritisak je veliki, ulog na SP još veći?
– Nemam problem s tim i ne bojim se. Igram u takvom klubu da na svakom meču osećam pritisak, a ja to volim i ne plašim se. Uživam kad se od mene očekuje da igram dobro, nema kontra efekta, tad sam najbolji.


MORAMO DA NAĐEMO PUT
Svima je poznato da Marko Vujin ne voli da priča pred veliko takmičenje, pogotovo ne voli da se bavi prognozama, ali učešće na Svetskom prvenstvu u Švedskoj je bila neizostavna tema.
– Posle EP u Austriji nije realno da pričamo o bilo čemu. Jedino što priželjkujem je zdravlje svih igrača. Imamo dobru grupu, na startu igramo sa slabijim rivalima, raspored je odličan, a u drugom krugu se takođe ne ukrštamo sa najjačim protivnicima. Mnogi kažu da nam je put otvoren, ali mi smo ti koji će morati da ga prepoznaju...
 
Ime i prezime: Marko Vujin
Datum i mesto rođenja: 7. decembar 1984. u Bačkoj Palanci
Visina: 199 cm
Težina: 100 kg
Klubovi: Sintelon, Dunafer, Vesprem, Kil
Debitovao za reprezentaciju: 15. oktobar 2003.
Utakmice i golovi u reprezentaciji: 46 mečeva, 177 golova
Trofeji: Prvak Mađarska sa Vespremom 2008, 2009 i 2010, Kup Mađarske 2009, Superkup Mađarske 2009, EHF kup 2008.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.