Izvor: RTS, 05.Avg.2022, 18:57

Vraća se Premijer liga, jača i zanimljivija nego ikada pre

Čekanje je završeno, počinje nova sezona u Premijer ligi. Najkvalitetnije i najdinamičnije klupsko fudbalsko takmičenje na svetu ove sezone trebalo bi da bude posebno zanimljivo, iako postoje izraziti favoriti za osvajanje titule šampiona. Čast Srbije brane Aleksandar Mitrović i Luka Milivojević.
Značajno ranije nego prethodnih godina počinje engleski fudbalski šampionat, a razlog je naravno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mundijal u Kataru, koji je na programu u novembru i decembru.

Prvi put će Premijer liga imati zimsku pauzu, koja će trajati šest sedmica - od 13. novembra do 26. decembra.
Takmičenje se završava 28. maja, kada će, ukoliko bude kao prošle sezone, definitivno biti poznat šampion Engleske u sezoni 2022/23.
Na početku treba istaći da letnji prelazni rok u Engleskoj traje do 1. septembra, pa mnogi klubovi imaju još dovoljno vremena da pokažu svoje finansijske mogućnosti, a treneri dobiju priliku da pojačaju postojeće rostere. 
Liverpul i Siti glavni favoritiČini se da odavno Premijer liga nije bila kvalitetnija, klubovi su uložili veliki novac u pojačanja, a naročito se to odnosi na najbolje i najbogatije klubove.

"Građani" brane titulu osvojenu prošle sezone, a ove su još jači posle dovođenja gol-mašine Erlinga Holanda, ali i Kalvina Filipsa.
Mladi Norvežanin je ipravo ono to je nedostajalo Gvardioli da napravi kompletan tim, iako je ostao bez Žezusa, Zinčenka, Fernandinja i Sterlinga, dok je moguć rastanak i sa Bernardom Silvom.  
Pep Gvardiola može da računa i na Džulijana Alvareza, koji je za Siti potpisao još u januaru, ali će od ove sezone biti deo prvog tima ekipe sa Etihada.
I Liverpul je doveo novog napadača, a Benfiki je za mladog Urugvajca Darvina Nunjeza plaćeno pravo malo bogatstvo. Iako su mnogi smatrali da Nunjez nije dovoljno spreman za napore koje iziskuje Premijer liga, Klop tvrdi drugačije.
Stigao je i Fabio Karvaljo iz Fulama, dok je najveći gubitak za tim sa "Enfilda" odlazak Sadija Manea u Bajern.
"Crveni" su prošle sezone do poslednjeg kola pratili u stopu ekipu Sitija, nema sumnje da će i u novom šampionatu ove dve ekipe voditi kolo, ako ne bude nepredviđenih okolnosti. 
London zove, Arsenal i Totenhem vrebaju iz senkeA, nepredviđene okolnosti ove sezone stanuju u Londonu. Čak tri ekipe iz prestonice pretenduju na najviši plasman, a u tom cilju znatno su unapredile svoje rostere.
To se pre svega odnosi na Totenhem i Arsenal, koji se osim pojačanja uzdaju i u vrhunske menadžere - Antonija Kontea i Mikela Artetu.
Totenhem je odradio odličan prelazni rok, a već dobro uigranoj ekipi pridružili su se Rišarlison (iz Evertona), Ivan Perišić (iz Intera), Iv Bisuma (iz Brajtona) i Klemon Lengle (iz Barselone).
Deo tima ostao je najubojitiji tandem lige Son-Kejn, ali i Dejan Kuluševski, koji je prošle sezone bio pravo otkrovenje po dolasku iz Juventusa.

Arsenal je doveo Gabrijela Žezusa i Zinčenka iz Sitija, Vijeru iz Porta i mladog Markinjosa iz Sao Paola, pa deluje da bi tobdžije u novoj sezoni mogle da vode mnogo značajniju reč u šampionatu nego u mnogim prethodnim.
Čelsi je značajno izmenio tim, ekipa Tomasa Tuhela ostala je brz Ridigera i Kristensena, ali i Romelua Lukakua, ali je dovela i nekoliko pojačanja od kojih je najveće svakako Rahim Sterling.
Veliko je pitanje šta može da se očekuje od Mančester junajteda. Erik ten Hag doveden je iz Ajaksa da reanimira posrnulog giganta, a mnogo će zavisiti od ostanka Kristijana Ronalda na "Old Trafordu".
Portugalac želi da ide, ali za sada izgleda da nema gde, pa će po svemu sudeći prvi put u karijeri najbolji strelac u istoriji elitnog takmičenja igrati u Ligi Evrope.
Nekadašnji šampion Evrope ponovo u elitiU Premijer ligi ove sezone takmičiće se i Notingem forest, jedan od velikana engleskog fudbala, koji je dve godine uzastopno bio šampion Evrope - 1979. i 1980. godine.
"Šumari" su u elitu stigli preko plej-ofa, a ekipa koju sa klupe predvodi Velšanin Stiv Kuper igraće u Premijer ligi prvi put od sezone 1998/99.

U elitu se vratio i Fulam, najviše zahvaljujući Aleksandru Mitroviću, koji je prošle sezone postavio novi rekord Čempionšipa postigavši 43 pogotka u sezoni, a ekipa iz Londona dovela je nekoliko zanimljivih pojačanja, pa bi trebalo da bude konkurentnija nego pre dve sezone, kada je ekspresno ispala iz najjačeg takmičenja.
Treći "novajlija" je ekipa Bornmuta, koja se zapravo vraća u Premijer ligu posle dve sezone, ali "trešnjice" za sada deluju kao tim koji će imati velikih problema da zadrži premijerligaški status.
Nova pravila - pet izmena i klečanje u "posebnim" prilikamaEngleski fudbal za novu sezonu spremio je i nekoliko novina, a verovatno najvažnija tiče se broja izmena. Za razilku od prethodnih sezona, menadžeri premijerligaškig timova imaće pravo na pet izmena u toku utakmice, a na klupi će sedeti devet rezervnih igrača.
Druge nacionalne lige dozvoljavaju po pet izmena u sastavu timova tokom 90 minuta još od povratka na teren posle pandemije koronavirusa, koja je u jednom trenutku zaustavila fudbal na planeti.
Pod pritiskom pre svih menadžera klubova, koji su nekoliko puta dizali glas da je premalo tri izmene po meču u uslovima pandemije, velikog broja povreda, zgusnutog rasporeda, ali i odlazaka pojedinih igrača na Afrički kup nacija, Premijer liga je konačno uslišila vapaje.

Takođe, na sastanku kapitena timova dogovoreno je da igrači više neće klečati pred početak svake utakmice, u znak podrške borbi protiv rasizma, već će se taj način borbe primenjivati samo u "posebnim" situacijama.
Nova je i lopta. Ove sezone u engleskom fudbalu će se koristiti Najki lopta inspirisana prvom sezonom odigranom pre 30 godina, u sezoni 1991/92.
Premijer liga je pooštrila pravila za navijače, pa tako u novoj sezoni biće zabranjen ulazak na teren, korišćenje dimnih bombi i ostalih pirotehničkih sredstava, upotreba narkotika na stadionima, ali i diskriminatorno navijanje.
Mitrović i Milivojević brane čast SrbijeZa razliku od nekih prethodnih sezona, kada je više srpskih fudbalera igralo u Premijer ligi, ove sezone će čast naše zemlje braniti samo dvojica.
Aleksandar Mitrović se sa Fulamom vratio u Premijer ligu i očekuje se da srpski napadač ove sezone pokaže i dokaže da jeste nivo za Premijer ligu i da protivničke odbrane može da teroriše jednako uspešno kao i u drugom rangu takmičenja.
Fulam je pre dve sezone bio nedorastao protivnik u eliti, ali ove godine je odrađen solidan prelazni rok, pa uz igrače koji su dominirali u Čempionšipu prošle sezone, Marko Silva ima respektabilan sastav.  
Za Kristal Palas će igrati Luka Milivojević, nekadašnji kapiten londonskog tima, koji je imao turbulentnu prošlu sezonu, otkako je na klupu ekipe sa "Selhursta" seo Patrik Vijera.
Kako stvari za sada stoje, Palas će ove sezone biti bliži borbi za opstanak nego plasmanu u gornjem delu tabele, ali sa Premijer ligom se nikada ne zna. 
Upravo će Palas u londonskom derbiju otvoriti novu sezonu Premijer lige, a u goste stiže ekipa Arsenala (petak, 21.00).
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.