Vraća se Premijer liga, Liverpulov istorijski pohod na titulu u drugom planu

Izvor: RTS, 16.Jun.2020, 12:12

Vraća se Premijer liga, Liverpulov istorijski pohod na titulu u drugom planu

Tačno 100 dana otkako je sezona u Premijer ligi prekinuta zbog pandemije koronavirusa, fudbalska lopta ponovo će se zakotrljati na terenima širom Engleske. Liverpul je šest bodova daleko od istorijske titule šampiona, borba za Evropu i opstanak u ligi biće daleko zanimljiviji. Do kraja takmičenja ostalo je da se odigraju još 92 susreta, bez prisustva navijača.
Restart engleskog fudbalskog šampionata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << očekuje nas u sredu, kada će Aston Vila pred praznim tribinama svog "Vila parka" ugostiti ekipu Šefild junajteda (19.00).
Upravo je tim iz Birmingema, pre tačno 100 dana, odigrao poslednji meč u Premijer ligi, izgubivši od Lestera 4:0, posle čega je sezona prekinuta zbog epidemije koronavirusa. 
Iako je Engleska bila jedna od najugroženijih država ugroženih virusom, igrači, klubovi, pa i sama organizacija želeli su da se sezona završi na zelenom tepihu umesto "za zelenim stolom".
Liverpul na šest koraka do istorijske titulePosle titule šampiona Evrope, Jirgen Klop ima istorijsku priliku da Liverpulu donese trofej i u Premijer ligi, nešto na šta crvena armija navijača širom sveta čeka još od daleke 1990. godine.
Ekipa sa "Enfilda" nikada u istoriji nije bila prvak Premijer lige, a kao naučna fantastika deluje mogućnost da Liverpul u poslednjih devet utakmica izgubi zalihu od 25 bodova u odnosu na drugoplasirani Mančester siti.

Klopovim momcima potrebno je da zabeleže još dve pobede (šest bodova), kako bi se i matematički upisali u listu osvajača Premijer lige i urade ono što generacije i generacije sjajnih igrača i trenera pre njih nisu uspele.
Priliku za prve bodove posle restarta, crveni će imati već u nedelju, kada igraju na "Gudisonu" protiv gradskog rivala Evertona.
Ko će u Evropu?Daleko zanimljivija biće borba za plasman u evropska takmičenja, ali i borba za opstanak u elitnom takmičenju engleskog fudbala.
Veliko je pitanje kakva će biti sudbina drugoplasiranog Sitija, koji je prošle sedmice pred Sudom za sportsku arbitražu izneo svoj slučaj povodom žalbe na odluku Uefe da se bogatom klubu sa "Etihada" zabrani učešće u Ligi šampiona zbog kršenja pravila finansijskog fer-pleja.
Po svemu sudeći, konačna odluka mogla bi biti poznata tek po okončanju Premijer lige, što otvara vrata pojedinim klubovima da se u završnici bore za plasman u Ligu šampiona, iako to svojim igrama i rezultatima ove sezone to možda i nisu zaslužili.
Trećeplasirani Lester (53 boda) praktično je obezbedio učešće u evropskoj eliti, mladi tim Čelsija je u odličnoj poziciji (48), dok se za poslednje mesto koje vodi u Ligu šampiona (ukoliko Sitijeva kazna ostane na snazi) bore Mančester junajted (45), Vulvsi, Šefild junajted (po 43), ali i Arsenal (41) i Totenhem (40).
Norič prežaljen, kvintet gaji nade u opstanakNišta manje zanimljivo neće biti u nastojanjima da pojedini klubovi zadrže premijerligaški status, što sa sobom povlači ne samo prestiž, već i ogromnu materijalnu korist.
Norič je u najtežoj situaciji, "kanarinci" su već prežaljeni, dok će se pet ekipa u narednih devet kola grčevito boriti za svaki bod.
Aston Vila je osvojila 25 bodova, Bornmut, Votford i Vest Hem po 27, dok je Brajton u najboljoj situaciji sa 29 osvojenih bodova, pa u ovom krugu treba tražiti dve ekipe koje će, uz Norič, naredne sezone igrati u Čempionšipu.
Do kraja Premijer lige ostalo je da se odigraju 92 meča, a svi će biti igrani pred praznim tribinama. Organizator je predvideo i neka dodatna pravila ponašanja, kao što je sterilisana lopta, zabrana pljuvanja i rukovanja na terenu, ali i obavezni testovi na kovid 19.
U prethodnom periodu, Premijer liga je na igračima i stručnim štabovima obavila više od 8.500 testova, a zabeleženo je samo 16 pozitivnih slučajeva.
Stodnevnom čekanju došao je kraj. Ljubitelji ostrvskog fudbala sada mogu da se opuste, nameste svoje "Fantazi" timove, zavale se u fotelje i uživaju u čarima najzanimljivijeg fudbalskog takmičenja u Evropi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.