Ostvario mi se san da osvojim Premijer ligu

Izvor: Politika, 05.Maj.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostvario mi se san da osvojim Premijer ligu

„Bane Ivanović ima poseban status u klubu.” – „Morinjovi zahtevi su uvek veliki, zato je i najbolji.” – Najbolji srpski fudbaler za 2014. za „Politiku” je govorio i o reprezentaciji, prijateljstvu sa Drogbom, porodici...

U sazvežđu mnogobrojnih svetskih asova koji nose dres Čelsija, šampiona Engleske u fudbalu, novi miljenik navijača sa „Stamford bridža”, glavna uzdanica trenera Žoze Murinja i najbolja investicija kluba iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Londona u poslednjih pet godina, svakako je srpski reprezentativac Nemanja Matić.

Trenutno najbolji fudbaler naše zemlje spada u grupu onih igrača koji su ove sezone najviše oblačili dres Čelsija. Statistički gledano, Matić je, računajući sva takmičenja u ovoj sezoni, čak 45 puta oblačio dres londonskog kluba, što ga svrstava u red rekordera po broju nastupa u ovom klubu. Nekadašnji omladinac obrenovačkog Radničkog, Crvene zvezde, Partizana i Jedinstva sa Uba, ni kao senior nije imao lak put. On je išao preko Lazarevca, slovačkih Košica, holandskog Vitesea, lisabonske Benfike, pa sve do Londona.

– Osvojili smo titulu, presrećan sam zbog toga. Sada sa ponosom mogu da kažem da sam na terenu proveo najviše vremena, odigrao sam blizu 45 mečeva u svim takmičenjima. U Čelsi sam se vratio samo zbog želje da osvojim Premijer ligu. Taj san mi se sada ostvario.

To govori da trener Morinjo ima ogromno poverenje u Vaše igračke sposobnosti?

– Drago mi je zbog toga. Mislim da sam dolaskom na „Stanford bridž” napravio dobar izbor, jer sam mnogo igrao, što mi je bilo najvažnije. Tek je mi 26 godina, smatram da mogu još više da napredujem u klubu kao što je Čelsi, gde me trenira najbolji stručnjak na svetu.

Kakva su sećanja na vreme dok ste nosili dres Benfike?

– U Lisabonu sam proveo dve i po divne sezone, to su godine koje ću pamtiti do kraja života. Igrao sam u najboljem i najpopularnijem portugalskom klubu, čija armija navijača broji preko sedam miliona fanova. Znam da me u Portugaliji cene, ljudi tamo drugačije gledaju na fudbal.

Iako sezona još uvek nije završena, šta dalje planirate u fudbalskoj karijeri?

– Jedan san mi se ispunio, sada se okrećem novim zadacima. Od čelnika kluba i trenera smo nakon osvojenog trofeja dobili pet dana odmora, koje sa velikim uživanjem koristim u Srbiji. Naravno, cilj mi je, nadam se kao i ostalim igračima iz mog tima, da iduće godine napadnemo Ligu šampiona i da, ako možemo, ponovimo uspeh u Premijer ligi.

Kakav odnos imate sa trenerom Morinjom?

– On se pre svega zasniva na uzajamnom poštovanju i razumevanju. Znam dobro šta trener traži od mene, nadam se da, sa druge strane, trener zna koliki su moji igrački potencijali. Svoje obaveze ispunjavam najbolje što znam i umem, ali Morinjo, kao vrhunski fudbalski profesionalac i trener perfekcionista, uvek od nas izvlači maksimum. Jednostavno, traži još više.

Šta Morinja izdvaja od ostalih trenera?

– Rezultati koje je ostvario i trofeji naravno, oni se broje. Svakako, i način na koji radi. Dosta vremena provodi sa igračima, a priznaćete da se poverenje stiče vremenom. Sve nas je ubedio da nam je drugi otac.

U junu Srbiju očekuju nove obaveze, meč sa Danskom?

– Iako su nam trenutno šanse da se domognemo Francuske svedene na minimum, mislim da nije sve izgubljeno. Sa dve vezane pobede ponovo bismo bili u igri, a onda je sve moguće. Naravno, niko ne beži od činjenice da je situacija teška.

Branislav Ivanović je kazao za naš list da ste obeležili sezonu u Čelsiju?

– Hvala na lepim rečima. Sa Banetom imam zaista odličan odnos, lepo se družimo, on je momak za primer i, kao i Teri, Čeh i Drogba, ima poseban status u Čelsiju. Oni su lideri i kapiteni našeg tima. To što je već sedam sezona u klubu dovoljno govori da je kvalitetan fudbaler.

Kakav odnos imate sa Drogbom, jednim od najvećih svetskih napadača?

– Drogba je sjajan čovek i vrhunski profesionalac. Nedavno sam bio gost na nekoj humanitarnoj večeri koju Didije organizuje za svoje sunarodnike. To govori da nije zaboravio odakle je došao i on to radi već desetak godina. A to mogu samo dobri ljudi, a Drogba je jedan od njih.

Dvadesetog maja Evropa će dobiti novog klupskog fudbalskog vladara. Kojoj ekipi dajete najveće šanse?

– Loš sam prognozer, ali mogu da kažem da će pobednika odlučivati nijanse, svako svakog može da pobedi.

Koliko često dolazite u Srbiju?

– Ne tako često i ne toliko koliko bih voleo. Život fudbalskog profesionalca nije lak. Radujem se svakom dolasku u Srbiju, a to je obično kada su reprezentativna okupljanja i praznici. Sin Filip (4) i ćerka Tea, koja će uskoro napuniti godinu dana, kao i supruga, najveća su mi podrška. :

-----------------------------------------

Državljanin Slovačke od 2009. godine

Posle šest meseci provedenih u Kolubari iz Lazarevca Nemanja je, kao i većina naših mladih igrača koji u Srbiji nisu dobili pravu šansu, krenuo u inostranstvo. Prva stanica bile su mu slovačke Košice.

– Slovačka nije zemlja fudbala, kao Portugalija ili Engleska, ali meni je tamo bilo lepo. Proveo sam dve i po divne sezone. Trener mi je bio Jan Kozak, sadašnji selektor Slovačke, veliki smo prijatelji. Ta zemlja mi je 2009. godine ponudila državljanstvo, koje sam prihvatio, jer su želeli da zaigram za njihovu reprezentaciju. Međutim, to se zbog Fifinih propisa nikada nije dogodilo. Da bi neko zaigrao za drugu zemlju, mora najmanje pet godina da živi u njoj. Na kraju sam zaigrao za svoju zemlju i san mi se ostvario.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.