Mađarska: Više od trećine prvoligaških fudbalera – stranci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2019, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska: Više od trećine prvoligaških fudbalera – stranci

U prvoj utakmici poslednjeg, četvrtog kruga kvalifikacija za Ligu Evrope sinoć je Ferencvaroš kao gost igrao nerešeno (0:0) sa litvanskom Suduvom (koju je u prethodnom kolu iz Lige šampiona eliminisala Crvena zavezda), a komentator mađarske televizije je primetio se u prvoj postavi izabranika trenera “zelenih orlova”, Ukrajinca Serhija Rebrova, nalaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo tri domaća igrača.

To je već postala ustaljena praksa, pošto među 27 za ovu sezonu registrovanih fudbalera mađarskog šampiona čak 16 su stranci, po čemu je popularni “Fradi” postao rekorder u zemlji, zajedno sa Kišvardom, neubedljivim timom iz provincije. Njima uz rame su Honved i Puškaš akademija (po 14), zatim dolaze Vidi-Mol (13), kojeg već nekoliko godina uspešno vodi Marko Nikolić, pa Ujpešt (12) i Diošđer (11). Od 12 prvoligaša samo se Pakš potpuno oslanja na sopstveni kadar.

Prema zvaničnim podacima Fudbalskog saveza Mađarske za ovogodišnji OTP šampionat prijavljena su 332 igrača, od kojih 120 nisu rođeni u našem severnom susedstvu. Stigli su iz više od 30 zemalja širom sveta, najviše iz Ukrajine (15), potom iz Srbije (14), Rumunije i Slovačke (po 9), Nigerije (8), Hrvatske (6), Bosne i Hercegovine (5)...

Od naših majstora “buba-mare” najpoznatiji je centarfor Vidija (donedavnog Videotona) Marko Šćepović, a boje svojih klubova uspešno brane i Đorđe Kamber, Nikola Trujić, Filip Pajović, Dušan Brković, Branko Mihajlović, Radoš Protić, Nikola Mitrović.

Dvojno državljanstvo su, pak, uzeli Miroslav Grumić, Branko Pauljević, Marko Filipović, Daniel Farkaš, Branislav Danilović i Dejan Karan.

Stručna javnost u Mađarskoj smatra da ovoliki broj stranaca, dugoročno gledano, nije dobar ra razvoj najpopularnijeg sporta, pa su učenjeni prvi koraci da se ta tendencija zaustavi. Već 1. septebra ove godine će stupiti na snagu novi propis, prema kome ekipa može da registruje najviše 10 stranaca, ali fudbalski znalci ukazuju na mnoga “mala vrata” kako da se ta pravna norma izigra.

Pod strancem se, naime, neće smatratati fudbaleri koji su pre punoletstva (18. godine) potpisali ugovor, zatim oženjeni Mađaricom ili koji imaju u sebi mađarske korene. Posle najmanje pet godina nastupa u novoj domovini, najzad, igrači imaju pravo da zatraže i mađarsko državljanstvo, što je 20-ak aktera prvoligaške scene već i učinilo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.