I Enfild bi mogao da bude biološka bomba, a Liverpul kao Bergamo

Izvor: B92, 04.Apr.2020, 10:00

"I Enfild bi mogao da bude 'biološka bomba', a Liverpul kao Bergamo"

Utvrđeno je da je meč Atalante i Valensije u Ligi šampiona doprineo širenju virusa Covid-19, ali nije bio jedini.

Postoji osnovana sumnja da je slična greška napravljena i u okršaju između Liverpula i Atletiko Madrida.

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje u Liverpulu Metju Ešton smatra da je bila velika greška što se utakmica sa Madriđanima odigrala.

"Nije bila ispravna odluka da se taj meč organizuje, iako to sigurno nije bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << namerno. Možda nadležni organi u tom trenutku nisu shvatili ozbiljnost situacije. Iako nikada nećemo znati. Meč sa Atletikom mogao bi da bude jedan od događaja koji su uticali na porast broja zaraženih u Liverpulu. Definitivno će taj događaj biti tema istraživanja, kako bismo nešto naučili i da ne bismo ponovili slične greške", rekao je Ešton za "Gardijan".

Tog 11. marta na Enfildu je bilo 54.000 navijača. Do tada je bilo šest potvrđenih slučajeva koronavirusa u Liverpulu. Problem je bio u tome što je Madrid već tada bio žarište, a u Englesku je doputovalo oko 3.000 navijača Atletika.

Ostrvski mediji prenose i priču Džoela Rukvuda, navijača Liverpula koji je bio na utakmici i koji od 14. marta ima sve simptome zaraze, ali još uvek nije testiran.

Da je na Enfildu tog dana potencijalno odjeknula nova "biološka bomba" saglasan je i profesor Džon Ešton, bivši regionalni direktor Javnog zdravstva za severozapadnu Englesku i otac gorepomenutog Metjua Eštona.

"Dopustili smo da 3.000 navijača dođe sa područja u kome je zaraza već buknula i to je u osnovi bilo pogrešno. Isto važi i za argument da događaji na otvorenom ne predstavljaju pretnju. Nadam se da nisam u pravu, ali verujem da je te noći naneta velika šteta. Obično je slučaj da ljudi počnu da pokazuju simptome nedelju dana posle zaraze, neki i nešto kasnije. Nažalost, posle 20 dana bilo je preminulih u Liverpulu, tako da se neki od ovih slučajeva sigurno poklapaju vremenski sa tom utakmicom", podvukao je Džon Ešton.

Do sada je zvanično zabeleženo 309 slučajeva koronavirusa u Liverpulu, sa čak 21 smrtnim ishodom.
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li je meč Liverpul – Atletiko nova „biološka“ bomba?

Izvor: RTS, 04.Apr.2020

Meč između Atalante i Valensije već je prepoznat kao "biološka" bomba za Bergamo. Međutim, na pomolu je da Liverpul strada na isti način. Naime, stručnjaci su ubeđeni da meč Lige šampiona između Liverpula i Atletika i Liverpula, koji je igran 11. marta, nije trebalo da se odigra. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.