Đilas za MOZZART o dilemi: Košarkaška Liga šampiona ili evropski NBA?

Izvor: MozzartSport.com, 09.Mar.2015, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đilas za MOZZART o dilemi: Košarkaška Liga šampiona ili evropski NBA?

Kako će u budućnosti izgledati Evroliga? Da li će se poslednji sukobi odraziti na reprezentacije? Postoji li mogućnost da srpska košarka postane kolateralna šteta velikih sila? I pre svega ko je jači: Bertomeu ili Fiba?

Prošlo je tačno 15 godina od kako su Fiba i Evrolige prvi put ukrstili koplja. Tada uspavana Fiba izgubila je bitku, Evroliga >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je preuzela primat. Deceniju i po kasnije krovna organizacija svetske košarke probudila se i traži svoje. Sukob na visokom nivou. Sukob koji će se prvo osetiti na prostoru bivše Jugoslavije o čemu svedoče sve agresivniji napadi Fibe na upravu Jadranske lige i pre svega kompaniju Sidro. Neizvesnost se ponovo nadvila na srpsku košarku. Predsednik KSS Dragan Đilas pokušava da u intervjuu za MOZZART Sport domaćoj javnosti barem donekle pojasni konfuznu situaciju.

"Prvo da kažem da mi nikakvu zvaničnu odluku Fibe nismo dobili. Video sam ove napise da Fiba više ne priznaje ABA ligu, ali ništa nismo dobili. A da li to znači da će se regionalno takmičenje ukinuti? Sve će to zavisiti od odnosa između Fibe i Evrolige. Tu se najveća borba vodi. Sve drugo je periferno", kaže Đilas za MOZZART Sport.

Sukob tinja već dugo. Poslednjih šest i kusur meseci eskalira. Fiba je rešila da po svaku cenu stane na put samovolji Đordija Bertomeua. Ideja Evrolige da reformiše takmičenje tako da 20 najvećih evropskih klubova dobije garantovano mesto, a da se samo četiri rotiraju, već je propala. Za naše dobro, jer bi ABA tu svakako bila "višak". Toliko o tome da je Fiba apsolutno nemoćna u sukobu sa upravom Evrolige i najbogatijim klubovima Starog kontinenta.

Uostalom, nisu svi klubovi zadovoljni postojećim sistemom. Pre svega Rusi, koji ulažu mnogo para, ali domaće takmičenje igraju za prestiž. CSKA će svakako u Evroligu, ostali akcenat stavljaju na Evrokup jer trijumf u tom takmičenju donosi prohodnost ka eliti. I nisu samo Rusi u pitanju. Kako saznajemo, stav Fibe podržavaju i Turci, Nemci, stranu Evrolige drže Španci i Makabi. Grci su podeljeni. Ali turske firme su te koje evroligaškom budžetu donose najviše novca.

Gde smo tu mi?

"Sve što poslednjih meseci radimo jeste da pokušavamo da ne budemo kolateralna šteta u ovom ratu. Znate kako, naši klubovi, a i mi kao Savez, jesu za regionalno takmičenje. Za ligu na teritoriji bivše Jugoslavije koja je dobra za kvalitet košarke u regionu. Ali bez ovih satelita kakvi su bili Česi, Rumuni, Mađari... Prosto, to i jeste jedan od problema sa ABA ligom. Ta netransparentnost, nepostojanje kriterijuma", kaže Đilas.

Kriterijum doduše postoji – novac! Kompaniji Sidro novac je prioritet. Fibi nije. Eto razloga za objavu sukoba.

"Ta netransparentnost vlasništva jeste jedan od razloga zbog kojih je Fiba ’obrisala’ ABA ligu. Regionalnu ligu igraju još zemlje bivšeg Sovjetskog saveza okupljene u VTB ligi i ona je kao takva prihvaćena. Ali ovakva liga, u kojoj vi svake godine imate klub iz neke nove zemlje...", zastao je Đilas pre no što je podsetio na sporazum KSS, srpskih klubova, uprave ABA lige i Evrolige iz 2009. godine.

Njime je, između ostalog, uveden sistem bodovanja kojim su nacionalni šampionati pali u senku ABA lige. Ali to nije bio jedini uslov.

"Postojale su određene garancije. Da se smanji broj klubova,da se vlasništvo drugačije rasporedi... Ništa od toga nisu ispunili", ističe Đilas, koji u to vreme još nije bio u predsedničkoj fotelji, iako priznaje da pozicija Srbije sada jeste specifična.

"Samo Srbija ima dva ozbiljna kandidata za Evroligu. Tu je još i Budućnost i donekle Cedevita. Ostali ne ispunjavaju uslove da se domognu Evrolige. Ova Balkanska liga ne dolazi u obzir. I ne kažem to zbog timova sa Kosova i Metohije zbog kojih su naši klubovi istupili iz tog takmičenja, već zbog samog kvaliteta. Ne vidim koji bi bio interes naših timova da igraju u Balkanskoj ligi".

Vratimo se koji red iznad i pronaći ćemo najveću kočnicu u zauzimanju jedinstvenog stava u Srba. Evroliga je našim najvećim klubovima, Crvenoj zvezdi i Partizanu, potrebna kao hleb nasušni. A Evrolige nema bez ABA lige. Ili nije tako?

"Videćemo za mesec dana u kom obliku će Evroliga u narednim godinama da postoji. Da li će u njenu organizaciju ući Fiba? Ništa o tome ne znamo. Posle svega ovoga što se izdešavalo u poslednjih šest do devet meseci siguran sam samo da ništa više neće biti isto. A odredićemo se u zavisnosti od toga šta će desiti".

"Misterija" o kojoj predsednik KSS nije želeo mnogo da detaljiše. Ali nije ni morao. Već mesecima Evropom kruži priča o osnivanju Fibinog takmičenja, konkurentnog Evroligi. U javnosti provejava mišljenje da će Bertomeu, kao i pre 15 godina, lagano "obrisati patos" protivnicima. Ali deluje da Fiba sada mnogo spremnija kreće u rat. Već se pisalo o tome da će nacionalnim savezima biti zabranjeno da licenciraju igrače klubova učesnika ABA lige, preko koje Fiba udara na Evroligu. Desi li se to, a Savezi se ogluše o "preporuke" (čitaj: naredbe) Fibe to bi se svakako odrazilo i na reprezentativna takmičenja. U prevodu – savezi bi bili stavljeni pred svršen čin. Teško da bi imali izbora.

Scenario koji bi svi najradije izbegli. Stoga u regionu s nestrpljenjem očekuju poziv iz Fibe. Poziv na kojem bi trebalo da im bude predstavljena alternativa Evroligi. I pre svega odgovor na pitanje: Kako će se dolaziti do tog takmičenja? Ideja Evrolige je, to odavno nije tajna, neka vrsta evropske NBA lige. Zatvorenog takmičenja za najbogatije.

"Moj lični stav je da je to pogrešan koncept. Koncept za Evropu treba da bude fudbalska Liga šampiona. Da svaki prvak zemlje ima šansu da zaigra u eliti. To je dobro za evropsku košarku. Samo pogledate fudbal – ove sezone Mančester junajted ne igra Evropu. Bio je šesti. Najveći si, ali bio si šesti. I niko ne pravi problem", zaključio je Đilas razgovor za MOZZART Sport.

Čekajući poziv iz Fibe... Ovaj put udara jako.

(FOTO: Star Sport)

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.