DInamo u Atini

Izvor: Piplmetar.rs, 11.Avg.2023, 16:30

DInamo u Atini

Jedan od zanimljivijih duela trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona biće igran između AEK-a i hrvatskog Dinama. „Modri“ su bili ubedljivi protiv Astane, puni optimizma stižu na prelepi Agija Sofija stadion, impresivnu građevinu koja je nikla na mestu nekadašnjeg „Gumasa“ na severu Atine.
Ovo je mesto na kome su svojevremeno izbeglice iz Turske pre veka osnovale AEK, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Grci iz Istanbula su se okupili u delu koji se danas zove Nea Filadelfija, kao ideja okupljanja rođe je AEK koji je ubrzo zasenio ostale izbegličke klubove, poput Panionisa i Apolon Smirne.
Period posle rata je obeležio verovatno najveći fudbaler u istoriji kluba, Papajoanu, ili „Mimis“ kako ga svi poznaju. Upravo njegovi golovi protiv Panatinaikosa u prvoj polovini šezdesetih, ti mečevi su prerasli u mit doneli su prvu posleratnu titulu, „crno-žutima“.
Srbi su nerazvojni od AEK-a, Branko Stanković ih je doveo do četvrtfinala KEŠ 1969. prvi grčki tim koji je napravio takav uspeh, ispali su od Spartaka Trnave. Ligu su od Jugoslovena osvajali Zlatko Čajkovski i naravno najuspešniji, Dušan Bajević koji im je doneo četiri krune. Iako je otišao u Olimpijakos i bio proglašen izdajnikom, „Princ sa Neretve“ se dva puta vraćao u ovom veku, ali nije uspeo da osvoji trofeje. U stvari od njegove strašne serije devedesetih, AEK je samo dva puta bio prvak, Španac Manolo Himenez (i on je tri puta bio trener) je osvojio titulu 2018. da bi prošle sezone, legendarni argentinski vezista Matijas Almeida u svojoj prvoj sezoni prigrabio duplu krunu i kultni status. Sada ga čeka pokušaj da se plasira u Ligu šampiona gde Atinjani nisu igrali od 2018. Naime, oni su pomalo iznenađujuće te godine prošli Seltik i mađarski MOL Vidi, upali u grupu sa Bajernom, Benfikom i Ajaksom, izgubili svih šest mečeva, delovali su kao da popunjavaju broj te jeseni. Pre toga su u Bajevićevom drugom mandatu preko Grashopersa igrali grupnu fazu 2004. i nikoga nisu pobedili, kao ni godinu pre roga u grupi sa Genkom, Romom i Realom. Ali, ta sezona je jedinstvena, AEK je svih šest mečeva u grupi remizirao i bio treći (ispao je kasnije tokom proleća u UEFA kupu od Malage). U ekipi je Srbin iz Mostara imao Tea Zagorakisa,  Georgatisa, Demisa Nikolaidisa, Kacuranisa i naravno Iliju Ivić koji će kasnije u dva navrata biti direktor AEK-a (svojevremeno i Olimpijakosa i Zvezde). I njegov brat Vlada je igrao par sezona za AEK, a često su ga dovodili u vezu sa klubom Atinjana, poslednjih godina, mada se to nikada nije ostvarilo.

Najbolji rezultat AEK-a u Evropi uz Stankovićevo četvrtfinale je polufinale Kupa UEFA, lako su izgubili dvomeč sa Juventusom.
Sadašnji tim je prošle godine bio van Evrope, pre tri su igrali jesen u LE, u korona sezoni kada su u plej-ofu iznenadili favorizovani Volfsburg.
Prošle godine su u ligi završili kao drugi u regularnom delu, uspeli u finišu da preteknu Panatinaikos. Pametno su dovodili slobodne agente poput Domagoja Vide i Đibrila Sidibea, kao i Kamerunca Mukudija i Danca Jensa Jonsona iz Kadiza, svega milion ih je koštao naš Mijat Gaćinović, nije puno skuplji bio ni Šveđanin Zuber koji je otkupljen od Ajntrahta. Nisu svi bili pun pogodak, ali je gro pomenutih igtača, uz Meksikanca Pinedu, Nuredina Ambrabata (Sofijanov stariji brat), Trininađanina Livija Garsiju i trenerovog zemljaka, Argentinca Arauha izneo sezonu.
Tek par Grka je standardno, Almeida je napravio ofanzivan tim, dali su tek gol manje od Olimpijakosa, bili antipod defanzivnom Panatinaikosu i na kraju preuzeli prvo mesto u pretposlednjem kolu, pobedama u Solunu protiv Arisa i onda kod kuće sa Volosom stigli do velikog slavlja. Ono je upotpunjeno desetak dana kasnije u kupu, kada je AEK savladao PAOK sa 2:0 u finalu. Naravno da su Balkanci uvek popularni u grčkim klubovima, uz Gaćinovića koji je bio odličan, tu je i golman Cican Stanković, Austrijanac našeg porekl, kako smo rekli Vida je komandant odbrane, a u drugom timu zanimljivo igraju Anel Šabanadžović (da, ako vam je prezime poznato, u pitanju je sin Refika Šabanadžovića, Zvezdine legende), još jedan Bosanac Vedad Radonja, Makedonac Dajko i Slovenac Žiga Laci.
Ali vratimo se Almeidi. On je svakog trenutka delovao da zna šta hoće, jeste malo mešao formaciju na startu, ali kasnije je napravio dobitnu kombinaciju. AEK je baš jak kod kuće, Dinamo čeka pakao u Atini, domaćin ima izuzetno pokretlji vezni red, svi daju golove, naravno da je LŠ čak i kvalifikacije puno kvalitetnije od grčke lige, ali Heleni su kao u transu kada igraju pred domaćim navijačima.
Klub je uložio u Meksikanca Pinedu, tačnije otkupio njegov ugovor od Selte, doveden je još jedan Meksikanac, reprezentativac „Sombrerosa“ Pizaro koji je nastupao u MLS.
Zanimljivo da je AEK izgubo na startu priprema u Holandiji od Lokomotive iz Zagreba koju često posmatraju kao Dinamovu rezervnu ekipu, ali su posle toga dobili pet mečeva, slavili protiv belgijskog šampiona Antverpena, rasturili su Šahjot, tukli i Trabzon.
O Dinamu ćemo više pisati o revanšu, oni su uvek jaki, mladi igrači stižu kao na traci. Nisu baš prodavali tokom leta, tek će i kupovati, progutali su gorku pilulu protiv Hajduka u derbiju na „Maksimiru“ na startu, ali iako navijače hvata nervoza, realno Dinamo je daleko najbolji hrvatski tim. Kupili su Ukrajinca Mihajličenka, štopera Bernera iz Pariza. videćemo hoće li ostati Livaković. Šutalo, Bruno Petković, priča se da će vratiti neke igrače iz inostranstva. Ali sa ovim Bišćan može da bude zadovoljan, žreb je mogao da bude lakši, ali Dinamo ima ambiciju da se

Opširnije
Izvor: Sportske NET

Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.