Izvor: MozzartSport.com, 22.Apr.2021, 17:14

Ančeloti o Superligi: Nedopustivo je takmičenje bez sportskih zasluga

Italijanski strateg osuo paljbu po odmetnicima, ali takođe smatra da je Ligi šampiona potrebna reforma

Uhvatilo se “prljavih 12” u kolo, ali ono nije potrajalo ni dva dana. San o Superligi Evrope raspršio se brzopotezno, osude zbog pokušaja otcepljenja i formiranja novog takmičenja stizale su sa svih strana. Bruji svet o Superligi Evrope i posle njenog raspada, neće se pokušaj puča brzo zaboraviti, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << a 12 odmetnika će biti na udaru zagovornika tradicionalnih vrednosti još neko vreme.

Velika imena svetskog fudbala imala su šta da kažu o pokušaju prekrajanja fudbala, a Karlo Ančeloti, menadžer Evertona, u prvi mah pomislio je da je cela priča o stvaranju Superlige Evrope nekakva šala. Nije bila šala, ali ni zamisao nije prošla.

Everton je jedan od klubova koji je najoštrije osudio šest premijerligaša (Mančester junajted, Mančester siti, Liverpul, Čelsi, Arsenal i Totenhem) koji su pristali da se pridruže neuspelom projektu. Za Everton su se ostrvski velikani ponašali preterano arogantno, ocrnili su reputaciju lige i fudbala generalno. Karlo Ančeloti je u intervjuu za Skaj sports govorio o nezaobilaznoj temi ovih dana.

"Moja trenutna reakcija je bila da se šale, ovo je šala. Sportska kultura u Evropi razlikuje se od američkog sporta. Ne zato što smo mi u pravu, a oni ne, već zato što je kultura ljudi drugačija. U Americi je sport drugačiji. Sport je zabava. U Evropi živimo sa više strasti. Kad odrastemo, želimo da pobedimo svoje komšije. Odrasli smo drugačije. To nije slučaj sa sportom u Americi”.

Iako je vremenom fudbal postao biznis i izašao je iz okvira igre, za Karla Ančelotija je fudbal prvenstveno sport.

"Fudbal je sada deo posla. Ali, fudbal je prvo sport. A, onda uz puno ulaganja postaje i posao. Moramo uzeti u obzir i jedno i drugo. To je apsolutno normalno".

Italijanski strateg smatra da Everton nikada ne bi krenuo protiv volje svojih pristalica i da bi se čelnici kluba prvo konsultovali sa navijačima, pa tek onda povlačili poteze, što nije bio slučaj sa klubovima koji su želeli da pristupe Superligi Evrope.

„Everton je porodični klub, klub u kome možete osetiti ljubav navijača”.

Karlo Ančeloti je tokom karijere sedeo na klupi četiri tima koja su učestvovala u pokušaju formiranja takmičenja za najbogatije. Predvodio je Juventus, Milan, Real Madrid i Čelsi, i za Italijana je nedopustivo to što nije bilo prethodne komunikacije sa igračima, trenerima i navijačima.

„Za svakog navijača fudbala bio je to čudan dan, iznenađenje. Čuli smo za Superligu u poslednjih nekoliko meseci, ali bio sam siguran da se to neće dogoditi. Šta da kažem? Pogrešili su. Ovih 12 klubova je pogrešilo. Nisu uzeli u obzir mišljenja igrača, menadžera ili navijača", rekao je Ančeloti i dodao:

"Nisam osoba koja može da sudi. Svako može da napravi grešku i nije na meni da kaže da li treba da budu kažnjeni".

21.00: (1,60) Lester (3,80) VBA (5,50)

Šef Evertona je priznao da su potrebne promene u fudbalu, posebno u Ligi šampiona, za koju želi da bude konkurentnija.

„Najvažniji deo je taj što su želeli da izgrade takmičenje bez sportskih zasluga. To nije prihvatljivo. Pogrešili su i tačka. Vratili su se sada, otvoriće diskusiju. Svako od nas želi da Liga šampiona bude konkurentnija. Ovo je sigurno. To je najbolje takmičenje na svetu. Moramo takođe da razgovaramo o Premijer ligi i ostalim takmičenjima, poput Serije A. Mislim da je evropska Superliga kakvu su predložili nemoguća. Ali, novi format Lige šampiona je moguć", zaključio je Ančeloti.

.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.