Veliki uticaj srpske košarke na NBA, sve krenulo od Partizana

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 10:03

"Veliki uticaj srpske košarke na NBA, sve krenulo od Partizana"

Doskorašnji trener Detroita sa mnogo poštovanja govorio o srpskoj košarci, Željku Obradoviću, Partizanu i temelju razvoja igre koji je postavljen u tom trouglu.

Dvejn Kejsi, trener godine u NBA ligi 2018, istakao je ključni uticaj srpske škole košarke i srpskih trenera u domenu treninga i pripreme utakmica, na NBA ligu.

"Rekao bih da su srpski treneri prvi krenuli da uvode vežbe snage i tegove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na treninzima, a danas to radi svaki NBA tim", primetio je Kejsi, koji je poslednji angažman imao u Detoritu minule sezone.

Danas je u tom klubu u sportskom menadžmentu.

Inače, ovaj intervju dao je za portal "Basketball Sphere".

"Sve je počelo u Partizanu. Oni su počeli da se bave veličinom tela, težinom i procentom masti. Koristili su različite vrste treninga. To je ono što sam primetio u srpskoj kulturi treninga", kaže dalje.

Kejsi je naveo Željka Obradovića kao savršen primer srpske trenerske škole.

"Moram da pomenem Obradovića. On je pobednik. Bilo da je u Partizanu ili ranije u Fenerbahčeu, on osvaja trofeje na svim nivoima, tako da njemu skidam kapu. Da, imam i interesantnu priču vezanu za njega...", prisetio se Kejsi, pa otkrio taj detalj iz svoje karijere:

"Bio sam svojevremeno trener u Japanu, i moj centar je bio visok možda 190 cm. Igrali smo protiv Obradovića i Jugoslavije i oni su nas pobedili 30 razlike. Čak i tada, bilo je očigledno koliko su njegovi timovi pripremljeni. Nismo imali šanse. Tada sam ga prvi put sreo", seća se Kejsi.

Zanimljivo, Kejsi je u ovom intervjuu pomenuo još jednog člana Partizana - Kevina Pantera.

Otkrio je da su Pistonsi pratili igre kapitena crno-belih i da su bili zainteresovani da ga dovedu ovog leta.

"Gledao sam nekoliko utakmica Partizana zbog toga što smo pratili Pantera. Partizan inače ima neke dobre mlade igrače, poput Tristana Vukčevića. Dopada mi se. Svi moraju imati veliko poštovanje za sve što je Obradović uradio".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.